6 muhalefet lideri buluştu « Hatay Yeni Haber Gazetesi

6 Mayıs 2024 - 01:33

6 muhalefet lideri buluştu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine, İYİ Parti lideri Akşener, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Demokrat Parti lideri Uysal, DEVA lideri Babacan ve Gelecek lideri Davutoğlu, bir araya geldi.

reklam
6 muhalefet lideri buluştu
Son Güncelleme :

13 Şubat 2022 - 13:38

180 views

6 muhalefet lideri buluştu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine, İYİ Parti lideri Akşener, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Demokrat Parti lideri Uysal, DEVA lideri Babacan ve Gelecek lideri Davutoğlu, bir araya geldi.


Uzun süredir ikili görüşmeler yapan 6 muhalefet partisinin liderleri ilk kez birlikte masaya oturdu. Çankaya Belediyesi’ne ait Ahlatlıbel Tesisleri’nde “akşam yemeği” olarak organize edilen buluşma yerel saatle 19.00’da başladı. 6 muhalefet liderinin buluşmasının ardından yapılan ortak açıklamada, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçmenin “ortak ve öncelikli hedef” olduğu belirtildi ve üzerinde uzlaşmaya varılan yeni sistemle ilgili mutabakat metninin 28 Şubat’ta yapılacak ortak açıklamayla kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. 5 saatten fazla süren toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin en derin siyasi ve ekonomik krizlerden birini yaşadığı belirtilerek “Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir” denildi. Yasama, yürütme ve yargı organlarının yanı sıra demokratik hukuk devletini güçlendirmek amacıyla ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ üzerinde çalışıldığı ve “istişare ve uzlaşmanın esas alındığı”, metnin 28 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Liderler, geçen Aralık ayı sonunda tamamlanan “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışması konusunda da ilk kez birlikte değerlendirme fırsatı buldu. Altı siyasi parti liderinin aynı masa etrafında bir araya gelmesi, Türkiye siyasetinde sık tanık olunan bir durum değil. O nedenle de bu buluşma, tüm katılımcılar tarafından “çok kıymetli” sözleriyle ifade ediliyordu.

reklam


“SİYASİ MAKAMLARIN HİZMETTEN BAŞKA AMACI YOKTUR”
Açıklamada, 6 partinin ortak hedefi olarak şu ifadelere yer verildi:
“Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmek.”
“…kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınması.”

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.