Kampus Cadıları’ndan sıradışı eylem « Hatay Yeni Haber Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 02:14

Kampus Cadıları’ndan sıradışı eylem

Kendilerine Kampus Cadıları adını veren bir grup öğrenci, kadına şiddet vakalarına karşı bir eylem gerçekleştirdiler.

reklam
Kampus Cadıları’ndan sıradışı eylem
Son Güncelleme :

19 Ağustos 2021 - 15:08

434 views

Kampus Cadıları’ndan sıradışı eylem

Kendilerine Kampus Cadıları adını veren bir grup öğrenci, kadına şiddet vakalarına karşı bir eylem gerçekleştirdiler.

reklam

Kampüs Cadıları Büyük Antakya Parkı’nda saat 18.30’da yazar Margaret Atwood’un feminist distopyasından uyarlanan “Damızlık Kızın Öyküsü” dizisinin kostümleri ile alandaydı. Sıradışı eyleme vatandaşlar da destek verdi. Kampus Cadıları adına basın açıklamasını İrem Oral okudu. Oral, açıklamada, “Tarih boyunca ezilen, sömürülen, ikincil konuma itilen, yakılan, katledilen tüm kadınların isyanı ve cüreti ile sokaklardayız! Erkek devletin ve iktidarın, içinde bulunduğu krizler sarmalı pandemi ile birlikte daha da derinleşti. Erkek devlet, bu krizler sarmalından daha fazla şiddet, korku, baskı ve kadın düşmanlığı ile çıkmaya çalışıyor. Her gün artan erkek şiddeti ve kadın düşmanlığı hayatlarımıza karabasan gibi çöktü. Her gün onlarca kadın şiddete, tacize maruz bırakılıyor. Her gün en az 3 kadın erkek devlet şiddeti sonucu katlediliyor. Biliyoruz ki artan şiddet ve cinayetler tesadüfi değildir. Kampüslerimizden yeniden aile evlerine döndüğümüz süreç, ev içi emek sömürüsünün bir dişlisi olmayı dayattı bizlere. Birçok genç kadın okuldan uzaklaşmak, okulu bırakmak, evlenmek zorunda kaldı. İktidarın buraya dair hiçbir çözüm önerisi yoktu. YÖK çıkıp “Okulu dondurabilirsiniz” dedi. Boğaziçi ile başlayan eylemlerde kadınlar ve LGBTİ+lar en öndeydi, atanmış rektör Melih Bulu’nun ilk icraatı Kadın Araştırmaları Topluluğunu ve LGBTİ+ Topluluğunu kapatmak olmuştu. Yüzlerce öğrenci gözaltına alınmış, şiddete maruz kalmıştı. Eylemlere katılan öğrencilerin bursları ve kredileri kesildi. Tüm bu baskıları ve yıldırma politikalarıyla bizi yine de aşağı baktıramadı, baktıramayacak! Uzaktan eğitim süreci, yaşadığımız hiçbir sorunu azaltmadı, aksine derinleştirdi. Canlı derslerde kameralarını, mikrofonlarını açık unutan hocalar gözler önünde kadın öğrencileri taciz etti. Akademide kol gezen şiddet ve taciz kültürüne karşı önlem alınmıyor, tacizciler kampüslerimizde dolaşmaya devam ediyor. Sayılı üniversitelerde olan Cinsel Tacizi Önleme Birimleri yine uzaktan eğitimle birlikte daha da işlevsizleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi CİTÖK koordinatörü önce ücretsiz izine çıkarıldı ardından, CİTÖK’e artık gerek kalmadığı belirtilerek tamamen işten çıkarıldı ve birim kapatıldı.

HAYDİ KIZKARDEŞİM SEN DE KAMPÜS CADILARI’NA KATIL

Tacizciler ve şiddet failleri hala üniversitelerimizin içindeyken “gereksiz” denilerek, mücadelemizle kazandığımız CİTÖK’lere saldırmak kadın düşmanlığıdır. İktidar, kadın düşmanı söylemleri ve politikaları tam önüne koymuş durumda. Mücadelemiz ile kazandığımız haklarımıza bir bir saldırıyorlar. Nafaka hakkımız gasp edilmek isteniyor, istismarcıları aklayan yasalar meclisten geçirilmeye çalışıyor, toplumsal cinsiyet dersleri kaldırılıyor, İstanbul Sözleşmesi fesh ediliyor. Tüm bu politikalardan cesaret alan katiller “Seni öldürürsen 3 – 5 ay yatar, çıkarım” diyebiliyor. Şiddet ve saldırı durumlarında şikayetçi olmak isteyenler kadınlar, ya faillerle barıştırılmaya çalışıyor ya da karakollardan evlere gönderiliyor. Üniversite hayatlarımız boyunca bir yandan okurken bir yandan çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Çalıştığımız yerlerde en çok karşımıza çıkan durumlar taciz ve mobbing oluyor. Bununla birlikte genç kadın işsizliği art arda kendi rekorunu kırmaya devam ediyor. Halihazırda zaten genç işsizlik rakamları resmi verilen iki katı iken genç kadın işsizlik oranı ise %52,4 ile artışını sürdürüyor. Hayatlarımız dört bir yandan saldırı altında! Evde, kampüste, sokakta, iş yerinde güvende değiliz! Bir tarafta bu saldırılar ve kadın düşmanlığı şiddetlenirken diğer tarafta ise kadınlar isyan çığlıklarıyla sokakları dolduruyor, geri adım atmıyor. Yan yana gelerek kızkardeşliği yaşamın her alanında yükseltiyor. Bizleri özel alanlarımıza sıkıştırmak isteyen, baskıcı denetim mekanizmalarıyla yaşamlarımızda tahakküm kuran patriyarkal kapitalizmi isyanımızla al aşağı etmeye söz verdik. Yakamadığınız cadıların torunları olduğumuzu sizlere her gün hatırlatarak sahip olduğumuz özgürlüğü kuşanıyoruz. Yaşamlarımızı, haklarımızı, hiçbir zaman sizlere bırakmayacağız. Tüm kadınları, kızkardeşlerimizi mücadeleye omuz vermeye, özgürlüğümüzü ellerimize almaya çağırıyoruz! Haydi kızkardeşim sen de Kampüs Cadıları’na katıl, il il, kampüs kampüs hayatlarımız, haklarımız ve özgürlüğümüz için birlikte mücadele edelim! Cadısın hatırla, isyanla özgürleş!” ifadelerini kullandı.

reklam

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.