Elektrik Mühendisleri dayanışma gecesinde buluştu « Hatay Yeni Haber Gazetesi

18 Nisan 2024 - 03:25

Elektrik Mühendisleri dayanışma gecesinde buluştu

Hatay Şube Başkanlığını Cem Hüzmeli’nin yaptığı Elektrik Mühendisleri Odası üyeleri dayanışma gecesinde bir araya geldi.

reklam
Elektrik Mühendisleri dayanışma gecesinde buluştu
Son Güncelleme :

12 Eylül 2022 - 23:08

194 views

Elektrik Mühendisleri dayanışma gecesinde buluştu

Hatay Şube Başkanlığını Cem Hüzmeli’nin yaptığı Elektrik Mühendisleri Odası üyeleri dayanışma gecesinde bir araya geldi.


Gecede Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık, geçmiş dönem Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Adana Şube başkanı, HAMOK’a bağlı oda başkanları, İl Telekom Müdürü, Toroslar EDAŞ’ın yöneticileri, İskenderun Temsilcisi, elektrik mühendisleri ve basın mensupları hazır bulundu.


Programın açılış konuşmasını yapan EMO Hatay İl Başkanı Cem Hüzmeli; “Odamızın düzenlemiş olduğu dayanışma yemeğine hoşgeldiniz. Odamız sizin de bildiğiniz gibi Anayasamızın 135. Maddesi kapsamında TMMOB kanunu uyarınca kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Gücünü Anayasadan ve üyelerinden alır. Kurulduğu günden bu yana kadar öncelikle meslektaşlarının sorunlarının yanında kendi alanı içerisinde gerek ilimiz gerekse ülke gündemine dair söz söyleme ve görüş bildirme hakkına sahiptir. Bu amaçla öncelikle meslek ve meslektaşlarımızın sorunları için çözüm ortaklarımızla birlikte sıkıntıları giderme konusunda çok çaba sarf edilmiştir. Ülke olarak çok zor bir dönemden geçmekteyiz.

Bizim ve ülkemizin gündeminde olan ve tüm meslek alanlarımızı etkileyen ekonomik kriz ve zamlar, 2021 de olduğu gibi 2022 de de hız kesmeden devam ediyor. Bu zamlar göz önüne alındığında, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıyayız. Yapılan fahiş zamlar hepimizin üzerine kabus gibi çökmüştür bu zamlarla ekonomik krizin yükü yine halka, emeği ile geçim mücadelesi veren milyonlara yıkılmıştır. Yapılan zamlar toplumsal yaşamın her alanını etkileyerek, mal ve hizmet üreten tüm sektörlere de yansımaya başlamıştır. Türkiye genelinde on binlerce meslektaşımız bu zamlar ve enflasyon karşısında ezilmiş, iş yapamaz duruma gelmiştir. Elektrik, demir, çimento, bakır gibi temel malzemelerdeki aşırı zamlar, inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. Kamu kurumunda ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın maaşları, yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Bu zor zaman içerisinde, birlik ve beraberlik olgusundan kopmadan, ötekileştirmeden dayanışma içerisinde, ve ümidimizi yitirmeden her zaman için meslektaşlarımızın ve ilimizin sorunlarına elimizden geldiğince değinmeye, çözüm üretmeye çalıştık, çalışacağız. Bundan sonrada aynı kararlılıkla mücadelemize devam edeceğimizi ifade etmek isterim. “Elektrik zamlarının nedeni nedir” gibi karşımıza çok sorular gelmektedir. Enerji arzının fazla olduğu halde neden bu kadar zam geldiğini araştırmak için saatlerce çalıştık. Ve bu çalışma sonucunda ilginç ve vahim bilgilere ulaştım. Şimdi müsaade ederseniz bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabiki bu zamların bir çok nedeni olabilir ancak en önemli nedenini rakamlara boğmadan sizlere açıklamaya çalışacağım.


2020 yılı itibari ile Türkiye’nin kurulu gücü 96.000MW, peki en yüksek tükettiğimiz güç ne kadar 49000MW. Yani bir Türkiye kadar daha bir ülkenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız. Yani %50 kapasite ile çalışıyoruz. Peki zamlar ne zaman başlıyor 2017 yılına kadar stabil bir şekilde gelen zamlar 2017 yılı başlarından itibaren yukarıya doğru yükselmeye başlıyor.
Ancak devletin elinde olan daha çok hidroelektrik santraller ile yani su ile ucuz elektrik üreten santraller var. 2012 yılından itibaren üretimleri düşmeye başlıyor. 2017 yılına geldiğimizde devletin elindeki üretim önceki yıllara göre %50 civarında düşüyor. Doğal gaz ve ithal kömür ile çalışan özel sektöre ait santraller ise bu dönemde ne yapıyor, üretimlerini daha da arttırıyorlar, yani devlet, elindeki ucuz elektrik üreten santrallerini kısıyor, özel sektör ise maliyeti pahallı ve dışa bağımlı olan üretimlerini arttırıyorlar.

