İŞTAHSIZ ÇOCUKLARDA BESLENME « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 09:44

İŞTAHSIZ ÇOCUKLARDA BESLENME

Samandağ Deniz Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enginay Doğan, çocukların beslenme sürecinde yetişkinlere önemli uyarılarda bulundu.

reklam
İŞTAHSIZ ÇOCUKLARDA BESLENME
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2021 - 13:34

538 views

İŞTAHSIZ ÇOCUKLARDA BESLENME

 

Samandağ Deniz Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enginay Doğan, çocukların beslenme sürecinde yetişkinlere önemli uyarılarda bulundu.

Doğan konuyla ilgili açıklamasında, “Çocuğunuzun uzun süren bir iştahsızlığı varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. İştahsız bir çocukta altta yatan organik bir hastalık olup olmadığı araştırıldıktan ve büyüme gelişmesi değerlendirildikten sonra, eğer herhangi bir hastalık saptanmamışsa çocukların yeme alışkanlıkları için önerilerimiz şunlardır; İştah şurubu diye bir ilaç yoktur. Gereksiz yere ilaç kullanmayın, vitamin eksiklikleri varsa doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın. Yemek yeme konusunda çocuğunuza örnek olun. Yemek seçme ve az yeme gibi davranışlar sergilemeyin. Su, süt, meyve suyu gibi sıvı gıdaları hemen yemek öncesi vermeyin. Çikolata, bisküvi, cips gibi paket gıdalar vermeyin. Bunlar kan şekerini yükselttiği için yeme isteğini azaltır. Vereceğiniz yemeklerin porsiyonlarını çocuğunuza göre ayarlayın. Ne kadar yiyeceğine çocuğunuz karar vermeli. Gıda seçimleri ve hazırlanması yaşına ve gelişim basamaklarına uygun olsun. Kendi kendini besleyebilmesi için destekleyin. Yemek yenilen ortamın uygun olmasını sağlayın. Mutfak, mama sandalyesi, masa vb gibi ortamı iyi hazırlayın. Yemek zamanlarını aile ile birlikte keyifli vakit geçirilen bir etkinlik olarak planlayın. Yemek saatlerinde televizyon, oyuncak veya kitap gibi yemeğe odaklanmayı önleyici uyaranları kaldırın. Öğün süresini 20-30 dakika olarak ayarlamaya çalışın. Gün içinde 4-5 öğün sunmaya çalışın. Ana öğünleri tüketmeyen çocuklarda ara öğünleri kaldırın. Çocuğunuzu beslerken sabırlı ve güler yüzlü olun. Yemek yeme sırasında asla çatışmaya girmeyin ve ısrarcı davranmayın. Yemek saatlerini güç savaşına çevirmeyin. Düzenli olarak yeni gıdalar ile tanıştırın. Yeni gıdaları en az 10-15 kez deneyin. Yeni gıdaları sevdiği gıdalar ile birlikte sunun. Yediği veya yemediği gıdalar için ödül veya ceza yöntemi kullanmayın. Ağzında biriktirme, öğürme veya tükürme gibi belirtiler varsa zorlamayın, yemeğe son verin” ifadelerini kullandı.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.