Nusret Cömert: “Hatay Yeniden” vizyonumla Hatay eskisinden daha iyi olacak” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

27 Nisan 2024 - 09:40

Nusret Cömert: “Hatay Yeniden” vizyonumla Hatay eskisinden daha iyi olacak”

İYİ PARTİ HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI NUSRET CÖMERT, DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISINDA DEPREMDE YIKILAN HATAY’IN YENİDEN İNŞASI İÇİN OLUŞTURDUĞU “HATAY YENİDEN” VİZYONUNU VE YAPACAĞI ÇALIŞMALARI KAMUOYU İLE PAYLAŞTI.

reklam
Nusret Cömert: “Hatay Yeniden” vizyonumla Hatay eskisinden daha iyi olacak”
Son Güncelleme :

09 Mart 2024 - 11:04

70 views

(İHA)İYİ Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nusret Cömert, düzenlediği basın toplantısında depremde yıkılan Hatay’ın yeniden inşası için oluşturduğu “Hatay Yeniden” vizyonunu ve yapacağı çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

İYİ Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nusret Cömert, Antakya’da düzenlediği basın toplantısında depremde yıkılan Hatay’ın yeniden inşası için yerel, ulusal ve uluslararası kaynakları değerlendiren, birleştirici ve kaynaştırıcı bir anlayış temelinde oluşturduğu “Hatay Yeniden” vizyonunu ve yapacağı çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Hatay’ın yeniden inşası için tarihi bir aşamaya gelindiğine dikkati çeken Nusret Cömert, “Bu tarihi sorumluluğumun bilinciyle; birleştirici ve kaynaştırıcı bir anlayış temelinde oluşturduğum “Hatay Yeniden” vizyonumla, tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak, modern, müreffeh, uygar ve yaşanabilir bir şehir inşa edeceğim” dedi.

“Depremde yıkıldık, acılarımız büyük, kayıplarımız büyük, ama umudumuz daha büyük”

Yaman Otel Gişe Antakya Restoran’da 40’ı aşkın basın mensubunun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda İYİ Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nusret Cömert, kadın gazetecilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayıp, çiçekler hediye etti.

Konuşmasına “Depremde yıkıldık, acılarımız büyük, kayıplarımız büyük. Ama umudumuz daha büyük” sözleriyle başlayan Nusret Cömert, “Deprem felaketinin memleketimde açtığı yaraları sarmak için bireysel katkılarımı yaptım, ama elbette ki bunlar yetmez. Hatay’ımızı altyapısıyla üstyapısıyla yeniden inşa etmek gerekiyor. Hatay’da doğmuş, hem anne hem baba tarafından 10 nesildir buranın bir öz evladı olarak, kısa bir süre önce İyi parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in adaylık davetini kabul ederek bu sorumluluğu aldım. Siyaset üstü bir iş insanıyım. Siyasi referansım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri, Atatürk milliyetçiliği, anayasamızda tanımlanan Türk Milliyetçiliği’dir” sözleriyle adaylık sürecinin nasıl geliştiğini anlattı.

Yıkılan Hatay’ın yeniden inşası için tarihi bir aşamaya gelindiğinin altını çizen Nusret Cömert, “Bu tarihi sorumluluğumun bilinciyle; birleştirici ve kaynaştırıcı bir anlayış temelinde oluşturduğum “Hatay Yeniden” vizyonumla, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak, afetlere dirençli, modern, müreffeh, uygar ve yaşanabilir bir şehir inşa edeceğim. Bunun için planım hazır ve nasıl yapacağımı da çok iyi biliyorum. Hatay’ı yeniden inşa ederken projeler ve finansmanı için yerel ve ulusal kaynakları değerlendirirken uluslararası kurum ve kuruluşların finans ve bilgi kaynaklarını harekete geçireceğim. Birleştirici ve kaynaştırıcı bir anlayışı hâkim kılarak Hatay’ımız için bir koordinatör görevi yürüteceğim” diye konuştu.

