ATEŞ: TIBBİ CİHAZ MALZEME SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

5 Mayıs 2024 - 10:06

ATEŞ: TIBBİ CİHAZ MALZEME SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE!

Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş, hasta alt bezi ve çocuk alt bezlerinin ödemelerinin medikal firmalar ve eczanelerden çıkarılıp direk şahıs ödeme kapsamına alınması ile ilgili basın açıklaması yaptı.

reklam
ATEŞ: TIBBİ CİHAZ MALZEME SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE!
Son Güncelleme :

07 Haziran 2022 - 12:57

484 views

ATEŞ: TIBBİ CİHAZ MALZEME SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE!

Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş, hasta alt bezi ve çocuk alt bezlerinin ödemelerinin medikal firmalar ve eczanelerden çıkarılıp direk şahıs ödeme kapsamına alınması ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Hatay Medikalciler Derneği önünde gerçekleştirilen basın açıklaması Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş tarafından yapıldı.

YENİ DÜZENLEME HASTALARIN ÜRÜNLERE ERİŞİMİNİ TEHLİKEYE SOKACAKTIR!

Yaşlı ve engelli bireylerin kullandıkları hasta ve çocuk alt bezlerinin ödemelerinin medikal firmalar ve eczanelerden çıkarılarak şahıs ödeme kapsamına alınmasının endişe yarattığını belirten Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş, “01.06.2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına istinaden yayınlanan tebliğde hasta alt bezi ve çocuk alt bezlerinin ödemeleri medikal firmalar ve eczanelerden çıkarılıp direk şahıs ödeme kapsamına alınmıştır. Bu durum, hasta sağlığı ve hastaların Sağlık Bakanlığı kayıtlı ürünlere erişimini tehlikeye sokacaktır. Ayrıca kamu kaynaklarının israfı noktasında ve tıbbi cihaz malzeme sektörünün geleceğinin tehlikeye girmesi noktasında bizlerde derin endişeler yaratmaktadır. Bahsi geçen değişiklik ile hastaların, Ürün Takip Sistemiyle devletin kontrolünde ve reçete edilmiş miktarda ürüne erişimi, SGK anlaşmalı ve ruhsatlı medikal firmalar ve eczaneler aracılığı ile garanti altına alınmışken, ürün takibi imkansız hale gelmektedir. Ayrıca medikal firmalar ve eczaneler gerekli tüm kalite belgeli ürünleri hastalara ulaştırırken, merdiven altı ürünlerin devlet tarafından karşılanma riski oluşacaktır.” dedi.

BU BİR HALK SAĞLIĞI MESELESİDİR

Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen tebliğde ödemelerin hastanın şahsi hesaplarına yatırılmasının ihtiyacı olan tıbbi ürünlere kendi imkanlarıyla ulaşamayacağını belirten Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş, “Yeni tebliğ dahilinde ödemeler engelli ve yatalak hastaların şahsi hesabına yatırılacağı için ürünlere kendi imkanları dahilinde ulaşamayacaklardır. Ayrıca bu hastalarımızın, kendine rapor ve reçete edilen ürünlere erişimi, hasta yakınlarının insiyatifine, hiçbir devlet kontrolü olmadan bırakılmış olacaktır. Bu durum Anayasamızda belirtilen Sosyal Devlet ilkesi ile açıkça çelişmektedir. Hali hazırda bu kontrol mekanizması Ürün Takip Sistemi aracılığı ve SGK MEDULA sistemi üzerinden medikal firmalar ve eczaneler tarafından sorunsuz bir şekilde yürütülmektedir.” dedi.

10 BİNLERCE MEDİKAL ÇALIŞANI İŞSİZ KALACAKTIR

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni değişikliğin Türkiye genelinde perakende, ithalat, ihracat ve dağıtım yapan 13 bin 500 firmayı olumsuz etkileyeceğini belirten Hatay Medikalciler Derneği (HAT-MED) Başkanı Hasan Ateş, “Son olarak, Tıbbi Cihaz Satış Merkezleri yani medikal firmalar, 2022 yılı özelinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptıkları sözleşmeler dahilinde yıllık satın alma planlarını ve stoklarını oluşturmuşlardır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na kesilen faturalara istinaden kredi kullanımına, stok alımına ve borçlanmaya gitmişlerdir. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan yeni tebliğ, sözleşme dönemi sona ermeden geçerli olduğu için medikal firmalar içinden çıkılamaz ticari bir dar boğaza girecektir. İstihdamlarını devam ettirmekte zorluk çekeceklerdir. Bahsi geçen değişiklik perakende satış yapan, ithalat yapan, ihracat yapan ve dağıtım yapan yaklaşık 13 bin 500 medikal firmayı olumsuz etkileyecektir. Belki de birçok firma kepenk kapatacak ve 10 binlerce çalışan işsiz kalacaktır. Yukarıda bahsi geçen sebeplere istinaden alınan bu karardan ivedi şekilde dönülmelidir.” diye konuştu.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

Reklam

Reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.