Tiyatrocu Sertaç Demir, sahneye dönmek istiyor « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 22:05

Tiyatrocu Sertaç Demir, sahneye dönmek istiyor

Tiyatrocu Sertaç Demir, müstehcen içerik nedeniyle iptal edilen oyununun yeniden sahnelenmesi için yetkililere seslendi.

reklam
Tiyatrocu Sertaç Demir, sahneye dönmek istiyor
Son Güncelleme :

30 Ekim 2021 - 15:22

192 views

Tiyatrocu Sertaç Demir, sahneye dönmek istiyor

Tiyatrocu Sertaç Demir, müstehcen içerik nedeniyle iptal edilen oyununun yeniden sahnelenmesi için yetkililere seslendi.

reklam

Oyunun içerisidne herhangi bir müstehcen kelime olmadığının altını çizen Demir, “Yazar Sinan Sülün tarafından 2011 yılında yazılan ve önce Sel Yayıncılık, ardından İletişim Yayınları tarafından basılan Karahindiba adlı kitaptan uyarlamış olduğum ve 2014 yılında Mask-Kara Tiyatrosunda sergilemeye başladığım tek kişilik oyunum Karahindiba ülkenin birçok il ve ilçesinde 50 den fazla kere oynanmış daha öncesinden Hatay’da Antakya, Samandağ, Arsuz ve İskenderun’da da 10 defa sergilenmiş olmasına rağmen, dün(27 Ekim) Hatay Valiliği YİKOB tarafından uygun görülmediği gerekçesiyle gösterime izin verilmemiştir. 6 Ekimde Meclis Kültür Merkezi salonunun tarafıma tahsisi için YİKOB‘a verdiğim dilekçe ile kabul edilen başvurum, uzun süren işlemler sonucunda oyun tarihi olan 27 Ekim saat 15.30 da tarafıma olumsuz olarak tebliğ edilmiştir. En büyük hayali yazar olmak olan Adnan Çubuk’un hastalık ve işsizlik kıskacı içinde yaşadığı çelişkileri, kimlik bunalımı ve arayışını edebi bir dille anlatan Tiyatro Oyununun gösteriminin ‘Medeniyetler Şehri’ Hatay’da, Adnan Çubuk’un yaşadığı hastalığı tarif ederken hiçbir hakaret, cinsellik veya küfür anlamı olmadan tamamen tıbbi anlamıyla kullandığı ‘testis’ kelimesinin ‘müstehcen, toplum ahlakına aykırı’ olduğu beyan edilerek oyuna birkaç saat kala iptal edilmiş olması başta tiyatro ve sanat camiası ve tiyatro severler olmak üzere toplumda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

 

 

 

 

 

 

reklam

MECLİS KÜLTÜR SANAT MERKEZİ HALKA AÇILMALIDIR

Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 25.10.2021 tarih ve 35407337 sayılı kararına istinaden alındığı belirtilen kararın gerekçesi tarafıma tebliğ edilen resmi yazıda belirtilmemiş olup, Vali Yardımcımız ve YİKOB Başkanı Yusuf İzci ile yapılan telefon görüşmesinde asıl gerekçe olarak ‘testis’ kelimesinin müstehcen ve toplum ahlakına aykırılığı belirtilmiştir. Kaldı ki testisin anlamı TDK’ye göre de “Latince, anatomik, er bezi” olarak açıklanmış, bilimsel bir terimdir. Bu anlamda oyun metninin müstehcen, toplum ahlakına aykırı olduğunu düşünmüyor, YİKOB Başkanlığına Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yazılan görüş yazısını Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talep ediyorum. Oyunun oynanmasına saatler kala iptal edilmesinin yarattığı mağduriyetin giderilmesi ve kararın “Medeniyetler Şehri” Hatay kamuoyu ve toplumsal vicdanı açısından yeniden değerlendirilmesini, Meclis Kültür ve Sanat Merkezinin tarafıma ve Hatay’da Tiyatro yapmakta olan diğer Tiyatro insanlarına Tiyatro sergilenen bir mekan olarak yeniden kullanıma açılmasını talep etmekteyim” ifadelerini kullandı.

reklam

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.