Hükümetten büyüme rakamlarına ilk yorum « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:42

Hükümetten büyüme rakamlarına ilk yorum

Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesinin ardından hükümet kanadından ilk yorumlar geldi.

reklam
Hükümetten büyüme rakamlarına ilk yorum
Son Güncelleme :

10 Haziran 2016 - 16:26

148 views

“AB VE OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKEYİZ”

“Türkiye ekonomisi kapsamlı yapısal reform ajandası ile uygulanan politikalar sayesinde yüksek istihdam yaratmaya devam etmektedir” diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 yılı 1. çeyrek GSYH büyümesine rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Türkiye ekonomisi 2016 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8 oranında büyümüştür. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerle GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 oranında gerçekleşmiştir.

“YAŞANAN SORUNLARA RAĞMEN BÜYÜDÜK”

Bölgemizdeki jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını devam ettirmektedir. 2016 yılı ilk çeyreğinde Türkiye Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelmektedir.

“ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNCÜLÜĞÜNDE…”

2016 yılı birinci çeyreğinde büyüme özel sektörün öncülüğünde devam etmiştir. Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4,7 yüzde puan katkı sağlarken kamu sektörü harcamalarının katkısı 1,2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşmiştir.

2016 yılının ilk çeyreğinde büyümeye iç talep 6,4 yüzde puan katkı sağlamıştır. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle, net dış talep 1,5 yüzde puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandırmıştır.

SON BİR YILDA 880 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Türkiye ekonomisi kapsamlı yapısal reform ajandası ile uygulanan politikalar sayesinde yüksek istihdam yaratmaya devam etmektedir. Küresel krizden bugüne kadar toplam 6,9 milyon kişiye, son bir yılda ise 880 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanmıştır.

Önümüzdeki dönemde güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer alma hedefimize ulaşmak için, yapısal reformları kararlılıkla uygulamaya ve reformların etkinliğini artırmaya devam edeceğiz.”

 

“HER ŞEYE RAĞMEN BÜYÜMEYE DEVAM ETTİK”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Orta-uzun vadede Türkiye yüksek büyüme performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışacaktır” dedi.Ağbal, bugün açıklanan büyüme rakamları ile ilgili değerlendirme yaptı.Ağbal açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüyerek son dönemde yakaladığı güçlü momentumu devam ettirmiştir.Bu performans bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir.

İlk çeyrekte büyüme, 5,9 puanlık katkı ile nihai iç talep kaynaklı olmuştur. Net ihracat ise son dönemde yaşanan sorunlara bağlı olarak büyümeye -1,5 puan (negatif) katkıda bulunmuştur.

YATIRIMLARI DESTEKLEYECEK REFORMLARI YÜRÜRLÜĞE KOYMALIYIZ

Önümüzdeki dönemde de ekonominin büyüme performansını geliştirecek ve özellikle yatırımları destekleyecek reform niteliğindeki gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

Orta-uzun vadede Türkiye yüksek büyüme performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışacaktır. Bunda temel belirleyici sürdürülebilir büyümeyi, nitelikli istihdamı ve katma değeri yüksek yatırımları destekleyecek reformları hızla yürürlüğe koymamız ve AB ile entegrasyonu hızlandırmamız olacaktır.”

reklam

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN