(ÇUDİG) ÇUKUROVA DİŞHEKİMLİĞİ GÜNLERİ HAFTA SONU HATAY’DA « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 09:00

(ÇUDİG) ÇUKUROVA DİŞHEKİMLİĞİ GÜNLERİ HAFTA SONU HATAY’DA

reklam
(ÇUDİG) ÇUKUROVA DİŞHEKİMLİĞİ GÜNLERİ HAFTA SONU HATAY’DA
Son Güncelleme :

12 Kasım 2017 - 14:18

298 views

       (ÇUDİG) ÇUKUROVA DİŞHEKİMLİĞİ GÜNLERİ HAFTA SONU HATAY’DA

    Hatay Dişhekimleri Odası, hafta sonunda, ülkenin değişik yerlerinden çok sayıda akademisyen ile diş hekimi ve öğrencisine konukluk etmek üzere, kısa adı ÇUDİG olan “Çukurova Dişhekimlliği Günleri”ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Hatay Dişhekimleri Odası, bilimsel diş hekimliğinin 109.yılını da bu etkinliklerle birlikte kutlayacak.
Bu hafta sonunda düzenlenmesi planlanan etkinliklerle ilgili olarak Dişhekimleri Odası Yönetimi adına bilgi veren Başkan Nebil SEYFETTİN ile Genel Sekreter Davut AKEMOĞLU, ülkemizde, 22 Kasım gününü içine alan haftanın  Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı vermek, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlandığını hatırlattı.

 

  Türk Dişhekimleri Birliği ve Odalarının,  toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edindiğini, bu amacına ulaşabilmek için de bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığını önceleyen politikaları savunduğunun altını çizen Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, koydukları amaca ulaşabilme adına, hafta boyunca tüm Odalarla birlikte kamuoyu oluşturmak ve seslerini yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlediklerini belirtirken, “Mesleğimizin içinde bulunduğu durum, ülkemizde yaşanan sorunlarla ayrı düşünülemez” benzetmesinde de bulundu.

Hain darbe girişimi ve sonrasıyla ilgili görüşlerini bu arada dile getiren Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, TEOG sınavları kaldırılarak birkaç gün içinde çıkarılan, eğitim camiası ve kamuoyunda tartışmalara neden olan yeni yöntemdeki Nitelikli – Niteliksiz Liseler tanımlamasının kendi camiasındaki dişhekimlerini de rahatsız ettiğini bildirdi.
Hatay Dişhekimleri Odası  Başkanı Nebil Seyfettin, son yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen FDI 2020 Vizyonu olan “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır” sloganının  önümüzdeki dönemlerde TDB’nin ve Odalarının en önemli temel hedefi olduğunun altını çizdi.
Başkan Seyfettin, bu misyona bağlı olarak, TDB’nin yıllardır yüksek sesle savunduğu Koruyucu Dişhekimliği uygulamalarının ve Toplumun Ağız diş sağlığı seviyesinin artırılması için, bugüne kadar;
-Ulusal Ağız ve Diş Sağlığı Günleri,
-Toplum Ağız Diş Sağlığı Eğitim Programları,
-Diş Koruma Günleri
-Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi ile ağız diş sağlığı bilincinin oluşması yönünde önemli adımlar atıldığını anlattı
    Hatay Dişhekimleri Odası Nebil Seyfettin, şöyle devam etti: “Bu çalışmalarımız sonucunda, son bir yıldır başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, bazı ilçe Belediyelerimizin öğrencilerimize diş fırçası, diş macunu ve eğitici broşür dağıtmalarını çok önemsiyor ve devamını dileyerek teşekkür ediyoruz.

