Deniz Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cuma Kurtdere, kalp ritim bozukluklarıyla ilgili vatandaşlara yönelik bir açıklama yaptı.
Kurtdere yaptığı açıklamada, “Çarpıntı, kalp atımlarının hissedilmesi ve bundan rahatsızlık duyulması durumuna verilen genel bir isimdir. Güçlü kalp atımları, arada olan tekleme şeklindeki atımlar veya kalp hızının yükselmesi çarpıntı şeklinde kendini gösterir. Diğer taraftan normal atımlar arasına giren fazladan atımlar ise tekleme veya arada kalbin duracak gibi olması şeklinde bir hisse neden olabilir. Çarpıntı yakınması her zaman kalp hastalığının göstergesi değildir. Tansiyon yükseldiğinde, korku, endişe, stres durumlarında, çok çay kahve içimini takiben veya alkol alımını takiben çarpıntı olabilir.
reklam
Kansızlık (anemi), gebelik, tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda da kalp problemi olmadan da çarpıntı yakınması görülebilir. Her insan arada çarpıntı hissedebilir. Ancak sık olan, gündelik yaşamı etkileyen çarpıntıların bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Burada amaç çarpıntı yakınmasının kalp hastalığı ile ilişkili olup olmadığını ayırt etmek, nedeni bulmak ve tedavisini yapmaktır. Bu durumun ihmal edilmemesi, bu gibi şikayeti olan hastaların detaylı bir kardiyoloji değerlendirmesi yaptırması gerekmektedir” dedi.
reklam