Özel sektöre o kadar çok teşvik verildi ki, gereğinden çok fazla santral kurulmasına neden oldular, bu süre içerisinde ise yenilenebilir enerji santrallarının kurulmasına da izin vermediler. Çünkü ortada çevreye zararlı ve pahallı elektrik üretimi yapan özel sektörün enerjileri var. Bu bilgileri de sizlerle paylaşmak istedim. Yıllardır EMO olarak yer aldığımız ve 2 yıldır dönem sözcülüğünü üstlendiğimiz HAMOK hakkında sizlere kısaca bilgi vermek isterim. 1993 yılında 4 oda ile kurulmuş olan HAMOK şimdi oda sayısını 16’ya çıkartarak kesintisiz olarak 29. yılını doldurmuştur.

İlimiz ve ülke gündemine dair bizleri ve toplumu ilgilendiren her türlü konuda kamu yararı doğrultusunda çözüm önerileriyle birlikte görüş belirtmiş ve yapılacak uygulamaların bu doğrultuda oluşabilmesi için gerekli girişimleri her zaman yapmıştır. Bu konuda, stadyum yeri, eski Antakya otelinin yeri, vakıflar İşhanı, eski otogar yeri, Aksaray emek bölgesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm, İskenderun’daki karayolları arazisi gibi ve en son Turunçludaki arıtma ve hayvan barınağı ile ilgili birçok girişim ve çalışmalar yaparak buralarla ilgili önemli kazanımlar elde edilmiştir. Bu konudaki çalışmalar, aksamadan devam edeceğini sizlere ifade etmek isterim. Sözü fazla uzatmadan son olarak sizlerle Futbol takımımızı anmadan geçemeyeceğim. Ani bir şekilde başlayan 1. Akademik Meslek Odaları Futbol Turnuvasına 9 oda ile birlikte katıldık. Hazırlıksız, kesik ve idmansız olarak başladığımız futbol turnuvasının ilk maçlarında sakatlıklar, oyuncu eksikliği yüzünden averaj takımına döndük.

Ancak kısa süre içerisinde toparlanıp, son maçlarımızı alarak hakemlere rağmen finallere kalmayı başardık. Yine yarı final maçımızda sonradan turnuvanın şampiyonu olan Veteriner hekimleri odası karşısında galip gelme imkanımız varken hakeme yenildik. Ancak bu turnuva süresi içerisinde inanılmaz mücadele eden, emek sarf eden takımımıza gönülden teşekkür ediyorum. Benim ve bizim için turnuvanın şampiyonu elektrik mühendisleri odasıdır. Ancak yine çok güzel mücadele eden ve turnuva sonunda şampiyon olan veteriner hekimleri odasını kutluyorum. Bu turnuva ile gerek diğer meslek odaları gerekse kendi üyelerimiz açısından birlik ve dayanışma açısından önemli kazanımlarımız olmuştur. Umarım bir sonraki turnuvada şampiyonluğu hedefleyerek daha koordineli ve birlikte daha güzel işler başarırız. Tekrar gecenize katılarak onurlandırdığınız için tük konuklarımıza ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. İyi eğlenceler” ifadelerini kullandı.


MESLEK BÜYÜKLERİ PLAKETLE ONURLANDIRILDI
Gecede meslekte 25 ve 40 yılını dolduranlar plaketle onurlandırıldı. Plaket alan isimler şu şekilde; “Mehmet Süner, Süleyman Düzgün, Emi̇r Sevsem Kavasoğlu, Sevgi̇ Gündüz, Mehmet İzzet Ünal, Semi̇r Çekmen, Hasan Horoz, Ali̇ Dalyan, Yusuf Tok, Neci̇b Akkaya, Işkin Ödemi̇ş, Sabi̇t Akdeşi̇r, Adnan Babaoğlu, Ali̇ Doran, Haşi̇m Mansurgüler, Nuri̇ddi̇n Korkmaz, Mustafa Temi̇z, Ali̇ Yildiz, Meti̇n Açik, Tayfur Cünedi̇oğlu, Ahmet Sürmeli̇, Mustafa Sahi̇l, Cem Hüzmeli̇, Zeynel. Plaket takdimi çekilen hatıra fotoğrafları ile tamamlanırken, davetliler, çalan müziklerle gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlendiler.

Haber: – Foto: Levent AŞKAR

Reklam

Reklam

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.