SAVAŞ: “MÜHİM OLAN ŞEHRİ KISA SÜREDE YENİDEN İNŞA ETMEK DEĞİL DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEHİR OLUŞTURMAK” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 09:03

SAVAŞ: “MÜHİM OLAN ŞEHRİ KISA SÜREDE YENİDEN İNŞA ETMEK DEĞİL DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEHİR OLUŞTURMAK”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

reklam
SAVAŞ: “MÜHİM OLAN ŞEHRİ KISA SÜREDE YENİDEN İNŞA ETMEK DEĞİL DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEHİR OLUŞTURMAK”
Son Güncelleme :

27 Ağustos 2023 - 22:22

372 views

SAVAŞ: ”ENFLASYONU DÜŞÜRECEĞİZ DİYEN İKTİDAR SEÇİLDİKÇE ZULÜM YAPMAYA DEVAM EDİYOR”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“BU GİDİŞLER HATAY’DAKİ ALTYAPIYI BİTİRİP ÖYLE GİDECEKLER”  

Hatay’da gerçekleştirilen yıkım ve ayrıştırma çalışmalarının çok özensiz, gelişigüzel bir şekilde yapıldığını ve altyapıya zarar verdiğini söyleyen Başkan Savaş, “ Hatay’da bundan sonra ne olursa olsun zihniyetiyle çalışıyorlar. Bu gidişle Hatay’daki altyapıyı bitirip öyle gidecekler. Antakya ve Defne’de altyapı sıkıntımız kalmamıştı. İçme suyundan kanalizasyona kadar birçok sorunumuzu halletmiştik. Dikkatsiz ve özensiz çalışma zihniyetiyle altyapımızı mahvediyorlar. İş makineleri her tarafta dikkatsizce kullanılıyor. Hatay’ı yıkmaya mı yıkılan binalarımızı mı temizlemeye gelmişler? Bunun sorumluluğu AFAD’a ait. Ben AFAD’ın denetlendiğini düşünmüyorum “ dedi.

 “HATAY’I DÜŞÜNEN BİLİM İNSANLARI İLE BİR BÜTÜN OLUŞTURUP ŞEHRİ ONA GÖRE ŞEKİL VERECEĞİZ”

 Depremin ilk zamanlarından şimdiye kadar yaşanan koordinasyon sorunları hakkında da düşüncelerini paylaşan Savaş, “Şu ana kadar devam eden bir koordinasyon sorunu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diyalog halindeyiz. 6 tane sivil toplum kuruluşu ile görüşüyor ve çalıştay da gerçekleştirdik. Projelendirme ve planlama çalışmaları için beyin fırtınası yapıyoruz. İlerleyen zamanda herkesin görüşlerinin olacağı beyin fırtınası yapacağız. Hatay’ı düşünen bilim insanları ile bir bütün oluşturup Hatay’a ona göre şekil vereceğiz” dedi.

 “HATAY’IN YENİDEN YAPILANMASI KONUSUNDA HIZLI DAVRANMAMAK GEREKİYOR”

 Hatay’ın demografik yapısının önemine değinen Savaş,  “Hatay sıradan bir şehir değil. Şehrimiz tarihi ve kültürel açıdan çok özel bir şehir. Bu mirasın geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerekiyor. Hatay’ın yeniden yapılanması konusunda hızlı davranmamak gerekiyor. Mühim olan kısa süre içerisinde şehri yeniden inşa etmek değil daha sağlıklı bir şehir yaratmak” diye konuştu.

 “İKTİDAR TEMSİLCİLERİ ÜLKEYİ ONLAR YÖNETMİYORMUŞ GİBİ HEP BİZİ SUÇLUYORLAR”

 Depremde yaşanan birçok sorun ve aksaklıklar konusunda iktidar temsilcilerin üzerine düşen görevleri yerine getirmemesine rağmen Büyükşehir Belediyesine yapmış olduğu asılsız iddiaları yanıtlayan Savaş, “İktidar temsilcileri 21 yıldır ülkeyi onlar yönetmiyormuş gibi hep bizi suçluyorlar. Elektik ve telekümasyon bizim işimiz değil. Depremin ilk günleri telefonlar hiçbir şekilde çekmedi. Bu benim suçum değil. Burada geçici vericiler kullanılabilirdi. Sayın Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın bilmediği bir şey var. 2022 yılında resmi gazetede yayınlanan afetle ilgili kanun var. Afette birinci sorumlu AFAD’tır ve Kızılay sorumludur. 8 bakanlık afet bölgelerinde maksimum maddi ve manevi destek olmalıdır diyor. Bizim yetişemediğimize onların yapması lazım. İlgili bakanlıkların devreye girmesi lazım. Bakanlıklar bunun için varlar ”dedi.

