DGP: Arıtma tesisi bir an önce kaldırılmalı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

26 Nisan 2024 - 10:27

DGP: Arıtma tesisi bir an önce kaldırılmalı

Defne’nin Geleceği Platformu, Turunçlu’da bulunan ve Defne’yi uzun zamandan bu yana kötü kokuya maruz bırakan arıtma tesisinin bulunduğu yerden kaldırılması sürecinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti. Platform üyeleri tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlandı.

reklam
DGP: Arıtma tesisi bir an önce kaldırılmalı
Son Güncelleme :

02 Haziran 2021 - 12:21

156 views

DGP: Arıtma tesisi bir an önce kaldırılmalı

 

Defne’nin Geleceği Platformu, Turunçlu’da bulunan ve Defne’yi uzun zamandan bu yana kötü kokuya maruz bırakan arıtma tesisinin bulunduğu yerden kaldırılması sürecinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti. Platform üyeleri tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlandı.

Açıklamada, “Yıllardır; Defne ilçesinin kalbinde yer alan, gerek yaydığı iğrenç kokularla, gerekse atmosfere yaydığı zehirli gazlarla halkın canına okuyan Atık su Arıtma Tesisinin bu bölgeden taşınıp yaşam alanlarından uzaklaştırılması için mücadele etmekteyiz. Bilindiği üzere; Hatay Büyükşehir Belediyesi, bütün itirazlara rağmen tesisi yerinde yenilemek için bir firmaya proje dosyası hazırlatmış, halkı ve kamuoyunu bu yönde ikna etmeye çalışmıştır. Bu amaçla; Lütfü Savaş, HAMOK (Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu) ile bir araya gelmiş, proje dosyası ile bir sunum gerçekleştirmiştir. Konunun çok yönlü bir araştırma ve inceleme gerektirdiğini bilen HAMOK Başkanlarının, görüşmede sundukları çözüm önerisi, TMMOB (Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği) bünyesinde oluşturulacak uzman bir heyetin hazırlayacağı rapora göre hareket edilmesiydi ve bu öneri Sayın Savaş tarafından kabul edildi. TMMOB heyeti, uzun çalışmalar sonucunda hazırladığı raporunu Nisan ayının son günlerinde kamuoyuyla paylaştı.

REKLAM

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Rapor; kapsamlı teknik incelemeler, insan ve çevre sağlığı, şehircilik, planlama anlayışı konusunda değerlendirmeler içermektedir. Raporda özetle; hangi tip Arıtma Tesisi yapılırsa yapılsın, konut bölgesinin tam ortasında kalan bu alanın elverişli olmadığı, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyeceği, mevzuat gereği meskun ve planlanan mahallerden uzakta yapılması gerekliliği, Çed raporunun uygun olmadığı, şehircilik ve planlama ilkeleri bakımından mevcut tesisin de bir an önce devre dışı bırakılarak park ve yeşil alana dönüştürülmesinin uygun olacağı vurgulanmıştır. Raporda ayrıca; mevcut tesisin de çalışma sistemi incelenmiş, tesiste her tür arıtma tesisinde yapılması zorunlu olan koku giderme ünitelerinin yapılmadığı tespit edilmiş ve Hatay Büyükşehir Belediyesi eliyle yıllarca, halk ve çevre sağlığı suçu işlendiği belgelenmiştir! Bu gelişmeler üzerine; siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve platformlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’a, raporun gereklerini biran önce yerine getirme ve tesisi bu bölgeden taşıma çalışmalarına başlama çağrısı yaptı. Sayın Savaş; HAMOK Başkanları ile bir araya gelmeden önce, bir televizyon programına çıkıp konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş, raporun beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığını, nereye ve nasıl taşınması konusunda yol göstermediğini söylemiş ve raporu itibarsızlaştırmaya çalışmıştır.

HERKESİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

Oysaki HAMOK Başkanlarının, Sayın Savaş’la görüştükten sonra açıkladıkları gibi yapılan talep, mevcut yere yeni teknolojili bir proje hazırlandığı ve uygulamak istedikleri projenin uygun olup olmadığının değerlendirilmesiydi. Taşıma kararının verilip, alternatif yer arayışları, taşıma işleminin nasıl yapılacağı konusu yeni bir talebi ve çok daha detaylı saha çalışmalarını gerektirir. HAMOK; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’la yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yayınlamış, konunun kendileri açısından sonuçlandığını, Sayın Savaş’ tan, tesisi buraya yapmaktan vazgeçtiklerini açıklamasını talep etmiş, Büyükşehir Belediyesinin de bir an önce taşıma çalışmalarına başlaması gerektiğini, bunun takipçisi olacaklarını ifade etmiştir. Aradan geçen bunca zamana karşı Lütfü Savaş, kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamıştır! Sürekli iyi niyetli yaklaşımlara açık ve bilimsel davrandığını ifade eden Savaş’ın sessiz kalmasını, maalesef iyi niyet olarak yorumlayamıyoruz! Dün; bu konuyu görüşmek üzere, partisinin meclis üyeleriyle beraber Lütfü Savaş’ la bir araya gelen Defne Belediyesi Başkanı İbrahim Güzel, halkın yıllardır verdiği mücadeleyi ve talebini, TMMOB raporunu yok sayarak, tesisin yerinde yenilenmesine karar verilmesi durumunda geriye kalacak 25 dönümlük alanın Defne Belediyesine tahsis edilmesini istedi. Halkın talebi nettir ve asla pazarlık konusu yapılamaz! Halkının taleplerine sırtını dönen bir belediye başkanı ve meclis, bizim açımızdan meşruluğunu yitirmiştir. Raporu hazırlayan TMMOB bileşenlerine, katkı sunan HAMOK Başkanları ve üyelerine, diğer bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Arıtma Tesisi bu bölgeden taşınıncaya kadar mücadelemiz sürecektir! Yaşam alanlarımızdan elinizi çekin! Yaşam alanlarımıza yapılan her türlü saldırıya karşı, tüm paydaşlarımızı ve halkımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!” ifadelerine yer verildi.

REKLAM

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.