18 Kadın Yolları Açan Kadınlar « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 13:02

18 Kadın Yolları Açan Kadınlar

CHP Samandağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Hatay Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda davetli olduğu “18 Yolları açan kadınlar belgeseli”ni izledi.

reklam
18 Kadın Yolları Açan Kadınlar
Son Güncelleme :

24 Ocak 2023 - 8:56

187 views

18 Kadın Yolları Açan Kadınlar

CHP Samandağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Hatay Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda davetli olduğu “18 Yolları açan kadınlar belgeseli”ni izledi.

Reklam

Gösterimin ardından emeği geçenlere teşekkür eden Berber; “Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk kadın milletvekilleri belgeseli. Kadın adayları destekleme derneğinin (Ka-der)yapımını üstlendiği belgesel niteliğindeki 18 isimli kısa film 14 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi salonunda gösterime girdi. 1935 seçimlerinde TBMM’nin ilk kadın vekillerinin siyaset yolculuğuna mercek tutan kısa film Türkiye’de kadınların Osmanlı’nın son döneminden itibaren seçme ve seçilme talebini ve mücadelelerini beyaz perdeye yansıttı. Kadınlar halk fırkası, Türk kadın birliği kadınların çıkardığı çeşitli mecmualar gibi deneyimler ışığında 1935 yılında meclisteki kadın temsili: Fatmagül Berktay, Aynur Demirdirek, Ayşegül yaraman Ka-der başkanı Nuray Karaoğlu gibi isimlerin anlatımıyla gözler önüne serildi.

Reklam

İlk 18 kadın vekillerimizden Hatı Çırpan(satıkadın),benal nevzat, Mebrure Gönanç, Nahiye Elgün, Mihri iffet Pektaş ve Huriye Baha Öniz gazetecilerin ve ailelerin konuşmaları eşliğinde sunuldu. Siyasette kadın temsilinin önemini ve kadın mücadelesinin ülkemizdeki kökenlerini anlamak açısından önemli belgesel film gösterisinde katılımcılar büyük bir coşku ile izlediler. Dünyada birçok ülke kadın haklarını almamışken bizim ülkede Mustafa kemal Atatürk sayesinde 05.12.1934 yılında aldık. Mustafa Kemal Atatürk 18 kadın milletvekili ile ilk meclisini yaptı. 1935 yılında 18 kadın mecliste temsiliyette yer aldı. Kadınların kutlu sesi 1935 yılında duyuldu. Meclisteki kadın, evdeki kadın, sokaktaki kadın, tarladaki kadın, fabrikadaki kadın. Biz erkekleşmeyeceğiz. Biz kapıyı açınca, kadınlara kapıyı kapatmayacağız. Bu güzel film gösterimini sağlayan Ka-der kadın adayları destekleme derneği başkanı sayın; Nuray Karaoğlu ve yönetimine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın, Lütfü Savaş’a Hatay Baro Başkanı, Hatay SMMM başkanı, Hatay kadın kolları başkan ve yönetimi, iyi parti yöneticilerine, kadınlarımıza ve değerli basınımıza çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Reklam

Reklam

Reklam

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.