Toplum ağız diş sağlığının iyileştirilmesi temelinde yapılan ‘özel muayenehanelerden hizmet alımı’ talebimiz bir an önce hayata geçirilmelidir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın her gün değişen genelgelerle iş gücü zorlaşmakta, özlük hakları, ek ücret, nakil ve atamalarla ilgili belirsizlik, mesai sonrası nöbet, performans uygulamalarındaki dengesizlik ve emekliliğe yansıması, kamuda görev yapan sağlık personeline yönelik artan şiddete karşı yasalardaki düzenlemeler gibi sorunlar devam etmekte, çözümleri konusunda girişimler yetersiz kalmaktadır.
Yaşadığımız meslek sorunlarından önemli bir tanesi de, plansız ve donanımsız açılan ve son bir yılda sayıları seksene ulaşan dişhekimliği fakülteleridir. Her yıl dört binin üzerinde dişhekimi buralardan mezun olmaktadır. Bu plansızlık yeni mezun dişhekimleri için istihdam sorunu yaratmaktadır. Fakültelerde uygulanan performans sistemi, eğitimin içini boşaltmış ve eğitimin yeterliliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu konuyla ilgili çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.
İlimizin birçok mahallesinde, Suriye’den gelip kendilerini dişhekimi olarak tanıtan kişilerin, denetimsiz, kaçak ve ruhsatsız olarak açtıkları muayehaneler halk sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Bu konuda yetkililerin yasalarımızın ön gördüğü denetimleri biran önce yapmasını ve bunu kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği ve Hatay Dişhekimleri Odası olarak arzumuz, dişhekimliği uygulama alanlarının tümünde yani hem serbest çalışan dişhekimleri alanında hem de kamuda, dişhekimlerinin çalışma koşulları ve hastaların sağlığını ilgilendiren tüm düzenlemelerde, dünyanın kendine medeni diyen tüm ülkelerinde olduğu gibi, Sağlık Bakanlığı’nın meslek örgütlerinin bu konuların ayrılmaz bir ortağı, bileşeni olduğunu kabul etmesi ve buna uygun olarak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.
Biz, yine de meslek örgütümüzde hep bir arada, bilimsel doğrular ışığında, insandan ve emekten yana, mücadele umudumuzu yitirmeden devam etmekte ısrar edeceğiz.
Hatay Dişhekimleri Odası olarak; nitelikli ağız diş sağlığı hizmeti ürettiğimiz, eğitim seviyesinin yükseldiği, sağlık hakkına erişim engellerinin kaldırıldığı, dişhekimlerinin çalışma koşullarının daha insani çerçeveye kavuşturulduğu, meslek örgütümüzün etkinliğinin arttığı, hukukun üstün olduğu, eşitlik, güven ve özgürlüğün sağlandığı ve en önemli değer olan insan haklarının esas olduğu bir ülkede barış içinde yaşamak için umutlarımızı besleyip mücadeleye devam edeceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” dedi.

Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin açıklamasının son bölümünde de, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen HDO olarak ÇUDİG Çukurova Dişhekimliği Günleri’ni 3.kez Hatay’da gerçekleştirmek üzere çalışmaları tamamladıkları bilgisini verdi.

     DAVUT AKEMOĞLU: YARATILMAK İSTENEN ‘’SAVAŞIN BÖLGESİ’’ALGISINI YIKMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

Hatay Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Davut Akemoğlu da ev sahipliği yapacakları (ÇUDİG) Çukurova Dişhekimliği Günleri toplantıları ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

 

Hatay Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Davut Akemoğlu , 17-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirecekleri  (ÇUDİG) Çukurova Dişhekimliği Günleri’ne çok sayıda akademisyenini katılmak üzere Hatay’a geleceği bilgisini verirken, sunumlar ve panellerle de meslekteki son gelişmelerin yakından takip edilmesi fırsatı doğacağını, mesleki bu gelişimin yanı sıra bilgileri güncelleme, hocaların deneyimlerinden yararlanma ve bilgilerin güncellenmesinin sağlanacağını, ayrıca konukların da ilimizin tarihi kültürel güzelliklerini gezme fırsatı bulacağını dile getirdi.

Hatay Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Davut Akemoğlu, yaratılmak istenen ‘savaşın bölgesi’ algısının yıkılması yönünde bu organizasyonun önemli bir fırsat olacağını, gelecek tüm konuklara Hatay’da birlik ve beraberliğin, huzurun ve barışın nasıl yaşandığının gösterileceğini sözlerine ekledi. (Haber/Fotoğraf/Kamera: Levent AŞKAR)

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.