
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ 12 KASIM’DA 81 İLDE ALANLARA ÇIKIYOR: “TALEBİMİZ GELECEĞİMİZ!”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, mühendislik emeğinin değerinin korunması, mesleki hakların iyileştirilmesi ve güvenli yapılaşma için 12 Kasım’da basın açıklaması yapacak. Hataylı mühendisler, mesleklerinin geleceğine sahip çıkmak ve taleplerini kamuoyuna duyurmak üzere Defne’de bir araya gelecek.
MÜHENDİSLİK EMEĞİ VE MESLEKİ SAYGINLIK İÇİN MÜCADELE
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Yönetim Kurulu, “Talebimiz Geleceğimiz” kampanyası kapsamında yayımladığı basın açıklamasında, inşaat mühendislerinin yaşadığı ekonomik ve mesleki sorunlara dikkat çekerek 12 Kasım 2026 Perşembe günü düzenlenecek basın açıklamasına katılım çağrısında bulundu.
Ülke genelinde 81 ilde gerçekleştirilecek etkinliklerle mühendislik emeğinin karşılığının verilmesi, mesleki hakların korunması ve güvenli yapılaşmanın öncelik hâline getirilmesi hedefleniyor.

“MESLEĞİMİZİ SAVUNMAK, HALKIN YAŞAM HAKKINI SAVUNMAKTIR”
İnşaat mühendislerinin ülkenin konut, okul, hastane, yol, köprü ve baraj gibi temel yapılarını tasarlayan, inşa eden ve denetleyen meslek grubu olduğunu vurgulayan Hatay Şubesi, mühendislik hizmetlerinin toplumun can ve mal güvenliği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Açıklamada, inşaat mühendisliğinin tarihinin en derin ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğu belirtilerek ekonomik kayıplar, güvencesiz çalışma koşulları, mesleki yetkinliğin göz ardı edilmesi ve mühendislik emeğinin değersizleştirilmesinin mesleğin itibarını olumsuz etkilediği ifade edildi.
Bilim, teknik ve mesleki liyakatin geri plana itilmesinin yalnızca mühendislik mesleğinin geleceğini değil, toplumun güvenliğini de tehdit ettiği kaydedilen açıklamada şu mesaj öne çıktı:
“Mesleğimizi savunmak halkın yaşam hakkını savunmaktır. Mühendislik emeğini savunmak kamu yararını savunmaktır. Bilimi ve tekniği savunmak ülkemizin güvenli geleceğini savunmaktır.”
MÜHENDİSLERİN TALEPLERİ AÇIKLANDI
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, “Talebimiz Geleceğimiz” kampanyası kapsamında şantiyelerde, proje bürolarında, yapı denetim kuruluşlarında, kamu kurumlarında ve üniversitelerde meslektaşlarıyla bir araya gelerek sorunları ve çözüm önerilerini ilgili kurumlara iletiyor.
Odanın öne çıkan talepleri şöyle sıralandı:
Mühendislik emeğinin karşılığının verilmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması.
Kamuda mühendis istihdamının artırılması, ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi, liyakat ilkesinin esas alınması.
Genç mühendislerin işsizliğini ve güvencesizliğini sona erdirecek istihdam politikalarının geliştirilmesi.
Mesleki yetkinlik ve uzmanlaşmanın yasal güvenceye kavuşturulması, yetki ve sorumluluklar arasında adil bir denge kurulması.
Proje, şantiye şefliği ve yapı denetim hizmetlerinin niteliğinin güvence altına alınması, mühendislik hizmetlerinin haksız fiyat rekabetine terk edilmemesi.
Emekli mühendislerin insanca yaşayabilecekleri ekonomik ve sosyal koşullara kavuşması.
Bilimsel esaslara dayanan, kamusal denetimi güçlendiren ve güvenli yapılaşmayı önceleyen bir yapı denetim sisteminin oluşturulması.
Deprem yargılamalarında yıkıma neden olan tüm etkenlerin bilimsel ve teknik esaslarla değerlendirilmesi, gerçek sorumluların ortaya çıkarılması ve meslektaşların adil yargılanma hakkının güvence altına alınması.
HATAY’DA BASIN AÇIKLAMASI 12 KASIM’DA
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, mesleğin onuruna, mühendislik emeğinin değerine, haklara ve geleceğe sahip çıkmak amacıyla düzenlenecek basın açıklamasında tüm meslektaşlarını dayanışmaya davet etti.
Basın açıklamasının yeri ve zamanı:
Tarih: 12 Kasım 2026 Perşembe
Saat: 12.00
Adres: Uğur Mumcu Bulvarı No: 1, Çekmece Mahallesi, Defne / Hatay
Şube yönetimi, tüm meslektaşlarını mesleğin geleceğine sahip çıkmaya ve ortak mücadeleye destek vermeye çağırdı.
“12 KASIM MÜCADELEMİZİN YENİ BİR AŞAMASI OLACAK”
Basın açıklamasında, 12 Kasım’ın mücadelenin sonu değil, yeni bir aşaması olacağı vurgulandı. Aralık ayında sürdürülecek çalışmalar, Mühendislik Haftası etkinlikleri ve 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gerçekleştirilecek faaliyetlerle mühendislik hizmetlerinin toplumsal önemi ve halkın yaşam hakkının gündemde tutulacağı belirtildi.
Hatay Şubesi, açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı:
“Talebimiz geleceğimiz! Mesleğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz!”
Haber: Levent AŞKAR
