Büyükkeleş: İklim krizine karşı boş vaatler istemiyoruz! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 05:42

Büyükkeleş: İklim krizine karşı boş vaatler istemiyoruz!

SES, İHD, Halkevleri, TÖP, SYKP, HDP, Eğitimsen, Doğanın Çocukları, Liseli Serüvenciler, AKADER’de oluşan heyet, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yayınladı.

reklam
Büyükkeleş: İklim krizine karşı boş vaatler istemiyoruz!
Son Güncelleme :

19 Mart 2021 - 21:51

186 views

SES, İHD, Halkevleri, TÖP, SYKP, HDP, Eğitimsen, Doğanın Çocukları, Liseli Serüvenciler, AKADER’de oluşan heyet, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yayınladı.


Heyet adına açıklamayı Selver Büyükkeleş okudu. Büyükkeleş yaptığı açıklamada, “Artan sıcaklık, birçok zarara yol açan fırtınalar, buzullarda meydana gelen güncel kırılmalar ve yükselen deniz seviyesi biyoçeşitliliği yani yaşamı tehlikeye atıyor. Şartlara uyum sağlayamayan bir sürü canlı türü önümüzdeki yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ormanların talan edilmesi hepimiz için için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pandemi, yangınlar, kuraklık, iklim adaletsizliği ve sel gibi özellikle 2020 ve 2021’de ülkemizde ve dünyada gündem olmuş felaketler iklim krizi ile bağlantılı. İklim krizi iklim mültecilerinin ortaya çıkmasına, kriz altında kalan ülkelerde üretim araçlarının azlığı sebebiyle iş gücünün değersizleşmesine ve potansiyel savaşlara yol açıyor. Bu krizin getirdiği ağır sonuçlar yüzünden insanlar yaşadıkları yerden göç etmek zorunda kalmaya başladı. Ayrıca gün geçtikçe derinleşen iklim krizi ile birlikte yeni normalimiz haline gelen aşırı hava olayları, afetler sadece çevreyi değil, ekonomiyi, sosyal yaşamı, kültürü ve siyaseti de etkiliyor. Bu da bize gösteriyor ki iklim krizi sadece bir çevre meselesi değildir. İklim kriziyle birlikte hali hazırda sistemimizde var olan eşitsizlikler ve adaletsizlikler de derinleşiyor. İklim adaletsizliği ile birlikte ortaya sosyal adaletsizlik de çıkıyor. Bu yüzden de bizler tüm canlıların adına hak savunuculuğu yapıyor, her zaman iklim adaleti sosyal adalettir diyoruz. Özellikle ülkemizde bu pandemi dönemi çok fazla adaletsizlikler yaşadık. Şirketler tarafından yapılan doğa talanı ve sömürüsü bitmedi. Bize yaşam veren Kazdağları’nda aktif, pasif, arama ruhsatlı, işletme ruhsatlı olmak üzere birçok alan ve şirket söz konusu. Bu şirketlere izin verilmesi demek geleceğimizin satılması demektir.

reklam


SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye’de onlarca imara açılmak istenen ormanlık alan var.Bu alanların yerine villalar, alışveriş merkezleri, eğlenceye yönelik birimler ve daha onlarcası yapılmak yani zenginlerin ve “ayrıcalıklıların” ihtiyaçları karşılanmak isteniyor. Ormanların imara açılması demek hepimizin yaşam alanlarının yok edilmesi demektir. Türkiye’de havamızı kirleterek bizleri zehirleyen onlarca kömürlü termik santral, radyoaktif gazları solumamıza sebep olan nükleer santral ve Türkiye’nin her yerini işgal etmiş olan ve doğayı yok eden yüzlerce hidroelektrik santralleri var. Tüm bu santrallerin yapılıyor oluşu ve buna izin verilmesi demek temiz hava hakkımızın elimizden alınıp havamızın satılması milyonlarca insanın sağlığıyla oynamak demektir. Türkiye’de Kanal İstanbul yani talan projesi gibi dev projeler ile onlarca yaşam alanı büyük bir tehlike içerisinde. Bu projelerin inadına yapılmak istenmesi demek yuvasından edilen binlerce canlı demektir. Ve bu yapılanlar bizlere sadece inat ve rant uğruna halkını, doğasını, toprağını ve diğer canlıları yok sayan bir sistemin var olduğunu düşündürtüyor maalesef… Ve bu yapılan talan projelerinin daha nicesi var. Peki bizlere, toprağımıza, hayvanımıza faydası olmak yerine zararı olan bu projelere ne sebeple izin veriliyor? Bizlerden hangi sebeplerle bu talanlara ve doğa katliamlarına karşı susmamız ve yapılanlara göz yummamız bekleniyor? Tüm bu olanlar için bizler hükümetlerden ve karar alıcılardan boş vaatler istemiyoruz. Doğaya olan talan bitene kadar bu projelere karşı sesimizi duyurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.