TÖB-SEN: Dörtyol Yeniyurt merkez cami imamı derhal görevden alınmalıdır « Hatay Yeni Haber Gazetesi

16 Nisan 2024 - 22:30

TÖB-SEN: Dörtyol Yeniyurt merkez cami imamı derhal görevden alınmalıdır

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Yürütme Kurulu, Dörtyol’da çocuklara şiddet uygulayan cami imamının görevinden alınmasını istedi.

reklam
TÖB-SEN: Dörtyol Yeniyurt merkez cami imamı derhal görevden alınmalıdır
Son Güncelleme :

14 Temmuz 2021 - 17:12

199 views

TÖB-SEN: Dörtyol Yeniyurt merkez cami imamı derhal görevden alınmalıdır

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Yürütme Kurulu, Dörtyol’da çocuklara şiddet uygulayan cami imamının görevinden alınmasını istedi.

reklam

TÖB-SEN tarafından yayınlanan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Dörtyol ilçesindeki Yeni Yurt Merkez Camisi’nde cami imamı olduğu iddia edilen kişinin,  Kuran kursuna katılan çocuğu arkadaşlarının gözü önünde feci şekilde darp ettiği anlar kameraya yansımış ve kamuoyunda tepki ile karşılanmıştı. Öncelikle bilinmesini isteriz ki bu şiddeti uygulayan kişi hakkında yürütülen soruşturmanın takipçisi olacağız. Çocukları koruma konusunda sürekli açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki samimiyetini artık ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Kurstaki bir başka öğrenci tarafından kaydedilen görüntülerde, imamın öğrenciye tokatlar attığı daha sonrada havaya kaldırıp yere fırlattığı bir şiddet olayının kabul edilecek bir açıklaması asla olamaz. Öte yandan Söz konusu cami imamının daha önce defalarca kez şikayet edildiği ancak hiçbir şekilde soruşturma açılmadığı iddiası olayın başka bir vahim yönünü göstermektedir. Bu şiddet olayı kameralara yansımamış olsaydı defalarca hakkında şikayette bulunulan bir imam bunları yapmaya devam edecekti, bu olayda da ceza almaması durumunda bunları elbette yapmaya devam edecektir. Çocuğuna darp raporu alan baba Adem G., de Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu, Savcılık da iddialar üzerine adli soruşturma başlattığını biliyoruz. Bunun yanında idari soruşturmanın da açıldığı duyumunu aldık TÖB SEN olarak bu süreçleri takip edip kamuoyuyla paylaşacağımızın bilinmesini istiyoruz.

MEB VE DİN İŞLERİ BAŞKANLIĞI BİLMELİDİR Kİ !

Ne yazık ki Dörtyol da yaşanan şiddet görüntülerine benzer görüntülere sürekli tanıklık etmekteyiz. Kuran kursları adı altında çocuklara din eğitimi verildiği iddia edilen bu yerlerin denetimi yapılmadığı gibi bu konuda, iyimser bir tablo çizmek maalesef ki çok zor. Hatırlanacak olursa; 2016 yılında Süleymancılar adı ile anılan cemaate ait Adana Aladağ kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci yaşamını yitirmişti. Yine Karaman’da bulunan Ensar vakfına ait erkek Kuran Kursu yurdunda 9-10 yaş arası erkek çocuklar kurstaki öğretmen tarafından istismar edilmişti. Geçen yıl Eylül ayında yine kameralara yansıyan Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Bedirefendi Kur’an kursunda çekildiği belirtilen görüntülerde Kur’an kursunda yatılı kalan çocuğa bir kişinin şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştı. Çocuğun acı çekmesine ve ağlamasına aldırmayan kişi, elindeki terlikle küçük çocuğa vuruyordu. Bu olaylar Türkiye’de çocuklara yönelik yaşatılan şiddet ve istismar suçlarından sadece bir kaçı.

Çocukların yaşadığı fiziksel ve psikolojik şiddet vakalarında sorumluların bir an önce bulunabilmesi mümkün iken sadece soruşturma başlatılmıştır denilmesi maalesef orantısız ve yetersiz bir yargı işleyişi olmakta ve çocuğun üstün yararını korumayı sağlamamaktadır.

reklam

TÖB SEN OLARAK YAŞANANLARLA İLGİLİ AŞAĞIDA YAPTIĞIMIZ TESPİTLER DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BU TÜR DURUMLARIN YAŞANMAYA DEVAM EDECEĞİNİN KANAATİNDEYİZ.

1.Kuran kurslarında bulunan ‘eğitimcilerin’ hangi kriterlere göre din eğitimi verdikleri belli değildir. Bir standartlık yoktur.

2.Çocukların eğitimlerinin; uzman, pedagojik eğitim almış, ruh ve beden sağlığı yerinde kişilerce verilmesi gerekirken; maalesef eğitimcinin cami imamı olması eğitim verebilmesi için yeterli görülmektedir.

3.Türkiye’de bulunan kuran kurslarının denetimleri şikayet olmadığı sürece sadece Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yapılıyor. Diyanet işleri Başkanlığının da temel aldığı kriter imam’ın bağlı olduğu cemaat, siyasi görüş, ideolojik referans ve mezhepsel aidiyetlik.

4.Çocukların eğitiminden birinci derece sorumlu olan, Milli Eğitim Bakanlığı, denetimlerde bulunmuyor ve mümkün olduğunca müdahil olmuyor.

5.Ne Diyanetin ne de Milli Eğitim Bakanlığının; Bu tarz yani istismar vakalarının çocukların duygusal ve sosyal gelişimi için oluşturabileceği sorunlara dair bir çalışması yok. Göstermelik ifadelerle açıklama yapılıyor.

6.Kaçak açılan kuran kursları başta olmak üzere, kurslarda ve cemaat yurtlarında yaşananlarla ilgili bağımsız hazırlanan bir çalışma raporu yok ancak yaşanan vakalar üzerinden yorum yapabiliyoruz.

  1. Şiddete maruz kalan çocuğa/çocuklara psiko sosyal destek sunmak yerine daha çok dini referanslı konuşmalarla çocuklar sözde rehabilite ediliyor. Hatta Türkiye’de hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan ‘’Manevi Rehberlik’’ kadrosu açılmıştır” denildi.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.