“BİZLERE AYIRDIKLARI PARALAR FİTRE VE ZEKÂT GİBİ”

Hatay’ın vermiş olduğu vergilere rağmen almış olduğu hizmetlerin yetersiz olduğunun da altını çizen Savaş “ Hatay’da son on yılda 131 milyar vergi vermişiz. Türkiye’de vergi vermede 7-8. Sırdayız. Ama vergiye tekamül etmesi, sadakat konusunda Türkiye’de dördüncüyüz. Bizlere ayırdıkları paralar fitre ve zekat gibi” ifadelerini kullandı.

 “HATAY’IN PARASI NEREYE GİTTİ?”  

 Hatay’a deprem sonrası 13 Milyar aktarıldığını dair haberleri hatırlatan Savaş, Hatay’daki iktidar temsilcilerine seslenerek, “Sayın Yayman’a soruyorum kaç yıldır milletvekili burada ne yatırım yaptı? Hatay Büyükşehir Belediyesini kötülüyor buraya egemenlik kuran sizlersiniz bütçeyi başka yerlere veriyorsunuz. Hatay’ın parası nereye gitti? Biz herhangi bir para almadık. Müfettişler sadece bizi değil AFAD’ı denetlesin” açıklamalarında bulundu.

 “BİTİRDİK DEDİKLERİ BARAJLAR OLSAYDI İNSANLARIMIZA SU VEREBİLİRDİK”

 Seçim zamanlarında da barajlar yaptıklarını söyleyen iktidar temsilcilerine cevap veren Savaş “ Seçimlerde nara atarak baraj yaptık diyorlar. Barajlar olsaydı biz insanlarımıza su verebilirdik. Reyhanlı barajı bitti diye kurdele kestiler. Ama hiçbir baraj tam olarak bitmiş değil. Biz kuyulardan su çekerek takviyeler yapıyoruz. Şu an Hatay’da sadece tek bir baraj işlevde” diyerek yaşanan su sorunlarının giderek arttığını ifade etti.

“DEPREMDEN ÖNCE RİSKLİ BÖLGELERİ BELİRLEDİK AMA HİÇBİR ŞEKİLDE DİKKATE ALINMADIK”

Deprem öncesi yapmış oldukları proje ve planlama çalışmaları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Lütfü Savaş, 2013 yılından beri 35 hektarlık alanda kentsel dönüşüm için  Antakya’da riskli alanları belirlediklerini, ama dikkate alınmadıklarını söyledi.

 “HATSU’NUN DEPREMDE 4 BUÇUK MİLYON ZARARI VAR”

 HATSU’nun zor durumda olmasına rağmen çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini de belirten Savaş, “ HATSU rutin işlerine hep devam etti. Depremden sonra 4 ay para almadık. Belediyemizin gelirleri de azaldı. Depremden bu yana su kaynakları oluşturmaya ve onarım çalışmaları gerçekleştirdik çalışmalarımız da devam ediyor. Dağlık ve yüksek bölgelerde de ekiplerimiz çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Bizim 4.5 milyar zararımız var” dedi.

 “BELEDİYEYİ NASIL ALIRIZ DİYE YALAN VE İFTİRA ATMA PEŞİNDELER”

 AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın ve onları temsil eden bazı kişilerin hizmet yerine sürekli haksız ve asılsız iddialar yaptıklarını da söyleyen Savaş, “ Buradaki yaptığımız işlere çamur atacaklarına el uzatsınlar. Bizim Hatay’a dair huzur ve hizmet planlarımız var. Bizim herhangi bir kaos planımız yok. İktidarın burada kuyruk acısı var. Belediyeyi nasıl alırız diye yalan ve iftira atma peşindeler” diyerek şehir için faydalı olmaları yerine aksine sadece tartışma odaklı hareket ettiklerini söyledi.

