Çinçin: Medikal sektörünün sorunları çözülmelidir « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 05:06

Çinçin: Medikal sektörünün sorunları çözülmelidir

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, medikal sektörünün sorunlarının çözülmesini istedi.  

reklam
Çinçin: Medikal sektörünün sorunları çözülmelidir
Son Güncelleme :

06 Haziran 2022 - 15:42

360 views

Çinçin: Medikal sektörünün sorunları çözülmelidir

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, medikal sektörünün sorunlarının çözülmesini istedi.

Konuyla ilgili T.C. Sağlık Bakanlığı, TOBB | Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde girişimlere başladıklarını belirten Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin açıklamasında; “Odamız medikal sektörü üyeleri ile yapılan toplantı neticesinde sektör temsilcileri mağduriyetini şu şeklide belirtmişlerdir; “Ekim 2015 tarihinden itibaren medikal firmalar Sağlık Bakanlığı’mız tarafından ruhsatlandırılarak sektörümüz kayıt altına alınmış ve deneylemeye tabi tutulmuştur. İstihdam oranı %400 arttırılarak kamu ve özel sektöre kesintisiz hizmet sağlanmıştır. Akabinde 2017 yılında sosyal güvenlik kurumu ile sektörümüzde hastalara hizmet veren perakende medikal firmalar arasında “Ayakta tedavide geri ödeme kapsamında yer alan tıbbi cihaz ve diğer tıbbi ürünlerin medula sistemi üzerinden teminine dair sözleşme imzalanmıştır.

SEKTÖRÜN TEKELLEŞMESİNE NEDEN OLACAK

Ruhsatlandırdığımız tarihten bugüne kadar gerek kamuya, gerek özel sektöre ve en önemlisi pandemi döneminde evlerinden çıkamayan hastalarımıza 7/24 esasına dayanarak cefakarca hizmet verilmiştir. 01.06.2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair yayınlanan tebliğde Madde 19 tıbbi sarf malzemeler (ek-3/c-4)’inde yer alan A10049 ve A10018 sut kodlu tıbbi malzemenin ödeme kriterleri ve/veya kuralları yürürlükten kaldırılmıştır. Yukarıda belirttiğimiz tebliğe istinaden sektörümüzün ana kalemleri olan yetişkin ve çocuk hasta alt bezleri sosyal güvenlik kurumu geri ödeme kapsamında medula sisteminden çıkarılıp şahıs ödemesi haline getirilmiştir. Bu tebliğ ile işletmelerimizin ticari hacmi ve döngüsü olan kalemlerimiz elimizden alınmıştır. Yayınlanan tebliğ ile firmalarımız ticari sıkıntılara girecek, istihdam kaybı yaşayacak ve ödeme taahhütlerini yerine getiremez hale gelecektir. Bu durum zincir etkisi yaratarak üretici, tedarikçi, ithalatçı ve en önemlisi hastaları olumsuz etkileyecektir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda medikal firmaların kapanmasına yol açacak ve sektörün tekelleşmesinin önü açılacaktır.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

SÜRECE KATKILARINIZI ÖNEMLE ARZ EDERİM

Sektörde faaliyet gösteren sayıları onikibini geçen işletmelerin teker teker kapanmasına, devletimizin çok büyük vergi kayıpları yaşamasına, işsizlik oranlarının artmasına, kayıtdışı merdiven altı üreticilerin artmasına, kalitesiz ve insan sağlığına aykırı ürünlerin çoğalmasına, insan sağlığını bozan ürünlerin vücutta oluşacak olan yaraların tedavisinin devletimize ciddi bir maliyeti olacaktırç Bu saydıklarımızın yanı sıra devletimize aylık ortalama 20 Milyon TL vergi gelir kaybına sebebiyet verecektir. Olası işten çıkarmalardan dolayı 15 bin ve üzeri çalışanın devlete işsizlik maaşı yükü doğacaktır. Sektörümüzün diğer paydaşları bundan daha fazla etkilenecek, kayıplar daha da çoğalacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Genel Sağlık Sigortası genel müdürlüğü tarafından ACELE ibaresi ile 01.06.2022 tarihinde ve E-74955854-104.04-46509685 sayılı dağıtım yerlerine gönderilen yazıda belirtilen ödeme koşulları hak sahiplerine hasta alt bezlerinin nakdi ödeme şeklinde istedikleri yerden temin edebilecekleri belirtilmiştir.

Reklam

Bu uygulama bütçede tahmini üç katı oranında artışa sebep olacaktır. Nakdi ödemenin hasta alt bezlerinde kullanılacağının tespiti mümkün olmayacaktır. Nakdi ödemenin sektörümüzde kullanılacağı muallak olup sağlık bakanlığına kayıtlı olmayan ürünlerin önü açılacaktır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı ürün takip sistemi devre dışı kalacaktır. Suistimale açık olan bu ödeme şekli devletimize zarar verecektir. Medikal firmaların, eczanelerin, yaşlı bakım merkezleri ve huzur evlerinin ortak görüşleri, bu kararın ne gerekçe ile alındığı, karar alınmadan önce neden fikir ve görüşlerinin alınmadığı yönündedir. Ayrıca bahse konu olan uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu sözleşmeli firmalara ödeme düzeni ve stok yapılandırılması için süre tanımamıştır ve bu karar 48 saat içinde alınmış, 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmak üzere dağıtım yerlerine gönderilmiştir. Konu ile ilgili olarak 01.06.2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan tebliğ ile ilgili yukarıda bahsedilen konunun dikkate alınması hususunda yardımlarınızı ve sürece katkılarınızı önemle arz ederim” ifadelerini kullandı.

Reklam

reklam

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN