Solğun: “Öğretmenlik Meslek Kanunu Derhal Yasalaşmalı” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Mayıs 2024 - 02:37

Solğun: “Öğretmenlik Meslek Kanunu Derhal Yasalaşmalı”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 23 Ekim 2018 tarihinden beri beklediğinin altını çizen Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solgun, eğitimcilerin bu kanunun derhal yasalaşmasını istediğini söyledi.

reklam
Solğun: “Öğretmenlik Meslek Kanunu Derhal Yasalaşmalı”
Son Güncelleme :

09 Aralık 2021 - 11:08

147 views

Solğun: “Öğretmenlik Meslek Kanunu Derhal Yasalaşmalı”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 23 Ekim 2018 tarihinden beri beklediğinin altını çizen Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solgun, eğitimcilerin bu kanunun derhal yasalaşmasını istediğini söyledi.

Türk Eğitim Sen üyelerinin seslerini duyurmak amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Türk Eğitim Sen üyelerinin ‘İmzayı Attınız 2 Yılı Çaldınız’, ‘Ek Zam Hakkımız Söke Söke Alırız’, ‘Öğretmen Meslek Kanunu Çıkarılsın’ yazılı dövizler taşıdı. ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağının ilk olarak 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda duyurulduğunu hatırlatan Ömer Solğun, Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu taleplerini yıllardır ortaya koyduklarını ifade etti.

reklam


MESLEK KANUNU TBMM GÜNDEMİNE GETİRİLMELİDİR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 23 Kasım 2021 tarihinde “Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu inşallah kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız” sözlerini hatırlatan Solğun; “Hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlıktan bir an önce adım atmasını bekliyoruz. Söz verildiği halde üç yılı aşkındır Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adım atılmamış olması kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Bundan dolayı bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalıdır” diye konuştu.
KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
Meslek Kanunu’nda olmasını talep ettikleri hususları da madde madde sıralayan Solğun; Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte, öğretmenlik mesleğinin muhatap olduğu mevzuatın, parçalı olmaktan kurtarılacağını savundu. Kanunu desteklediklerini ancak, mevcut hak ve kazanımlarını riske atacak gelişmelere karşı duracaklarını da sözlerine ekleyen Yanık; “Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi; Türk Eğitim Sen olarak, mesleğin statüsü sağlam ve yasal bir zemine kavuşturacak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak tedbir ve düzenlemeleri hayata geçirecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu destekliyoruz. Ancak, mevcut hak ve kazanımlarımızı riske atacak gelişmelere karşı da gereken her türlü hukuki ve demokratik hakkımız kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

REKLAM


1000 TL SEYYANEN ZAM YAPILMALIDIR
OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da Türkiye’de öğretmen maaşlarının çok düşük olduğuna değinen Solğun şunları söyledi: “Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar, 15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 025 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir”

REKLAM

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.