Kuran: Eğitimde ikiliğe son verildi « Hatay Yeni Haber Gazetesi

4 Mayıs 2024 - 08:53

Kuran: Eğitimde ikiliğe son verildi

Atatürkçü Düşünce Derneği Antakya Şube Başkanı Doç.Dr Kezban Kuran, Harf İnkılabı’nın yıldönümünde bir basın açıklaması yayınladı.

reklam
Kuran: Eğitimde ikiliğe son verildi
Son Güncelleme :

03 Mart 2022 - 9:07

309 views

Kuran: Eğitimde ikiliğe son verildi

Atatürkçü Düşünce Derneği Antakya Şube Başkanı Doç.Dr Kezban Kuran, Harf İnkılabı’nın yıldönümünde bir basın açıklaması yayınladı.

reklam

Başkan Kuran yaptığı açıklamada; “3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Yasası (Öğretim Birliği Yasası), Cumhuriyet sonrası çıkarılan Devrim Yasalarından biridir. Bu yasayla Türkiye Büyük Millet Meclisinde eğitimin birleştirilmesi ve tüm eğitim işlerinin M. Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmesi esası kabul edilmiş, medrese eğitimi sonlandırılmıştır. Aynı gün, Halifelik ile Şeriye ve Evkaf Bakanlığı ile Şeriat Mahkemeleri ve tüm Şeriat Hukuku da kaldırılmıştır. Tüm köhnemiş kurumlara son verilerek, Medreseler tarihe gömülmüştür. Bu kanunlar, Harf İnkılabıyla Arap Alfabesinin kaldırılmasına ve Latin harflerinin kabulüne de temel oluşturmuştur. Tanzimat’tan Öğretim Birliği Yasasının kabulüne kadar geçen sürede her alanda  olduğu gibi öğretim ve eğitim alanında da ikilik vardı. Skolastik şeriatçı öğrenim ağır basmaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti ise temellerini ulusal ve laik eğitim sistemine dayandırmalıydı. Bunun gerçekleşmesi için de insanlarımızı yaşadığımız dünyadan soğutan, çağın dışına iten ortaçağ kalıntısı öğrenim yuvalarının tamamen kaldırılması gerekiyordu. Çünkü ümmetçi bir öğrenim ve eğitim ulusal duyguları engellemekte hatta boğmaktaydı.

ADD OLARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Osmanlı İmparatorluğunun yıkıntıları üzerinde yepyeni bir Türk Devleti kuran Mustafa Kemal, Türk çocuklarını birbiriyle uzlaşmaz kamplara ayıran medrese- okul ikiliğine göz yumamazdı. Çünkü o, kökten yenilikçiydi. Laik, demokratik toplumun bireylerini yaratmak amacını taşıyan Öğretim Birliği Yasası, aynı günde çıkarılan hilafetin kaldırılması yasasıyla gerici orta çağ karanlığına ağır bir darbe vurmuştur. Böylece ulusal egemenlik ile bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumlar kaldırılarak, devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmış oldu. Oysa şimdi, Öğretim birliği yasası, tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla  ve diğer Cumhuriyet kanunlarıyla kurulan kişiliğini bulan Türkiye Cumhuriyet’i bu devrimlerin karşıtlarınca yeniden bir tehdit ve saldırı karşısındadır. Adeta Cumhuriyet devrimleriyle yok edilmeye çalışılan şeriat, bunun karşılığını almaya çalışıyor. Kayıp ettikleri alanları yeniden elde etme çabasındadır. Geleceğimiz olan gençlerin intiharına kadar varan bu gerici güçlerin yapılanma ve saldırılarına karşı Atatürkçü Düşünce Derneği olarak elimizden geldiğince, gücümüzün yettiğince bu gidişe dur demek için mücadelemizi yürüteceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.