Yüksek tansiyon hastaları dikkat « Hatay Yeni Haber Gazetesi

16 Nisan 2024 - 04:35

Yüksek tansiyon hastaları dikkat

Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mete Alpaslan, kalp ve tansiyon hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

reklam
Yüksek tansiyon hastaları dikkat
Son Güncelleme :

07 Haziran 2016 - 15:07

185 views

Yüksek tansiyon hastalarının Ramazan ayında en çok oruç tutup, tutamayacakları konusunu merak ettiğini belirterek, “Kan basıncının kontrol altında olması ve kullanılan ilaçlar oruç tutma konusunda belirleyici faktörlerdir. Bazı yüksek tansiyon hastaları günde bir ilaç kullanırken, bir kısmı da beş farklı ilaca ihtiyaç duyabilmektedir. Oruç tutarken bu ilaçların bazıları düzenli kullanılamayacağı için doktor tarafından hastanın oruç tutması önerilmeyebilir” dedi.

Vücutta sıvı kaybı olmamalı

İdrar söktürücü olarak gruplandırılan bazı ilaçlar, hastaların sık idrara çıkmasına neden olarak sıvı kaybını artırdığını ve bunun da hastanın daha çabuk susamasına neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Alpaslan, “Sıvı kaybının düzeyi, kullanılan idrar söktürücü ilacın dozu ile orantılıdır. Bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullananlar gün içerisinde vücuttaki sıvı açığını kapatmak için bol su tüketmelidir. İdrar söktürücü grupta yer almayan diğer ilaçların kullanımında ise böyle bir sıkıntı söz konusu değildir” diye konuştu.

Oruç tutma konusunda sıkıntı yaşayabilecek bir diğer hasta grubunun ise böbrek yetmezliği olan yüksek tansiyon ve kalp hastaları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alpaslan, “Böbrek yetmezliği, özellikle ciddi kalp yetmezliği olan hastalarda daha sık görülen bir durumdur. Sıcak havaların kendisini iyice hissettirdiği Ramazan ayında bu hastaların oruç tutması, sağlıkları konusunda bazı riskleri beraberinde getirebilir. Yeterli sıvı tüketimi bu hastalar için hayati önem taşımaktadır” ifadelerinde bulundu.

Kontrol altına alınmalı

İdrar söktürücü ilaç kullanmayan, yüksek tansiyonu uzun süredir kontrol altında olan ve başka bir ek hastalığı da bulunmayan kişilerin Ramazan ayında oruç tutabileceğini dile getiren Prof. Dr. Alpaslan, şunları kaydetti:

“Ancak yüksek tansiyonu henüz kontrol altına alınamamış hastaların oruç tutmaları önerilmemektedir. Çünkü bu hastalar, gün içerisinde kan basıncı seyrine göre ek ilaca ihtiyaç duyabilir ve oruçlarını bozmaları gerekebilir. Uzun süre önce kalp krizi geçirmiş ancak aktif kalp problemi, göğüs ağrıları bulunmayan hastaların yine ek hastalıkları yoksa oruç tutmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yakın zamanda kalp krizi geçirmiş, göğüs ağrıları devam eden, kalp yetmezliği veya yüksek tansiyonu henüz kontrol altına alınamamış ya da kalp yetmezliği nedeniyle idrar söktürücü ilaç kullanmak zorunda olan hastaların ise oruç tutmaları uygun değildir. Tüm kalp hastaları, mutlaka doktorlarına danışarak, öneriler doğrultusunda hareket etmelidir.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.