İÇKD BAŞKANI KARA: ’’Kadınlar Mücadeleyi, Mücadele Kadınları Dönüştürür’’ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 08:13

İÇKD BAŞKANI KARA: ’’Kadınlar Mücadeleyi, Mücadele Kadınları Dönüştürür’’

reklam
İÇKD BAŞKANI KARA: ’’Kadınlar Mücadeleyi, Mücadele Kadınları Dönüştürür’’
Son Güncelleme :

07 Mart 2018 - 14:54

157 views

NERMİN YILDIRIM KARA: ’’Kadınlar Mücadeleyi, Mücadele Kadınları Dönüştürür’’

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım KARA ,8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle yazılı basın bülteni yayınladı.

Basın bülteninde Başkan NERMİN YILDIRIM KARA: ‘’Amerika’nın New York kentinde bir dokuma fabrikasında çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri buna karşın düşük ücretler ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi 8 Mart 1857 ‘de kadınların greve gitmesine neden olur. Amaç daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücrettir.

O döneme kadar yapılan en kitlesel eylemlerden biri olan bu kadın eylemi esnasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi.Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 8 Mart’ı Dünya kadınlar günü ilan etmiş olsa da tarihsel sürecine değinilmemiştir.Yüzyıllar sonra bugün dünyanın emekçi kadınları savaş, gericilik, yoksulluk ve eğitimsizlik ile mücadeleye devam etmektedirler.

Sermayenin istikrarı için yoksulluğa mahkum edilen işçiler hayatlarını kaybederken kadın emeği yok pahasına indirgenmiş, ağır çalışma koşulları, düşük ücretli, güvencesiz işlerin gözde adresini kadınlar oluşturmuştur.Bugün, Emekçilerin Sermayeye kadınların erkeklere egemen olduğu bir düzen vardır. Bu düzene karşı  örgütlü mücadeleyi yaşamın her alanına fabrikaya, okula, sivil toplum örgütlerinde, siyasete ve aile içerisine yerleştirmek kadını özgürleştirmekten geçmektedir.Nüfusunun yarısı kadın olan toplumlarda medeniyeti ve herkese daha onurlu bir yaşam seçeneğini sunabilmek de kadını özgürleştirmekten geçer.Günümüzde İşsizlik, Yoksulluk, eğitimsizlik, geçim sorunlarıyla başa çıkamamaktan kaynaklanan ekonomik, sosyal, psikolojik çözümsüzlükler ve kadına karşı şiddet artarak devam etmektedir.

2017 yılında 409 kadın, 2018’in Şubat ayında ise 47 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiştir. Kadını eve, aileye, anneliğe, bir kocaya ya da bir babaya mahkum etmek isteyen, kimliğini yok sayan, bedeni üzerinden tahakküm kurmak isteyen zihniyete karşı mücadele mirasına sahip çıkabilmek için, yürürlükte olan yasaların etkin bir biçimde uygulanması, indirimlerin gözetilmeden ceza kanunlarında buna göre düzenlemelerin yapılması halinde çocuk istismarının ve kadına şiddetin önüne geçilebilir.

Kadınların kendi ve ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olabilmelerinin yolu sosyal, kültürel ekonomik ve siyasal yaşamda yani toplumu ilgilendiren her alanda bende varım demekten geçmektedir. Kadınlara sadece pozitif ayrımcılık tanındığı için değil, kotalar konulduğu için değil, ya da politik bir odak görüldüğü için değil, hak ettiği için temsil eden noktasında olmalıdır.

Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve görevleri itibariyle birey olarak kişiliğini kazanması, kendini ifade edebilmesi, toplumda hak ettiği yeri alması gereklidir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir.

Kadınlar Mücadeleyi, Mücadele Kadınları dönüştürür’’ dedi. (Haber Merkezi)

 

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.