

TÖB-SEN’den Hatay Valiliği’ne Çağrı: “Ğadir Hum Bayramı Resmi Tatil Olsun”
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Genel Sekreteri Hizam Hasırcı, 13 Haziran Cuma günü kutlanacak olan Ğadir Hum Bayramı’nın kamu çalışanları için idari izin kapsamına alınması talebiyle Hatay Valiliği’ne seslendi.
Hasırcı, bayramın Arap Alevi toplumu için taşıdığı derin inançsal anlam nedeniyle resmi tatil ilan edilmesini istedi.
“Gadir Hum Bayramı Barış ve Huzur Getirsin”
Bayram öncesinde bir açıklama yapan Hizam Hasırcı, “Öncelikle Ğadir Hum Bayramımız tüm halkımıza kutlu olsun. Ülkemize ve dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum” dedi. Hasırcı, bu günün Arap Alevi inancına göre çalışılmayan kutsal bir gün olduğunu ve esnafların genellikle iş yerlerini açmadığını ifade etti.
“Devlet Personeli Zorluk Yaşıyor”
Hasırcı, özellikle öğretmenler ve diğer kamu çalışanlarının bayram gününde çalışmak zorunda kalmasının ciddi bir inanç baskısı oluşturduğunu belirtti. “Fakat devlet personeli olan vatandaşlarımız bugün için zorluk yaşıyor, özellikle öğretmenlerimiz ve memurlarımız var” diyerek uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.
TÖB-SEN’den Resmî Dilekçe
TÖB-SEN, Hatay Valiliği’ne yazılı olarak da başvurdu. Sunulan dilekçede, Gadir Hum Bayramı’nın tarihsel ve inançsal olarak Arap Alevi toplumu için büyük öneme sahip olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Gadir Hum Bayramı’nın resmi tatil olarak kabul edilmesi bir haktır. Anayasamızın 10. ve 24. maddeleri din ve inanç özgürlüğü ile ayrımcılık yasağını güvence altına almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de herkesin inancını yaşama ve ifade etme hakkını tanımaktadır.”
“Nevruz Tatil, Gadir Hum Neden Değil?”
Dilekçede, Nevruz Bayramı ve diğer dini bayramların resmi tatil statüsünde olduğuna dikkat çekilerek, Ğadir Hum Bayramı’nın da Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar için resmi tatil ilan edilmesinin toplumsal barış, eşit yurttaşlık ve inançlara saygı açısından önemli bir adım olacağı vurgulandı.
“Yetkililere Çağrımızdır”
Açıklamasının sonunda Hizam Hasırcı, “Hatay Valiliği’nden talebimiz şudur: Bayram günü personelin idari izinli sayılmasına yönelik inisiyatif almalarını istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, Ğadir Hum Bayramı resmi tatil olsun. Eğer bu yasal olarak mümkün değilse, en azından o gün bu inanca mensup insanlar idari izinli sayılmalıdır,” diyerek çağrısını yineledi.(Haber:Levent AŞKAR)