HAMOK:”ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

28 Nisan 2024 - 18:07

HAMOK:”ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?”

Hatay Akademik Meslek Odalarının (HAMOK) adına dönem sözcüsü Yahya HAMURCU Hatay’ın Özel Afet Bölgesi ilan  edilmesi çağrısı  İle ilgili basın açıklaması yayımladı.

reklam
HAMOK:”ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?”
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2023 - 14:14

209 views

HAMOK:”ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?”

Hatay Akademik Meslek Odalarının (HAMOK) adına dönem sözcüsü Yahya HAMURCU Hatay’ın Özel Afet Bölgesi ilan  edilmesi çağrısı  İle ilgili basın açıklaması yayımladı.

Hamok dönem sözcüsü Yahya HAMURCU açıklamasında: “Son 500 yılın en ağır felaketini yaşayan şehrimizi AFET BÖLGESİ ilan etmeniz için daha başka hangi felaketleri yaşamalıdır. “

ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN ?

Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu çeşitli bölgelerde yaşam büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Bu doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler 7269 sayılı kanun kapsamında afet bölgesi ilan edilmekte, afet bölgesi içerisinde bulunanlar, çeşitli desteklerden faydalanmaları sağlanmaktadır. Bu kapsamda barınma, güvenlik, sağlık, eğitim, psikolojik, sosyolojik, ekonomik destekler sağlanmakta, halkın maddi kayıpları karşılanmakta ve ticari hayat sürdürebilir kılınmaktadır.

Ancak istatistiklere bakıldığında ölüm ve yıkım sayısının en çok olduğu Hatay ilimizde maalesef özel afet bölgesi ilanının gereklerinin yerine getirilmediği görülmektedir.

Hatay ilinde 6 ve 20 Şubatta yaşanan yıkıcı depremler neticesinde Antakya, Defne, Samandağ ,Kırıkhan, Hassa ve İskenderun ilçelerinde Dünya tarihinde görülmemiş ağır bir yıkım ile son 500 yüzyılın felaketi yaşanmıştır. Binlerce insanımız hayatının kaybetmiş on binlercesi uzuvlarını kaybetmiştir.

Sağ kalanlar da barınma, yeme içme, su sağlık ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir.

Şehrin bu ilçelerinde molozların kontrolsüzce halk sağlığını tehdit edecek şekilde toplanması havaya, tarım arazilerine, tüm canlılara ciddi zararlar vermekte ve yaşam mücadelesi veren halkımızın gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşama riskini de arttırmaktadır. Moloz taşıyan kamyonlar trafik ve can güvenliğini tehlikeye düşürmekte kazalara sebebiyet vermektedirler.

Hatay’ın bu ilçelerinde ayakta kalan okullar devlet binası haline dönüştürülmüş binlerce öğrencinin nerede ve nasıl eğitim göreceği hususunda belirsizlikler kalan halkımızı adeta başka illere göçe zorlamış ve dönmek isteyen halkımızın dönüş imkanını ortadan kaldırmıştır.

Hatay’ın yeniden ayağa kalkabilmesi için, barınma, ilaçlama, iş olanaklarının artırılması, eğitim, sağlık sorunlarının acilen giderilmesi şarttır.

Şehrin ayağa kalkabilmesi ve iş hayatının başlayabilmesi için özel teşvikler verilmesi ve mevcut SGK, vergi borçları , doğalgaz, elektrik ve su borçlarının silinmesi gerekmektedir.

Enkaz kaldırma çalışmalarının kontrolsüz yapılması, asbest tehlikesi, su ihtiyacı, çevre temizliği ve haşere sorunları şehrimizin adeta kaderine terk edildiğini göstermektedir. Bu bakımdan GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ İLANININ etkili bir şekilde yerine getirilmesi ve gerekli hukuki düzenlemelerin yapılarak Hatay’ın ayağa kaldırılması için özel olarak afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.
Başta ilimizin siyasi ve idari yetkilileri olmak üzere herkesi bu çağrımıza destek vermeye davet ediyoruz”dedi.

HATAY BAROSU
HATAY DİŞ HEKİMLERİ ODASI
HATAY ECZACI ODASI
HATAY SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
HATAY TABİP ODASI
HATAY VETERİNER HEKİMLER ODASI
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY ŞUBESİ
TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB MİMARLAR ODASI HATAY ŞUBESİ
TMMOB İÇ MİMARLAR ODASI
HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI HATAY İL TEMSİLCİLİĞİ

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.