 “BATALIM DİYE BİZİMLE UĞRAŞIYORLAR”

İktidar temsilcilerinin meclisteki yetkisini kullanarak Hatay’daki su fiyatlarını düşürdüğünü ve HATSU’yu zarar uğrattığını da sözlerine ekleyen Savaş, “ Bizim su birim fiyatımız 14 lira olması gerekirken suyumuzun tonunu 6 liraya satmak zorunda kaldık. Mecliste ve mahkemede gücümüz onlara yetmedi. Bir devlet kurumu suyun maliyeti neyse ona göre satış yapmak zorunda. Ama onlar biz batalım diye bizimle uğraşıyorlar. Daha önceki iktidar partisi il başkanı da HATSU’yu batırmak için bizimle çok uğraştı. Zarar ettiğimize dair mahkemeye vermiş olsak da mahkememizi bitirmediler. Ve bu şekilde de HATSU zarar etmeye devam etti” diye konuşarak Hatay’a dair kaos planı varsa o da Ak Parti’nin eski il başkanın bu planı düşündüğünü belirtti.

 “DEPREM GÜNÜNDEN BERİ HALKA İHANET EDİYORLAR”

Depremde siyasetin yapılmasına çok karşı olduğunu belirterek iktidar partisinin insanlara vermiş olduğu sözleri yerine getirmediğini de söyleyen Savaş, “ Enflasyonu düşüreceğiz diyen iktidar seçildikçe zulüm yapmaya devam ediyor. Başkalarını kötüleyerek kimse temize çıkamaz. kaç yıldır milletvekili ve bakan yardımcılığı yapan Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yalandan ve iftiradan başka ne yaptı? Kendi partisine bile ihanet ediyor. Cumhurbaşkanımız deprem üzerinden siyaset yapmak büyük ayıp dedi. Deprem gününden beri halka ihanet ediyorlar. Seçimden seçime fitneden başka bir şey yapmadıklarını hatırlatırız” diyerek Hatay’a yapmış olduğu ve yapacağı projeleri her zaman engellediklerini söyledi.

 “ÇÖP SAHASINI BİLE HATAY HALKINA ÇOK GÖRDÜLER”

 İktidar temsilcilerinin Hatay Büyükşehir Belediyesine ait Çöp Döküm Sahasının genişletilmesine da karşı çıktığını ve vatandaşları zor duruma düşürdüğünü açıklayan Lütfü Savaş, “ Depremden sonra valimiz çöp dökecek yer bulamadı. Sahamızı ona gösterdik ve bizlere izin vermediklerini de söyledik. Çöp sahamız dolmuştu genişletme yapmamıza ret verdiler. Mahkemeye vermiş olmamıza rağmen iki yıl geçti ama mahkememiz sonuçlanmadı. Suriyelileri ülkemize ve şehrimize getiren kendileri olmasına rağmen bunun izin verilmemesi Hüseyin Yayman’ın planıdır. Çöp sahasını Hatay halkına çok gördüler” dedi.

 “ÇİFTÇİLER ÇOK ZOR DURUMDA”

 Geçtiğimiz günlerde ovadaki mahallerde ziyaretler gerçekleştirdiğini ve çiftçilerin de çok zor durumda olduğunu belirten Savaş, “ Geçen seneki ürünlerle şimdiki alım fiyatları aynı. Girdi masrafları ne olacak? Mazot fiyatları ve elektik fiyatları uçmuş durumda. 3 günde bir ÖTV’ye, KDV’ye zam yapıyorlar. Çiftçiye hiçbir şey vermiyorlar. Bu 13 Milyar’ı Hatay’a harcayacaktınız” diyerek halkın mağdur olduğunu söyledi.

 “13 MİLYARI NEREYE HARCADIN, BU PARAYI HANGİ MÜTEAHHİTLERE VERDİN?

 Savaş konuşmasının devamında şöyle dedi:  “ Önce Hatay’a yol, baraj, isale hattı desteğinde bulunacaktınız ve çiftçi de ikinci ürünü de ekebilecekti. Hatay halkı da susuz kalmayacaktı. 22 yıldır iktidardasınız, öyle halka tepeden bakıp ahkâm kesmekle bu işler olmuyor. Sen ne yaptın onu söyle bana, 13 milyarı nereye harcadın, hangi müteahhitlere bu paraları verdin?

 Hiçbir siyasi kaygı düşünmeden depremden bu yana çalıştıklarını söyleyen Savaş, seçimlerde kim aday olursa olsun Hatay için hizmet etmeye hazır olduğunu belirtti.

