CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL: İş Kazası Ölümleri Hakkında Önerge Verdi « Hatay Yeni Haber Gazetesi

24 Nisan 2024 - 23:49

CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL: İş Kazası Ölümleri Hakkında Önerge Verdi

reklam
CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL: İş Kazası Ölümleri Hakkında Önerge Verdi
Son Güncelleme :

07 Şubat 2018 - 1:30

148 views

CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL: İş Kazası Ölümleri Hakkında Önerge Verdi

CHP Hatay Milletvekili Topal, 06.02.2018 tarihli vermiş olduğu yazılı soru önergesinde son beş yıldır artan işçi ölümlerini dile getirdi. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’in hazırlamış olduğu rapora göre; Ocak ayında en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. İSİG’in raporuna göre ölenlerin 2’si kadın, 5’i çocuktur.

Raporda bir diğer dikkat çekici nokta ise, işçi intiharlarındaki artış olmuştur. Serkan Topal özellikle işçi intiharlarının üstünde durarak, çalışma şartlarının iyileştirilmesine vurgu yapmıştır. Topal, “Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan işçi ölümlerinin her geçen yıl artarak devam etmesi kaygı vericidir.”

CHP’li Topal; Ölüm iş güvenliğinin fıtratı olmaya devam mı edecektir?

Topal iş cinayetlerinin en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleştiğini dile getirirken, en fazla ölüm nedenini, “yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük olarak belirtmiştir.

Topal verdiği soru önergesinde; “işçi intiharlarının ve iş cinayetlerinin artış nedenini” sorarken, “ölüm; iş güvenliğinin fıtratı olmaya devam mı edecektir” diye sormuştur.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla. 06.02.2017

 

Serkan TOPAL 

Hatay Milletvekili

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2018 Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre, ocak ayında en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilmiştir.  İSİG’in yayınladığı rapora göre; 141 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur), 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf)oluşmaktadır. Ölenlerin 2’si kadın işçi, 139’u erkek işçi, 5’i çocuktur.

Ölümler en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşmiştir. En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük olarak tespit edilmiştir. Ölenlerin 11’ sendikalı işçi, 130 işçi ise sendikasız işçi olarak çalışmaktaydı.

Raporda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, artan işçi intiharlarıdır.  İşe bağlı intiharların güvencesiz çalışmanın bir yansıması olduğunun vurgulandığı raporda, ocak ayında Türkiye’de 6 emekçinin intihar ettiği ve 2013’ten bu yana bu sayının arttığı görülmektedir.

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan işçi ölümlerinin her geçen yıl artarak devam etmesi kaygı vericidir. Bu konuda gerekli önlemlerin alınması kamuoyu için elzemdir.

 

Bu çerçevede:

  • Son beş yılda yaşanan işçi ölümleri hangi firmalarda yaşanmıştır? Bu firmalara iktidar tarafından kaç ihale verilmiştir?
  • Son beş yılda yaşanan işçi ölümleri sonrası kaç firmaya ceza kesilmiştir? Bu cezaların ne kadarı tahsis edilmiştir?
  • İşçi intiharlarının artmasının nedenleri nelerdir?
  • İşçi ölümlerinin azaltılması için alınan önlemleriniz var mıdır? Varsa neden ölüm iş güvenliğinin fıtratı olmaya devam etmektedir?

 

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.