YILDIRIM KARA: CUMHURİYETİN ÖNEMİ 6 ŞUBAT’TA ANLAŞILDI « Hatay Yeni Haber Gazetesi

27 Nisan 2024 - 14:51

YILDIRIM KARA: CUMHURİYETİN ÖNEMİ 6 ŞUBAT’TA ANLAŞILDI

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve cumhuriyetin 100’üncü yılı vesilesiyle, yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

reklam
YILDIRIM KARA: CUMHURİYETİN ÖNEMİ 6 ŞUBAT’TA ANLAŞILDI
Son Güncelleme :

28 Ekim 2023 - 15:33

210 views

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve cumhuriyetin 100’üncü yılı vesilesiyle, yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

YILDIRIM KARA: CUMHURİYETİN ÖNEMİ 6 ŞUBAT’TA ANLAŞILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun basit bir yönetim değişimi olmadığına değinen Kara, “29 Ekim’i 100’üncü kez kutlamaya hazırlanıyoruz. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu basit bir hadise, hatta bir ‘parantez’ gibi gören bakış açısını hakim kılma gayretleri var. Cumhuriyetin ne olduğunu unutturmaya, anlamını safsatalarla, yalanlarla doldurmaya çalışanlar var. Cumhuriyet, bizce, her şeyden önce kimsesizlerin kimsesidir. Bunun önemini ve anlamını, 6 Şubat Depreminde acı biçimde yaşayarak öğrendik. Cumhuriyet, yurttaşlarının enkaz altında kalmasına seyirci kalmayacak, onları açıkta bırakmayacak, onların can ve mal güvenliğini her şeyden üstün tutacak bir yönetim demektir. Bunun ne kadar büyük bir ilerleme olduğunun farkına varmalıyız. Cumhuriyet; insanları hak sahibi, özgür yurttaşlara dönüştürür; haklarının korunmasını da devletin asli görevi haline getirir. Bizler, bu sebeple, cumhuriyetin getirdiği hakları iyi bilmek, onları korumak durumundayız” dedi.

CUMHURİYETİN ANLAMINI DİRİLTMEK ZORUNDAYIZ

Cumhuriyetin kazanımlarının altının sistemli bir biçimde oyulduğuna dikkat çeken Kara, “Biz, 20 yıldır, cumhuriyetin kazanımlarına karşı çıkan, bulduğu her fırsatta onları itibarsızlaştıran ve geriye çeviren bir iktidarı tecrübe ediyoruz. Laikliği tanımayan, sosyal devletin kazanımlarını özelleştirmelere dönüştüren, fırsat eşitliğini fiilen yok eden, yurttaşlarının haklarını gözetmek yerine kendi çıkarını düşünen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Cumhuriyetin kurucu değerlerinin ne kadar önemli ve birbirinden ayrılmaz olduğunu, bu süreçte, acı bir tecrübeyle öğrenmiş olduk. Laiklik olmadan, yoksulluğu tartışamıyorsunuz. Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, yurtların yaşanılır hale getirilmesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasından söz edilmiyor; ÇEDES adı altında birtakım uygulamalardan bahsedilyor. Cumhuriyetin en büyük vaadi olan hak sahibi yurttaşlar yetiştirme ve onların toplumsal hareketliliğini sağlamak tamamen unutuldu. Bizler, bu yüzden, cumhuriyetin anlamını yeniden düşünmek ve diriltip hayata geçirmek zorundayız. Yeni yüzyılda da cumhuriyete ihtiyacımız var. Gayretlerimizi bu doğrultuda sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.