YILDIRIM-KARA: MALİ MÜŞAVİRLER KAMUSAL GÖREV İFA EDİYOR   « Hatay Yeni Haber Gazetesi

28 Nisan 2024 - 13:31

YILDIRIM-KARA: MALİ MÜŞAVİRLER KAMUSAL GÖREV İFA EDİYOR  

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yeminli mali müşavirlerin ve 15 yıllık serbest muhasebeci mali müşavirlerin yeşil pasaport alabilmesi için kanun teklifi verdi.  

reklam
YILDIRIM-KARA: MALİ MÜŞAVİRLER KAMUSAL GÖREV İFA EDİYOR  
Son Güncelleme :

09 Kasım 2023 - 4:04

345 views
YILDIRIM-KARA: MALİ MÜŞAVİRLER KAMUSAL GÖREV İFA EDİYOR
 
Bağlı bulundukları mevzuatlar gereği mali müşavirlerin de kamusal görevde bulunduğunu ifade eden Nermin Yıldırım Kara, kanun teklifinin gerekçesinde: “15/07/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinde hak sahibi olarak sayılanlar arasında serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler bulunmamaktadır.
Bu durum uluslararası muhasebe standartlarını ve mevzuatlarını takip etmek isteyen, uluslararası toplantılar için konuşmacı ve katılımcı olarak davet edilen muhasebe meslek mensupları için mağduriyetler oluşturmaktadır. Buna ek olarak, yabancı şirketler ile çalışan ve işleri dolayısıyla yurt dışı firmaların bulunduğu ülkelere seyahat etmesi gereken çok sayıda meslek mensubu vardır. Özellikle günümüz koşullarında, Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek ve bu amaç ile Schengen vizesi almak zorlaşmıştır.
5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinde serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler hak sahibi olarak gözükmemesine rağmen 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 11’inci maddesinde yeminli mali müşavirlik mesleğinin, genel gerekçesinde ise serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin bir kamu hizmeti olduğu belirtilmektedir. Aynı kanunun 47. Maddesinde ise “Meslek mensupları, görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı, fiillerinin niteliğine göre Türk Ceza Kanunu’nun kamu görevlilerine ait hükümleri uyarınca cezalandırılırlar.” hükmü bulunmaktadır. Bu maddelerden yola çıkarak; serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin işleri kamusal faaliyet olarak tanımlanmakla birlikte, görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı oluşacak yargılamalarda yine kamu görevlisi olarak değerlendirilmektedirler.” dedi.
MUAFİYETLER KONUSUNDA SORUN TEŞKİL ETMİYOR
 Avukatların durumunu örnek gösteren Hatay Milletvekili, “Avukatlık mesleğinde de olduğu gibi yabancı şirket ve sermaye sahipleriyle çalışan, işleri ve ilgi alanları gereği akademik ve mesleki toplantı, sempozyum ve buluşmalara katılan, belirtilen kanunlar ölçüsünde kamusal görev ifa eden meslek mensuplarımızın yeşil pasaport alma hakları bulunmalıdır. TÜRMOB verilerine göre; 15 yıl ve üstü kıdeme sahip serbest muhasebeci mali müşavir sayısı 32557’dir. Bu rakamın içerisinde eş durumundan ötürü yeşil pasaport sayısına sahip meslek mensupları da vardır. Yine aynı veriler ışığında, yeminli mali müşavir sayısı 4935 iken 3739’u halihazırdaki kamudaki görevleri nedeniyle yeşil pasaport alma hakkına sahiptir. Düzenlemeden etkilenmesi beklenen yeminli mali müşavir sayısı 1196’dır. Tüm bu bilgiler ışığında; etkilenen kişi sayısı dikkate alındığında, bu düzenleme geniş bir kesimi etkilememekle birlikte hususi damgalı pasaportlara tanınan muafiyetler konusunda herhangi bir sorun oluşturmayacaktır.” dedi.
Nermin Yıldırım Kara’nın hazırladığı madde gerekçeleri ve kanun teklifi şu şekilde:
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1-Değişiklik ile; Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve bağlı odalara kayıtlı yeminli mali müşavirlere ve en az on beş yıl kıdemli serbest muhasebeci mali müşavirlere hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülmektedir.
MADDE 2-Yürürlük maddesidir.
MADDE 3-Yürütme maddesidir.
5682 SAYILI PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR
KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) fıkrasına dördüncü paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve bağlı odalara kayıtlı yeminli mali müşavirlere ve en az on beş yıl kıdemli serbest muhasebeci mali müşavirlere haklarında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması ve zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla hususi damgalı pasaport verilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.