ÇUKUROVA GEZGİNİ KARAİSALIYI ANLATTI « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 16:59

ÇUKUROVA GEZGİNİ KARAİSALIYI ANLATTI

ADANA / UHA – Çukurova Gezgini adlı sitede Karaisalı’ya yer verildi.”Karaisalı; doğası, tarihi, özgün kırsal yaşamı ve üretken halkı ile Adana’nın pastoral manzaralar sunan ilçelerinden biridir.

reklam
ÇUKUROVA GEZGİNİ KARAİSALIYI ANLATTI
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2021 - 21:27

172 views

ÇUKUROVA GEZGİNİ KARAİSALIYI ANLATTI

 

ADANA / UHA – Çukurova Gezgini adlı sitede Karaisalı’ya yer verildi.”Karaisalı; doğası, tarihi, özgün kırsal yaşamı ve üretken halkı ile Adana’nın pastoral manzaralar sunan ilçelerinden biridir.

Sırtını Toroslara dayamış yerleşimin güneyinde her mevsim ekilip-biçilen geniş ovalar, kuzeyinde ise dağların eteklerine konumlanmış serin yaylalar bulunmakta. Çakıt ve Körkün Çayı’nın içinden geçtiği Karaisalı bu akarsuların oluşturduğu vadileri ve kanyonları ile doğa severler için oldukça popüler destinasyonlar arasındadır.
1900’lerin başında inşa edilen tarihi Bağdat Demiryolu güzergahında bulunan ilçe bu demiryolunun mühendislik harikası köprü ve tünellerine ev sahipliği yapmaktadır. Roma ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen çeşitli yapı ve yapı kalıntıları ile Karaisalı, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginliği ile de ön plana çıkmaktadır.
Günümüzde hala Toros ve Erciyes Ekspresleri aracılığı ile aktif olarak kullanılan tarihi demiryolu güzergahı Karaisalı ilçesi içerisinde Kıralan (TCDD Hacıkırı İstasyonu), Kelebek ve Bucak (TCDD Karaisalı Bucağı istasyonu) köylerine uğramaktadır. Adana, Niğde, Konya ve Kayseri şehirleri arasında ulaşım sağlayan trenler ile bu demiryolunu deneyimleyerek ilçenin tarihini ve pastoral yaşamını keşfedebilirsiniz.

En yüksek noktasını 2400 m yüksekliğindeki Akdağ’ın oluşturduğu Toroslarla çevrili Karaisalı ilçe merkezi 250 m yüksekliğinde geniş bir ovaya kuruludur. Yoğun tarım faaliyetlerinin gerçekleştiği bu verimli ova etrafında bulunan akarsular ile beslenmektedir. Batıda Çakıt Çayı doğuda Üçürge Suyu Çayı kuzeyde Körkün Çayı ile çevrili ilçe, bu akarsuların şekillendirdiği eşsiz bir coğrafyaya ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra Adana’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Çatalan Barajı ile birlikte Nergizlik Barajı da ilçenin önemli su alanlarını oluşturmaktadır.
Midilli adı ile tarihi Roma dönemine uzanan Karaisalı, Selçukluların burayı işgali ile ilerleyen zamanlarda “Çeçeli” olarak anılmıştır. 1360’dan sonra ise, bölgenin Ramazanoğlu hakimiyetine geçmesinde mücadele eden, Ramazan Bey’in sadık adamlarından Kara İsa Bey’e ithafla, Karaisalı ismiyle anılmıştır.
Yerleşim, tarihi İpekyolu üzerinde bulunması nedeniyle Gülek Boğazı yolu ve Bağdat Demiryolu inşa edilene kadar hac ve tüccar kervanlarının uğrak yeri idi.
Kurtuluş Savaşı yıllarında ise düşman işgaline uğramayan Karaisalı, savaş esnasında stratejik bir harekat noktası olmuştur.”

MURAT POYRAZ

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.