 “OVADA YAPILAN HAVAALANI, HASTANE VE STAD TAMAMEN İKTİDAR PARTİSİNİN YANLIŞ POLİTİKASI”

 Hatay’da yapılan havaalanı ve hastane gibi birçok yerin uygun olmayan bölgelerde yapıldığını söyleyerek izinler verildiğini belirten Savaş, “ Nerede fay hattı var veya toprak zeminin yapısını bilebiliyorsunuz. Bu şartlarda ovaya hastane, havaalanı veya stad yapmak çok yanlıştı. Tamamen iktidarın yanlış politikası. Hastaneye 101 milyon para harcandı. Ve depremde burada çoğu bebek, sağlık çalışanı ve doktor 80 vatandaşımızı kaybettik. Aynı zamanda diğer devlet hastanesinde de 79 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yapan iktidar partisi, izin veren Tarım bakanlığı, projeyi yapan TOKİ. Şimdi burada Sayın Yayman’a sormak lazım, hayatını kaybeden 80 kişinin ölümünden kendini sorumlu tutuyor mu acaba? Buna sebep olan müteahhitlere hesap sormuşlar mı ?” dedi.

 “HATAY HAVAALANININ YERİNİN DEĞİŞMESİ LAZIM”

Savaş, “ Havaalanının yerinin kesinlikle değişmesi lazım ama Sayın Ulaştırma Bakanımıza şunu sormak isterim. Oraya keyfi uçaklar iniyor ama tarifeli uçaklar inemiyor. Altı buçuk ay oldu, oradaki bir asfalt düzeltilemez mi, siz 22 yıldır hükümetsiniz, bunu sizin bir haftada bitirmeniz lazım. Altınözü veya İskenderun tarafında bir yer belirlenerek havaalanı taşınabilir. Ya da denize de yapılabilir. Karadeniz de denizler de kullanılmış. Denizler de kullanılmış havaalanı için bizim paramız çok diye. Hatay’da hem denizimiz var hem karamız var. Sayın Yayman bulsun bir yer.” diye konuştu.

 “ HANGİ PARTİ OLURSA OLSUN HEPİMİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN RESMİ KURULARIYIZ”

 Hatay’da gerçekleştirilen yol çalışmalarının yapımı ile ilgili yanlış bir algı oluşturulduğunun altını çizen Savaş, “Büyükşehir’in yollarını biz yapıyoruz, ilçelerinkini AFAD ile ilçe belediyeleri birlikte yapıyor. İlçelerde bizim de yollarımız var. Hepsini karayolları yapmıyor. Buralarda hepsini kendileri yapıyormuş gibi bir algı yaratmak ayıp bir şey. Sayın valimize arz ediyorum bunu düzelttirsin lütfen. Yani karayolları ayrı devletin, Büyükşehir, defne ilçesi ayrı devletin mi? Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kurumlarıyız. Türkiye Cumhuriyeti bir bütündür” diyerek hangi belediye olursa olsun siyasi ayırım yapılmaması gerektiğini söyledi.

 “BİZ SADECE HATAY’I GÜZELLEŞTİRMEK VE İNSANLARIMN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Şehrin yapılanmasının meşakkatli bir süreç olduğunu belirten Lütfü Savaş, “ Yeniden yapılanma konusunda bütüncül yaklaşmamız lazım. Uzun vadede ulaşımı, yeşil alanları, ticareti, turizmi, tarihi dokuyu,  zemine göre sağlıklı ve sağlam yapıyı, estetiği düşünerek hareket etmemiz lazım. Biz bu güzergâhı en sağlıklı nasıl planlarız onu düşünüyoruz. Biz onuncu günden beri çalışıyoruz bunu zaten, özellikle Mehmet Özhaseki’nin gelişinden sonra bakanlık da çok özverili bir şekilde çalışıyor. Biz sadece daha iyisi için rekabet halindeyiz. Yanlışa yanlış, doğruya doğru konuşuyoruz. Biz sadece Hatay’ı güzelleştirmek ve insanların hayatını kolaylaştırmak için belediye başkanıyız ” dedi.

Savaş, depremin yaralarını hükümet, belediye ve STK’lar ile hep birlikte sarılacağını da söyleyerek herkesten destek beklediklerini ve siyaset yapılmadan hizmet yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hatayspor’un performansı konusuna da değinen Başkan Savaş, 2 maçta alınan 4 puanın başarı olduğunu, önümüzdeki hafta ve daha sonra oynanacak Alanya ve Adana Demirspor maçlarının Hatayspor’un gelecekteki yerini belirleyeceğini söyledi.

Atakaş Hatayspor’un Süper Lig’deki en genç ve yerli takımlardan biri olduğunu da sözlerine ekleyen Savaş, takımın iskeletinin iyi olduğunu ve gelecek açısından da çok iyi bir şablon kurduklarını ifade etti.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.