HAMOK’TAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

27 Nisan 2024 - 17:33

HAMOK’TAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Dönem Sözcüsü Yahya Hamurcu, deprem bölgesinde haşereye çözüm bulunmazsa salgın hastalık başlayacağı uyarısında bulundu.

reklam
HAMOK’TAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!
Son Güncelleme :

14 Haziran 2023 - 0:16

348 views

HAMURCU:”DEPREM BÖLGESİNDE HAŞEREYE ÇÖZÜM BULUNMAZSA SALGIN HASTALIKLAR BAŞLAYACAK”

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Dönem Sözcüsü Yahya Hamurcu, deprem bölgesinde haşereye çözüm bulunmazsa salgın hastalık başlayacağı uyarısında bulundu.

Hamurcu, depremden sonra haşere sorununun havaların ısınması ile katlandığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek bu sorunun çözümü için iş birliği yapmalıdır” dedi.

Yahya Hamurcu, basın açıklamasında, 6 ve 20 Şubat’ta yaşanılan deprem felaketi sonucu ilimizin bozulan altyapısının, ortaya çıkan büyük yıkımın, meydana gelen düzensiz ve aşırı yağışlar, çöpler ve kirlilik haşerenin ilimizde anormal bir şekilde artmasına sebep olduğuna dikkati çekti.

Depremden sonra haşere sorununun havaların ısınması ile katlanacağı ve halk sağlığını tehdit edebileceğini dile getirdiklerini belirten HAMOK Dönem Sözcüsü Yahya Hamurcu, şöyle devam etti: “Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir araya gelerek bu sorunun çözümü için iş birliği yapmalıdır. Yetkili kurumlar bu soruna ciddiyetle eğilmeli ve bütün kaynaklarını seferber etmelidir. Halk Sağlığı söz konusu olduğunda tasarruf tedbirleri söz konusu edilemez. Hızlı bir şekilde Larva ve Uçkun mücadelesi yapan ekipman ve personel sayısını 3 katına çıkarılmalıdır. İlaçlama özellikle depremden en fazla etkilenen Hassa, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Antakya, Samandağ ve Defne’de yoğunlaştırılmalıdır. Bununla beraber Asi Nehri, ağaçlık, çalılık bataklık ve sulak yerlerin yoğun bir şekilde ilaçlanması gereklidir.

ETKİLİ KİMYASALLARLA MÜCADELE EDİLMELİDİR

Hatay Büyükşehir Belediyesi ürettiği ve kullandığı kimyasallar yanında ARGE çalışmaları yapılmış çok daha etkili kimyasallarla mücadele edilmelidir. Halk sağlığını korumak adına bu iş rayına oturana kadar insanlara cibinlik dağıtılmalıdır. Aksi takdirde kemirgenlerin artışından kaynaklı Tifo, Weil (Leptospirosis) vs; sineklerle bulaşan ülkemizde Sağlık Bakanlığının çalışmalarıyla eradike edilmiş Şark Çıbanı Hastalığının hortlaması (Leishmaniasis) ve hayvanlarda kimi virütik hastalıkların ortaya çıkarak salgınlar (sığırlarda Afrika Hastalığı (LSD) , Üç Gün ( Efemeral Fever Hastalığı) vb ) meydana getirmesinden kaygılıyız”dedi.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.