KESK’li kadınlar: “Taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür!” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 20:15

KESK’li kadınlar: “Taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür!”

KESK Adına SES Hatay Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Bolat, kamu emekçilerinin haklarıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

reklam
KESK’li kadınlar: “Taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür!”
Son Güncelleme :

30 Temmuz 2021 - 15:01

160 views

KESK’li kadınlar: “Taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür!”

KESK Adına SES Hatay Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Bolat, kamu emekçilerinin haklarıyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

REKLAM

Bolat açıklamasında, “2 Ağustosta, milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin yaşamını doğrudan etkileyen yeni bir Toplu İş Sözleşmesi TİS) süreci başlıyor. Ve bu süreci; haklarımıza, emeğimize, ücretlerimize, iş güvencemize saldırıların arttığı, ağırlaşan çalışma yaşamını pandeminin, savaşın, şiddetin, ekonomik ve ekolojik krizlerin eşlik ettiği koşullarda karşılıyoruz. Pandemi ve ekonomik krizle birlikte kadınların işgücü piyasasından çekilme hızının, kadın işsizliği ve yoksulluğunun hiç olmadığı kadar arttığı bu dönemde, kadına yönelik şiddet de aynı oranda artıyor. Kadını, çocuğu, LGBTİ+ları erkek şiddetinden koruyan İstanbul Sözleşmesinden çekilen siyasal iktidar, katilleri, tacizcileri, tecavüzcüleri cesaretlendirerek açıkça yanlarında olduğunu ilan etmiş oldu. Kuvvetli suç şüphesinin “somut delillere” dayanması koşulunu yasalaştıran iktidar istismarın cezasız kalmasının önünü açtı.  Siyasal iktidarın bu girişimlerini kadın, LGBTİ+ ve çocuk düşmanlığı olarak gördüğümüzü ve bu düşmanlığa karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi ifade etmek istiyoruz. Grevsiz, yetkisiz bir masaya sıkıştırılarak imzalanan toplu iş sözleşmelerinde, kamu emekçilerinin her seferinde daha da katmerlenmiş bir yoksulluğa mahkûm edildiğini, haklarının eridiğini, kadın temsiliyetinin ısrarla reddedildiğini ve kadın taleplerinin görmezden gelindiğini gördük. Bu tabloda büyük vebali bulunan, İstanbul Sözleşmesinin iptalini de büyük coşkuyla karşılayan Memur-Sen, bu yıl bir kez daha masaya oturacak.

HAMİLELERE VE DOĞUM YAPANLARA EK İZİN VERİLMELİDİR

Maaş zammı dahi alamadığımız bir toplu sözleşme imzalayan konfederasyon olarak tarihe geçen ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini de destekleyen Memur-Sen’den emekçilerin hiçbir beklentisi olmadığını çok iyi biliyoruz. Kamuda güvenceli çalışmanın fiilen ortadan kaldırıldığı, KHK’lerle işten atma gibi yasa ve hukuk dışı uygulamalarda görüldüğü gibi otoriterliğin keyfiliği, hesap vermezliği, yeni emek rejiminin tesis edilmesinde “yol temizleyici unsurlar” olarak kullanılıyor. İhraç politikasını birçok amacının yanında AKP’nin kadını geleneksel cinsiyetçi rollere hapsetme, bağımlı kılma amacı olduğunu düşünüyor, bunu kadın emeğine yönelik açık bir saldırı olarak nitelendiriyoruz. KESK olarak,  4688’in ve bu yasayla kurulan TİS masasının antidemokratik olduğunu,  tarafların belirlenmesinden, imza yetkisine kadar gerçek bir toplu pazarlıktan uzak olduğunu, ayrıca kadınların taleplerini ve sorunlarını yok sayan cinsiyet körü bir düzenek olduğunu söylüyoruz. Bu temelde KESK’li kadınlar olarak; 2022-2023 yılları için imzalanacak TİS sözleşmesinde yer almasını istediğimiz taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz ve takipçisi olacağımızı duyuruyoruz. Grevli, gerçek bir toplu sözleşme yasası yapılmalı, kadınların görüşmelerde temsiliyeti sağlanmalıdır. TİS görüşmelerinde kadın talepleri ayrı bir başlıkta ve gündemle ele alınmalı, mutabakat metninde de ayrı bir başlık altında toplanmalıdır. ILO standartları ve kamu emekçisi kadınların fiziksel ve sosyal koşulları dikkate alınarak, çalışan hamile kadına doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilmelidir. Doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin ile süt izni kullananlar sosyal ve özlük hak kaybı yaşamamalıdır. ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi imzalanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+lara uygulanan ayrımcılık, fiziksel cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve taciz, sözlü sataşma, ısrarlı takip ve dijital taciz son bulmalı,  toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanmalıdır. Boşanan, boşanma aşamasında olan, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve tacize, ısrarlı takibe uğrayan kadın emekçilerin tayin ve yer değişikliği talepleri herhangi bir belge ibrazı istenmeksizin kabul edilmelidir.

HERKESİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

Çalışma yaşamında şiddet ve taciz aynı zamanda çalışanların sağlığı sorunu olarak görülmeli ve İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nun çalışmalarının bir parçası haline getirilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik eğitimler ve farkındalık çalışmaları kadınların ve LGBTİ+ bireylerin ihtiyaç duyabileceği sağlık ve/veya psikolojik destek kurul çalışmalarının parçası haline getirilmelidir. 8 Mart’ta tüm kamu çalışanı kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Kamu kreşleri yeniden açılmalıdır. Kadın erkek fark etmeksizin en az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde tüm çalışanların yararlanacağı kreşler açılmalıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi iptal edilmeli, sözleşmenin etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. Kadınların çifte mesaisi göz önünde tutularak erken emeklilik ve yıpranma payı sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmelidir. Nüfusu 50 bini geçen belediyelerde şiddete ve istismara uğrayan kadın ve çocuklar için sığınma evleri açılmalı, sığınma evlerinin uluslararası standartlara uygun hizmet verecek hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu hizmetlerden trans kadınların da yararlanması sağlanmalıdır. Kamuda toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlamak için önlemler alınmalıdır. Eğitim alanında müfredat toplumsal cinsiyet eşitliği esas alınarak düzenlenmeli, okulun tüm kademelerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi zorunlu ders olarak okutulmalıdır. HPV aşısı ücretsiz olmalıdır ve özellikle risk grubundaki kadın emekçiler başta olmak üzere tüm kadınların aşıya ulaşımının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Talepleri halinde kadınlara regl dönemlerinde ayda 2 gün ücretli izin hakkı tanınmalıdır. Tüm kamu emekçisi kadınları, her biri yaşamsal olan bu taleplerimiz etrafında KESK’e bağlı sendikalarda örgütlenmeye, toplu sözleşme sürecine sıkışmadan haklı taleplerimizi tüm meşru zeminlerde sonuç alıncaya kadar kararlı bir şekilde birlikte sahiplenmeye, kadınları görmezden gelenlere, cinsiyetçi ve homofobik yaklaşımlara, kadın düşmanlarına birlikte karşı koymaya VE DE yıllardır yılmadan sürdürdüğümüz eşitlik, özgürlük, emek, barış, laiklik, demokrasi mücadelemizi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

REKLAM

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.