TÖB-SEN, ÖĞRETMEN VE TYP PERSONELİ EKSİKLİĞİNE DEĞİNDİ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

27 Nisan 2024 - 18:30

TÖB-SEN, ÖĞRETMEN VE TYP PERSONELİ EKSİKLİĞİNE DEĞİNDİ

Tüm Öğretmenler Birliği (Töb-Sen) Muş İl Temsilcisi Serkan Bebek, kentteki öğretmen açığı ve Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında alınan personellerin eksikliğine dikkat çekti.

reklam
TÖB-SEN, ÖĞRETMEN VE TYP PERSONELİ EKSİKLİĞİNE DEĞİNDİ
Son Güncelleme :

09 Eylül 2022 - 12:44

293 views

TÖB-SEN, ÖĞRETMEN VE TYP PERSONELİ EKSİKLİĞİNE DEĞİNDİ

Tüm Öğretmenler Birliği (Töb-Sen) Muş İl Temsilcisi Serkan Bebek, kentteki öğretmen açığı ve Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında alınan personellerin eksikliğine dikkat çekti.

Tüm Öğretmenler Birliği (Töb-Sen) Muş İl Temsilcisi Serkan Bebek, 2022-2023 eğitim öğretim yılı için kente ataması yapılan öğretmen sayısı ve Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında istihdam edilen personellerin eksikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde kura çekimi ile istihdam edilen TYP personellerinin yetersiz olduğunu kaydeden Bebek, süresi dolan öğretmenlerin tayinlerinden dolayı öğretmen açığının devam ettiğini söyledi. Yaşanan sorunları daha önce dile getirdiklerini kaydeden Bebek, TYP kapsamında Bulanık ilçesine en az 200 personelin verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Bulanık İlçesinden 275 öğretmenin tayin ile ayrıldığını vurgulayan Bebek, mevcut açığı ücretli öğretmenlerle giderildiğini söyledi.

Reklam

İSTİHDAM EDİLEN SAYI YETERSİZ

İl geneline istihdam edilen 410 TYP personelinin yetersiz olduğunu kaydeden Bebek; “Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Muş Temsilciliği olarak iki sene öncesinden TYP personelinin bölgede yetersiz olduğunu basın açıklaması ile kamuoyuna deklare ederek ilgili kurumlarla gerekli görüşmeleri yaptık. 18 Ağustos’ta bu konuyla alakalı basın açıklaması yaparak idarecilerin ve öğretmenlerin talebi karşılamayan TYP personelleri ile alakalı yaşadığı sorunları; kaçak sigortasız işçi çalıştırmak, düşük ücretlerle emek sömürüsü yapılması, yaşanabilecek adli bir olayda idarecilerin hukuken zor durumda kalabileceği ve eksik personel ihtiyacının karşılanmaya çalışılmasının  sürekli eğitim öğretim içinde olmaması sebebiyle eğitim öğretimi geriye çekmesi, eksik personel ihtiyacının öğretmen ya da velilerden para toplanarak giderilmesi gibi sorunları basınla paylaştık. Yine 18 Ağustos’ta CİMER üzerinden bakanlığa bilgi edinme başvurusu ile ilimize ne kadar personel verileceğini ve bu TYP personellerinin hangi tarihte iş başı yapacağını sorduk. Gelen cevapta Muş iline verilen personelin yetersiz olduğunu bir kez daha gördük. 410 TYP personeli ilimizin ihtiyacını karşılamadığı ortadadır. Sadece Bulanık İlçesinde milli eğitime bağlı 145 kurum vardır. 410 personel içinden sadece Bulanık için en az 200 personel verilmesi gerekirken bu 410 sayısı Merkez ve ilçelerde ihtiyacı karşılamayacaktır. Sendika olarak talebimiz devletin kadrolu personel istihdam etmesi ve ihtiyacı karşılayan bir sayıyı ilimize vermesidir. Bu eksikliği gidermek adına öğretmenden para veya veliden para toplayarak ya da düşük ücrete kaçak sigortasız işçi çalıştırma yöntemini tercih edenler olacaksa onları sendika olarak uyarıyoruz. Kaçak ve sigortasız işçi çalıştırmak suçtur. Bu sorun öğretmenlerin velilerin cebinden de karşılanmamalıdır” dedi.

Reklam

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VE EŞİT EĞİTİM HAKKI İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPMALIDIR”

İl genelindeki eğitim seviyesinin yükseltilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Bebek, açıklamasının devamında; “Milli Eğitimin doğuda öğretmeni tutmak adına önce 4+2 daha sonra 3+1 yılına düşürülen özür ve tayin sistemi iflas etmiştir. Kalıcı olarak çözüm sağlamamaktadır. Üçüncü yılını dolduran öğretmenler eş ve özür durumundan 4.yılını dolduran öğretmenlerde normal tayinlerle ilimizden ayrılmaktadır. Doğuda ya Karadeniz’de kırsalda İç Anadolu’da öğretmeni tutacak sistem teşvik sistemi ile hayata geçirilmelidir. 3.hizmet bölgesinde yer alan iller ve kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan öğretmenleri bölgede tutacak maddi anlamda kalıcı bir teşvikin hayata geçirilmesi bu sorunu çözecektir. Bölgenin yerlisi Muşlu öğretmenler bile tayin alarak bölgeden gitmeyi tercih etmektedir. Sendika olarak 24 Ağustos’ta CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusu üzerine bize gelen cevapta sadece Bulanık’tan bu sene 275 öğretmen ilçemizden ayrılmıştır. Geçen sene 210 olan ücretli öğretmen açığı 400’ün üzerine çıkmıştır. Bu da 4 öğretmenden birinin ücretli öğretmen olacağı anlamına gelmektedir. Sadece Bulanık’ta değil Muş’un bütün ilçelerinde aynı şey söz konusudur. Bu bölgenin çocukları ücretli öğretmenlere mahkûm edilmemelidir. Batının en güzel yerinde bir halk çocuğu nasıl eğitim alıyorsa bu bölgenin çocukları da aynı şartlarda eğitim almalıdır. Bu konuda 24 Ağustos’ta yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği ve eşit eğitim hakkı için ilgili kurumlar harekete geçerek bölgeye ayrılan atama kontenjanların arttırılması için gerekli çalışmaları yapmalıdır. Eğitim öğretimin en büyük bileşeni öğretmendir. İlimizde çok yüksek sayıda bir öğretmen açığı var. Pandemi devam ediyor okulların personel açığı var. Öğretmenlerin ulaşım barınma ve ekonomik sorunları var. Kaliteli ve sağlıklı bir eğitim için okulların ve öğretmenin sorunları göz ardı edilememelidir. Yetkili anlamda bütün görevliler bu sorunları çözmek adına siyaseti birbirinin üzerine basmayı düşmanlığı bir kenara bırakıp sorumluluk almalı ve ilimizdeki eğitim sıralamasını daha iyi yerlere taşımak için elinden gelenin fazlasını yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.