Mekke’nin Fethi 1391. yılda coşkuyla kutlandı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

3 Mayıs 2024 - 10:20

Mekke’nin Fethi 1391. yılda coşkuyla kutlandı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), her yıl Türkiye’nin 81 ili ve bazı ülkelerde yüzlerce farklı noktalarda tertiplediği, Mekke’nin Fethi programı bu yıl da büyük bir coşkuyla salonlarda kutladı.

reklam
Mekke’nin Fethi 1391. yılda coşkuyla kutlandı
Son Güncelleme :

03 Ocak 2022 - 15:50

162 views

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), her yıl Türkiye’nin 81 ili ve bazı ülkelerde yüzlerce farklı noktalarda tertiplediği, Mekke’nin Fethi programı bu yıl da büyük bir coşkuyla salonlarda kutladı.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), tarafından Mersin’de düzenlenen Fetih gecesinde salonlar doldu taştı, Kur’an-ı Kerim, ilahiler, konuşmalar ve sine vizyon gösterileri ile Fethin 1391. Yılı kutlandı.

Mersin’de düzenlenen Fetih gecesine konuşmacı olarak katılan Saadet Partisi Genel İdaresi Kurulu (GİK) Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan; “Mekke’nin Fethi; İslam tarihinin en önemli olayıdır. Her türlü hakarete, baskıya, zulme ve katliama göğüs gerip inandığı değerler uğruna savaşanların ve sabredenlerin zafer olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Fetih, putperestliğin zihinlere ve bedenlere vurduğu prangaların yerle bir olduğu gündür. Konumundan, fakirliğinden, renginden ve cinsiyetinden dolayı insanlıkları hiçe sayılanların fethidir Mekke. 610 yılında Hira Mağarası’nda yankılanan ilahi kelamın, tek kişiyle başlayan mücadelesinin fevc fevc gönüllere nakşedildiği gündür. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail peygamberlerin bin bir emekle inşa ettikleri tevhidin nişanesi olan Kâbe’nin gerçek sahiplerine, tevhidin elçilerine kavuştuğu gündür. Bir fetihten öte, rahmet ve adalet bayrağının yükseldiği gündür. Buruk gönüllere, yaşlı gözlere, umutsuz ve bedbaht ruhlara merhem olduğu gündür. Renginden dolayı insanlığı hiçe sayılan bir zamanların kölesi Bilal’in “ Allahu Ekber” nidalarıyla müşrik zalimlere meydan okuduğu gündür. Bugün, sıradan bir günden öte, asra yemin eden ilahi kelamın ve zamanın sahibine olan güvenin sonucu olarak dile getirilen, “Üzülme Allah bizimle beraberdir” tesellisinin, “Allah’ın yardımı, fetih yakındır” ümidinin yeşerdiği ve nusretin tecelli ettiği gündür. Kelimelerin anlatmakta kifayetsiz kaldığı, bir fetihten öte anlamlar taşıyan Mekke’nin fethedildiği ve Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin putlardan temizlendiği bu kutlu günü her yıl olduğu gibi bu yıl da anmak ve insanlığın yozlaşmış nefsinin idrakine sunmak, yine Anadolu Gençlik Derneği’ne nasip olmuştur.

SEKÜLER ÇAĞDA FETHİ ANLAMAK

Yeryüzünde kötülüklerin arttığı, içkinin su gibi aktığı, israf ve kumar gibi toplumu ifsat eden davranışların yaşandığı bir zamanda fethedilen Mekke; tarihin bir bakıma tekerrür ettiği ve bugün de benzer durumların olduğu bir zaman dilimini yaşıyor. Salgının pençesinde, deyim yerindeyse dünyaya ve canlılara yaptığı kötülüklerin bedelini ödeyen insanlığın kendisiyle yüzleşmesi gereken bu günlere denk gelmesi de bir hayli manidardır. Ebu Cehil’lerin yerini kapitalist sömürgecilerin aldığı, Mekke şehir devletinin azılı bankerlerinin yerini devasa holdinglerin ve bankaların aldığı, Ebu Leheb’lerin yerini de makam ve mevki hırsına yenik düşmüş biçare açgözlülerin aldığı modern dünyanın bezgin ruhlarının aydınlığına vesile olmasını sağlaması bakımından fetih gününü ve ruhunu anlamak önemlidir. Bu itibarla Mekke’nin Fethi, bir son değil bilakis yeni bir dirilişin başlangıcıdır.”

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), tarafından Mersin’de düzenlenen Fetih gecesinde, Saadet Partisi Genel İdaresi Kurulu (GİK) Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan’a ve katılımcılara gecenin sonunda plaketler verildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

reklam

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.