Antakya Çeşmelerine Bir Yenisi Eklendi « Hatay Yeni Haber Gazetesi

24 Nisan 2024 - 03:04

Antakya Çeşmelerine Bir Yenisi Eklendi

reklam
Antakya Çeşmelerine Bir Yenisi Eklendi
Son Güncelleme :

08 Nisan 2019 - 14:16

192 views

Antakya Çeşmelerine Bir Yenisi Eklendi

       Antakya’nın Meydan Mahallesi Şükrü Sökmensüer Caddesi, zahire pazarında bulunan Meydan camisine bitişik bir çeşme. Caminin son cemaat mahallinin batı köşesi duvarına gömülü., caminin duvarıyla bir bütün olarak görülmekte.

           1930 yılındaki durumu 

Çeşme üzerinde bulunan Osmanlıca yazılı kitabede 1296 rakamı geçmektedir. Cami kitabelerinde; Meydan cami âlâ Sene 1296 (1878)  ve Minare kitabesinde; Minare Cami Meydana oldu Habbeza ziba Sene 1302 (1884) Bu kitabe ile minarenin inşasının M.1884 yılında tamamlandığı anlaşılmaktadır. Kitabelere göre Çeşmenin de cami inşaatı ile birlikte yapıldığı bu kitabelerden anlaşılmaktadır. Bugün çeşme aslından hiç bir şey kaybetmeden hizmet veriyor.

      Bu günkü durumu

Çeşme, tamamen yontma taşlardan yapılmış, Osmanlı çeşmeleri örneğini taşımaktadır. 1934 yılında Antakya Sokak ve caddelerinde yapılan imar değişiklikleri sırasında, Önüne yapılan iş yerlerinin arkasında kalmıştır.

 Bu günkü durumu

Çeşmenin aynasının ortasında bir kuş takasına benzer tas koyma yeri mevcuttur. Çeşme kemerlerinin en üst bölümünde siyah bir taş üzerine kabartmalı kitabesi yer alıyor. Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından 2018 yılında restrasyon edildiği sırada gün yüzüne çıkmış ve 2019 yılında hizmete girerek Kültür varlıklarımıza yeni bir çeşme kazandırılmıştır.

Araştırmacı Gazeteci Yazar; Zafer SARI

 

 

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.