HAMURCU: SON GÜN 31 ARALIK 2022 « Hatay Yeni Haber Gazetesi

28 Nisan 2024 - 22:56

HAMURCU: SON GÜN 31 ARALIK 2022

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, 5199 Sayılı Kanuna göre kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması için son günün 31 Aralık olduğunu hatırlattı.

reklam
HAMURCU: SON GÜN 31 ARALIK 2022
Son Güncelleme :

19 Aralık 2022 - 15:25

232 views

HAMURCU: SON GÜN 31 ARALIK 2022

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, 5199 Sayılı Kanuna göre kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması için son günün 31 Aralık olduğunu hatırlattı.

Reklam

Başkan Hamurcu yayınladığı açıklamada; “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelikle evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Ayrıca mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de yer almaktadır. Bununla terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine haber veriliyor. Yönetmelikle birlikte 31 Aralık 2022 tarihine kadar tüm kedi, köpek ve gelincik sahipleri; il/ilçe müdürlükleri veya Bakanlıkça belirlenen kurum/kuruluş ya da tüzel kişilere başvuru yaparak evcil hayvanlarını kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür.

800 BİN HAYVAN KİMLİKLENDİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak 2021’den beri ülke genelinde kedi,  köpek ve gelincik olmak üzere yaklaşık 800 bin adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Evcil hayvanlara derialtı mikroçip uygulanıyor ve el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Bundan böyle sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Hayvanların kayıt altına alınıp, onlara çip takılması aynı zamanda hayvan popülasyonunun da kontrol altına alınması fırsatını sağlayacak. Daha da önemlisi, sahiplenilen hayvanların bir süre sonra sokağa atılıp, kaderine terk edilmesinin de önüne geçecek. Kanuni yaptırım ve cezalarla bu durumun önüne geçilecek. Deri altına basit bir enjektörle bir çip yerleştirilecek; sonrasında özel bir cihaz yardımıyla çip yerleştirilen bu hayvanlar, bakanlığın ‘petvet sistemi’nde kayıt altına alınacak. Sistemde o hayvanın doğum tarihi, cinsi, ırkı, geçirdiği hastalıklar, yapılan aşılar, kısacası hayvanla ilgili hemen her şey bu sistemde görülebilecek. İnsanlar artık sahiplendikleri hayvanları sokağa terk edemeyecek. Sokağa bırakıp, kaderine terk etmesi halinde de bunun bir cezai yaptırımı olacak.

Reklam

“HAYVANI OLAN HERKESİ İLGİLİ YERLERE DAVET EDİYORUZ”

Çip sayesinde hangi hayvanın kime ait olduğu tespit edilebileceği gibi sokakta birini ısıran hayvanın aşılarının kontrol edilip, daha önce hangi hastalıkları geçirip tedavi gördüğü gibi hayati önem taşıyan bilgilere de kısa sürede ulaşılıp, buna göre bir yol haritası ve tedavi uygulanabilecek. Bu çipler, bir defaya mahsus veteriner hekimler tarafından hayvanlara enjektör vasıtasıyla derisinin altına yerleştirilecek ve ömür boyu orada kalacak, sonrasında da o hayvanla ilgili bir pasaport düzenlenecek. İnsanların evlerinde kaç hayvan beslediği, sokakta ne kadar hayvan olduğunu bilinecek. Ayrıca kaç hayvanın aşılanması ya da kısırlaştırılması gerektiği bilinecek. Artık dünyada insan sağlığı ya da hayvan sağlığı diye bir ayrım yok. Sağlık, bir bütün olarak ele alınmaktadır. Unutmamak gerekir ki, bugün insanlarda görülen enfeksiyonların yüzde 60’ı hayvansal kaynaklıdır. Bu nedenle eviniz ve sokağınızdaki hayvanların sağlığı kontrol altına almadığınız müddetçe insan sağlığını da kontrol altına alamazsınız. Sağlığı bir bütün olarak ele aldığınızda hayvan sağlığı olmadan insan sağlığı düşünülemez. Bu nedenle bizim hayvanlarımız sağlıklı olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, her kentte nüfusunun %10 oranında sokak hayvanı yaşayabileceğini belirtiyor. Ne nüfusu 2 milyona yaklaşan Hatay’da ne de Türkiye’de ne kadar evcil ve sokak hayvanı olduğunu bilmiyoruz. Bu konuda elimizde net bir rakam da yok. Çiple birlikte artık bunu öğrenebileceğiz. O nedenle evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere mutlaka çip taktırın. Çok kısa bir süre kaldı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlar, 1 Ocak 2023’ten itibaren 3642,00 TL idari para cezası ödeyecek. Kedi, köpek, gelincik gibi evcil hayvan besleyenler 31/12/2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya serbest veteriner hekimlere başvurması durumunda her yaştaki sahipli kedi ve köpeklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yaptırabilirler. Bu işlemi yapmazlarsa yılbaşından sonra cezalı duruma düşecektir. Herkesi bu konuda duyarlı olup bir an önce hayvanını kimliklendirmeye, çip takmaya ve diğer işlemleri yapmak için ilgili yerlere davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.