Tokdemir: Hatay GAP kapsamına alınmalı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 20:02

Tokdemir: Hatay GAP kapsamına alınmalı

CHP Hatay’ın GAP’ kapsamına alınması konusunda karalı Vekil Suzan Şahin’in Gündem dışı konuşmasından sonra Vekil Tokddemir’den Hatay’ın GAP Kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

reklam
Tokdemir: Hatay GAP kapsamına alınmalı
Son Güncelleme :

26 Mayıs 2021 - 16:20

164 views

Tokdemir: Hatay GAP kapsamına alınmalı

CHP Hatay’ın GAP’ kapsamına alınması konusunda karalı Vekil Suzan Şahin’in Gündem dışı konuşmasından sonra Vekil Tokddemir’den Hatay’ın GAP Kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

????????????????????

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir TBMM Başkanlığına Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi vererek “GAP illerinde yapılacak çalışmalara Hatay ilinin dahil edilmesi, yatırım olanakları bakımından yararlı olacaktır” dedi.
Vekil Tokdemir’in Kanun teklifi şöyle: Sınır komşumuz olan Suriye’de süren kriz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Suriye‘ye sınırı bulunan Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Mardin illerini etkilediği gibi yine sınırı bulunan Hatay ilini de etkilemiş, yoğun göç ile değişen sosyo-ekonomik yapı yatırım ihtiyacım daha önemli ve acil hale getirmiştir. GAP illerinde yapılacak çalışmalara Hatay ilinin dahil edilmesi, yatırım olanakları bakımından yararlı olacaktır. Orta Ceyhan Menzelet Projesi kapsamında yer alan Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay İllerinde yaklaşık 1.060.000 dönüm arazi sulamaya açılacaktır. Projenin çok kapsamlı olması nedeniyle Kahramanmaraş ve Hatay illeri GAP Bölgesi’nde olmamasına rağmen Hükümetçe GAP için hazırlanan Eylem Planına (2014-2018) dahil edilmiş ve bu kapsamda değerlendirilmiştir. Kavuzlu Barajının tamamlanması ile birlikte sulanacak olan Kahramanmaraş’taki Merkez Ova, Sağlık Ovası, ardından Nurdağı ve İslahiye ovaları ve Hatay’daki Amik ovası ile GAP daha geniş bir alana yayılmış olacaktır. Hatay ilinin GAP Bölgesine en yakın liman olan İskenderun limanına sahip olması, hem Bölge hem de Hatay ili için ticari hedeflerin yönlendirilmesi ve lojistik katma değer açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle Bölge’de ulaşım ve ticaret konularında yapılacak planlamalar da Hatay ilinde ki potansiyelinin dikkate alınması, GAP illerinin gelişmesi açısından da önem taşımaktadır. Hatay’ın tıpkı diğer GAP İlleri gibi İnanç ve Gastronomi Koridoru içerisinde yer alması ve kültürel farklılıkları hiç bozulmadan beraber yaşatabilmesi Hatay’ın Bölge içerisinde yer alması uyum bakımından önemli bir göstergedir. Kısaca GAP illeri ve Hatay’ın, sosyal ve ekonomik yapı bakımından gösterdikleri benzerlikten istifade edilerek, İdare tarafından sosyal kalkınma, ekonomik kalkınma, kültür ve turizm gibi alanlarda yapılacak plan programlar içerisinde Hatay’ında değerlendirilmesi hem Bölge hem Hatay için karşılıklı faydaya dayalı önemli bir adım olacaktır.

reklam


GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ TEŞKİLATININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE I- 27/10/1989 tarihli ve 388 sayılı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesinin (a) bendinde geçen “Batman ve Kilis” ibaresi “Batman, Kilis ve Hatay” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.