Samandağ’da itfaiyeden vatandaşlara RİP akıntısı uyarısı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:46

reklam

Samandağ’da itfaiyeden vatandaşlara RİP akıntısı uyarısı

Samandağ’da itfaiyeden vatandaşlara RİP akıntısı uyarısı
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2021 - 16:20

540 views

Samandağ’da itfaiyeden vatandaşlara RİP akıntısı uyarısı

 

Hatay Samandağ’a bağlı Kapısuyu Çevlik Mahallesinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevlik itfaiye ekipleri, vatandaşları, her sezon can alan RİP akıntısına karşı uyardı.

İtfaiye erleri, vatandaşlardan her durumda kendilerine ya da cankurtaran ekiplerine haber vermelerini istedi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Çevlik İtfaiyesi personeli Salih Alkaç, “İtfaiye ve cankurtaran her olaya karşı 7/24 saat vatandaşlarımıza ve halkımıza hizmet konusunda süperler Deniz ve yangınlar acil durumlarda ALO.112acil çağrı aramasını ihbarı verebilirsiniz. Sahilde vatandaşa Rip akıntısı uyarısı Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik Sahili’nde her yıl onlarca kişi rip akıntısı sebebiyle yaşamını yitiriyor. Akdeniz sahillerindeki plajlarda, yaz aylarında alınan tüm önlemlere rağmen sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında vatandaşlar tarafından pek bilinmeyen ‘rip akıntıları’ geliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor. Samandağ Çevlik Sahili’nde HBB İtfaiyesinde görevli itfaiyeci Salih Alkaç “rip akıntısı” kıyıya gelen dalgaların, geri dönüş esnasında oluşturduğu güçlü ve tehlikeli akıntı olduğuna dikkat çekerek sahilde denize giren vatandaşları bilgilendirdi. Rip akıntısından kurtulmak için öncelikle korkuya kapılıp panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan İtfaiye eri Salih Alkaç “Rip akıntısına kapıldığımızda kıyıya dik bir şekilde değil, paralel bir şekilde sağa veya sola rip akıntısının şekline göre önce akımdan çıkmamız gerekiyor. Sağa veya sola 30’ar metre yol aldıktan sonra sahile dik bir şekilde yüzmelisiniz” dedi.

KORKU PANİK BOĞAR

Rip akıntısına kapılanların öncelikle korku veya panik yapmaması gerektiğinin altını çizen Alkaç şunları söyledi: “Çünkü Rip akıntısı kıyıya gelen dalgaların, geri dönüş esnasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntı. Rip akıntısı sadece yükseklikten bakıldığı zaman fark edilebilir. Rip akıntısı oluşan bölgede deniz biraz daha koyu ve derinlik bulunuyor. Akıntıya kapılmış birini gördüğümüzde kesinlikle o yöne atlamamız gerekmektedir. Önce kendi güvenliğinizi alıp, boğulan şahsa varsa yakında bir can simit ulaştırın. Mümkün olduğunca çabuk HBB İtfaiye ekipleri ve cankurtaran veya sahil güvenliğe haber verilmelidir. Yaz sıcakları ve deniz sezonunun açılmasıyla birlikte, her yıl ilimizde 20-25 kişinin ölümüne yol açan Samandağ Deniz ile Çevlik ve Arsuz’un bazı bölgelerindeki RİP AKINTISI’na karşı uyarılar var. Denizlerimizin bu durumunu bilen yüzücüler ile cankurtaranların görüşleri şöyle:

“Denize yüzmeye gittiğinizde dikkat etmeniz gereken önemli bir bilgi… Sadece iki dakikanızı İtfaiye ekipleri ve cankurtaran veya sahil güvenliğe haber verilmelidir” ayırarak canınızı kurtarabilirsiniz.

Çeken Akıntı” Tehlikesine Karşı Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

“Çeken akıntı”, her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan rip akıntısı, Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor. Peki, çeken akıntı nedir? Akıntıya kapılan kişiler nasıl kurtulabilir?

ÇEKEN AKINTI NEDİR?

Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

ÇEKEN AKINTI NERELERDE VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Çeken akıntılar tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

ÇEKEN AKINTI NEDEN TEHLİKELİDİR?

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

ÇEKEN AKINTIYI NASIL TESPİT EDERİZ?

Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa; Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa; Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa; Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.

ÇEKEN AKINTIYA KAPILMAMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Dalgalı havalarda denize girmeyin. Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin. Çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın. Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun. Tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın. Denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin.

ÇEKEN AKINTIYA KAPILIRSAK NELER YAPMALIYIZ?

Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

ÇEKEN AKINTIYA KAPILAN BİRİNİ GÖRDÜĞÜMÜZDE NASIL YARDIM ETMELİYİZ?

Deniz içerisinde elini kaldıran birini gördüğünüzde bu kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bilin.

Kişiyi sakin olması konusunda uyararak derhal cankurtaran çağırın. Cankurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.

BOĞULMA TEHLİKESİNE KARŞI TEDBİRLİ OLUN!

Trafik kazalarından sonra ölüme yol açan en önemli tehditlerden biri olan boğulmalara karşı nasıl tedbir alınmalı? Boğulan kişiye nasıl müdahale edilmeli?

HANGİ SULARDA YÜZMEK TEHLİKELİ?

Yüzey akıntısı az gibi görünse bile akarsulara girmek tehlikelidir. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin. Yalnızken deniz, göl, gölet, sulama kanalı ve akarsulara girmeyin. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar.

YÜZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır. Paniğe kapılan kişi kontrolünü kaybeder ve boğulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle panik yapmayın. Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Yüzerken, küçük çapta da olsa, rahatsızlık hissettiğiniz an sudan çıkın. Özellikle yüzme bilmeyenler, derin ve bulanık sulara kesinlikle girmemelidir. Karnınız tok iken suya girmeyin. İster yetişkin isterse çocuk olsun, çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Ani bir şekilde suya atlamayın. Soğuk olan su sizi paniğe sevk edebildiği gibi kramplara da yol açabilir. Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama dalmayınız. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak, ölümünüze neden olabilir. En iyi olasılıkla felç olabilirsiniz. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapın. Dalgalı sulara girmeyiniz, girdiyseniz açılmayınız.

Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının.

Rip akıntısı olan yerlerde denize girilmemeli, akıntıya kapılırsanız da mücadele etmek yerine, sahile karşı yüzünüz bakar şekilde kendinizi akıntıya bırakmalısınız. Zaten bir süre sonra açıkta akıntı sona erecektir.

BOĞULMALARDA GENEL İLK YARDIM İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Boğulma nedeni ortadan kaldırılır. Bilinç kontrolü yapılır. Temel yaşam desteği sağlanır. Derhal tıbbi yardım istenir. Yaşam bulguları izlenir” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.