Soydinç: Defne’de faşizme geçit yok! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 06:24

Soydinç: Defne’de faşizme geçit yok!

Türkiye İşçi Partisi Meclis Üyesi Ahmet Soydinç, “Defne’de faşizme geçit yok!” dedi.

reklam
Soydinç: Defne’de faşizme geçit yok!
Son Güncelleme :

23 Mayıs 2021 - 19:07

1.006 views

Soydinç: Defne’de faşizme geçit yok!

Türkiye İşçi Partisi Meclis Üyesi Ahmet Soydinç, “Defne’de faşizme geçit yok!” dedi.


Soydinç, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen meclis toplantısının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz pazartesi günü (17.05.2021) olağan Meclis toplantımız gerçekleşti. Gündemde de önemli maddeler vardı. Hareketli bir Meclis toplantısı olacağı önceden malum olan bir gündemle bir araya geldik. Önemli olan gündem maddeleri; -2021 yılı içerisinde taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payından belediyemiz payına düşecek olan miktarın Hatay yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığınca ihalesi yapılan Hatay Meclis kültür sanat merkezi ve mutfak sanatları merkezi restorasyon yapım işi kapsamında kullanılmasına muvafakat verilmesi. Belediyemiz meclisinin 03.03.2021 tarih ve 19 sayılı kararıyla imar komisyonuna havale edilen ilçemiz çekmece mahallesi 9640 nolu parselin kuzeyinde kalan yeşil alanın “ibadet alanı”. Planlanmasına yönelik 1/1000 ölçekli uygulama ve imar planı değişikliği.

REKLAM


BU DURUM ASLA KABUL EDİLEMEZ
İlk madde için öncelikle söyleyeceklerim Defne’de sayısız kültür varlığımız varken bununla ilgili belediyemizin hiçbir proje geliştirmeyip, bu kaynağın Antakya sınırları içerisindeki kültür varlığımıza aktarılmasıdır. (geçen senede aynı hadise ile karşılaşmıştık) Defne ve Antakya, iç içe olan hayatlarımızdan ötürü çokça sorun edilmeyecek bir durum gibi gözükse de aslında işin özünde çok başka bir anlam olduğunu belirtmek isterim! Başta, kültür merkezi ve mutfak sanatları merkezi olarak planlanan bu alan, şimdilerde kamu yararı taşımayan İskenderun menşeili ticari bir firmaya adrese teslim bir ihaleyle verildi. İhaleye tek bir firmanın katılımı olacak şekilde bir şartname düzenlendi. Bu güzide yer, kısaca bu firmaya tahsis edildi. Pandemide batan esnafın yanı sıra can çekişen esnafın rekabet etme şansı tanımayan bu adrese teslim ihale maalesef böyle bir gerçeklik, hesapsızlık ve fütursuzlukla gerçekleşti. Bu alanın önemli bir kısmının, ticari bir saha olarak kullanımına açılacak olmasıyla birlikte Defne Belediyesi’nin “zor” durumdaki bütçesinden para aktarımı, hal böyleyken asla kabul edilemez. Bu maddenin de geçmesi yönünde bir karar varken meclisteki muhalif Meclis üyelerinin itiraz ve bilgilendirmeleri sonucunda komisyona sevki sağlanmıştır. Gelelim ikinci maddeye.

REKLAM


HBB HUKUKSUZ BİR PLANLAMA YAPIYOR
Çok sert tartışmalara konu olan çekmecedeki cami meselesi; Söz konusu alanda yürüme mesafesinde iki caminin mevcudiyetinin oluşudur. Yani aslında böyle bir ihtiyacın olmayışıdır. Şimdilerde ise temelleri belediye meclisinde atılan o üçüncü Cami projesidir. İşin özü böyle bir ihtiyaç yokken ortada tamamen HBB ve Müftülüğün Defnede bu ibadethanenin yapılması yönündeki gereksiz ısrarı ve buna direnç gösteremeyen basiretsiz bir belediye yönetimi. Kendilerine verilen yetkiyi defnenin çıkarlarına kullanmak yerine CHP’nin Hatay’daki “tek adam” üzülmezsin ve karşımıza almayalım söylemine karşılık 160 bin nüfusluk Defne iradesi, söz konusu tek adamı üzmeyelime teslim edilmiştir. Normal şartlarda hiçbir ibadet ve ibadethaneye asla itirazımız olmaz. İhtiyaç olması halinde toplumun dini vecibelerini yerine getirmesi yönünde taleplere destek vermede hiçbir tereddüdümüz olmaz. Ama asıl çarpıcı konu, bu talebin imar mevzuatına uygun olmaması! Toplantıda, mevzuata vakıf olan imar müdürünün konuşmasına rağmen, maddenin oylanması ve kabul edilmesidir. HBB’nin bu parsel üzerinde 1/5000’lik planda hukuksuz bir planlama gerçekleştirmesidir.
MUHTIRANIZ, TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDE YERİNİ ALACAKTIR
İmar kanununa göre Gasp edeceğiniz bir yeşil alanın yani imara açacağınız bir alanın yerine aynı metrajda bir yeşil alan ihdası gerekmektedir. Kanun, Açıkça bunu demektedir. Bu kanunu, çiğnenerek Defne Belediyesi Meclisi bu hukuksuzluğa ortak olmuştur. Bu hukuksuzluğa ortak olmayıp doğru ve muhalif meclisle aynı doğrultuda irade gösteren CHP’li bazı Meclis üyesi arkadaşlar şimdilerde bir utanç muhtırasıyla karşı karşıya kalacakları bir sürecin içine girmiştir. Cumhuriyet tarihiyle eşdeğer olan bir partinin akıl tutulmasıdır. Genel merkezinin özgürlüklerin yolunu açma, siyasi ahlak kanunu getirme vb. gibi savları varken, Defne Belediye’sinin, yerelde bunca hukuksuzluğa, yolsuzluğa, ranta, peşkeşe ve mafyatik ilişkiler ağı içinde olması bir yana, onlar gibi düşünmeyen ve özgür iradesini kullanmak isteyen meclis üyelerine bu faşizan bildiri asla kabul edilemez. Defne topraklarında ekmeye çalıştığınız bu yasakçı ve tehditkâr anlayışınız asla yeşermeyecek ve tarihinizde kara bir leke olarak anılacaktır. Bu güne kadar yok saydığınız Meclis iradesini bu tip bir bildiriyle teslim almanıza asla müsaade edilmeyecektir. Meclisin özgür düşünme ve özgürce davranma refleksine grup kararı adı altında, disipline sevk gibi aba altından sopa sallamak marifetiyle, sadece CHP’nin Defnede artık tek seçenek olmadığını kanıtlamış oldunuz. Tarih boyunca özgürlükten beslenen bu topraklarda bu muhtıranız tarihin çöplüğünde layığını bulacaktır. Son olarak bir soruyla bitirmek istiyorum sözümü. Yayınladığınız bu muhtıra tüm Meclis üyelerinin fikri ve oluru alınarak mı hazırlanmıştır?” ifadelerini kullandı.
REKLAM

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.