“Hatay’ı kültür turizminin başkenti yapacağım”

Hatay’ın pek çok yerinin büyük arkeolojik değere sahip olduğunu, şehri yeniden inşa ederken bu tarihi mirası koruyacağını vurgulayan Nusret Cömert, “İlimizin tarihi alanlarını açık hava müzesine dönüştüreceğim. Oluşturacağım kültür rotaları ile çeşitlendirilmiş turizm altyapısıyla katma değeri en yüksek turizm çeşidi olan kültür turizmini kentimize getireceğim. Hatay’ı kültür turizminin başkenti yapacağım” dedi.

“Planımda tarihi alanları ve tarım arazilerini koruyacağım”

Hazırladığı planda Hatay’ın tarihi alanlarını ve tarım arazilerini koruyacağının altını çizen Nusret Cömert, şunları söyledi:

“Bu planda Hatay’ın tarihi alanlarını ve tarım arazilerini korurken altyapısı ve üstyapısının doğru şekilde oluşturulduğu, ulaşım entegrasyonun sağlandığı, lojistik düzenlemelerinin yapıldığı, ihtiyaca uygun işyerlerinin belirlendiği, sanayi ve üretim alanlarının büyümeye elverişli olarak planlanıp hayata geçirildiği ve kent peyzajının yapıldığı güzel Hatay’ı yeniden inşa edeceğim. Şehrimizde ‘Yeni Hatay’ yaşam bölgeleri oluşturacağım. Bu yeni yaşam bölgelerinin her mahallesinde parklar, okullar, kreşler, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve spor alanları olacak. Her kesimden ve her yaştan vatandaşım için kafeler, restoranlar, kültür, sanat merkezleri ve sosyal yaşam alanları olacak. Bunları hafif raylı sistemlerle birbirine bağlayacağım.”

“Göreve geldiğim ilk günden itibaren çadırlarda, konteynerlerde yaşam şartlarını iyileştirecek tedbirler alacağım”

Göreve gelir gelmez anlattığı projeleri hayata geçirmek için sıkı bir çalışma başlatırken çok daha acil yapılması gereken konulara öncelik vereceğini belirten Nusret Cömert, “Çadırlarda, konteynerlerde, çok zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan hemşehrilerimin yaşam şartlarını iyileştirecek tedbirler alacağım. Bu konteynerde yaşayan hemşehrilerimin yağan her yağmurda ıslanmamaları, sıcaktan ve soğuktan korunmalarını sağlayacak önlemler alacağım. Konteyner kent şartlarında, aş evleri, kreşler, çocuk oyun alanları, ortak eğitim ve etüt alanları ile ortak sosyal yaşam alanları oluşturacağım” dedi.

“Üreticiye ücretsiz toprak analizleri, sertifikalı fide ve fidan desteği sağlayacağım”

Sürdürülebilir tarımsal üretimin Hatay için kritik önem taşıdığını belirten Nusret Cömert, çiftçilere ve tarım faaliyeti yürüten vatandaşlara yönelik yapacağı çalışmaları şöyle anlattı:

“Öncelikle tarım üretim alanlarını verimli kullanarak, üreticiye ücretsiz toprak analizleri, sertifikalı fide ve fidan desteği sağlayacağım. Çiftçilerimiz böylece, katma değeri yüksek ve iklim krizlerine dayanıklı üretim yapabilecek. Kuracağım yenilenebilir enerji üretim tesisleriyle tarım üreticilerimizin elektrik ve su maliyetini düşüreceğim. Kuracağım tarım ihtisas OSB’leriyle de tarıma dayalı sanayiyi destekleyeceğim.”

“Esnafımız ve zanaatkarımız altyapısı düzgün ve sağlıklı işyerlerinde hizmet verecek”

Esnaf ve zanaatkarların da bir kentin ruhunu ve kimliğini temsil ettiğini belirten Nusret Cömert, “Ticaretin omurgası, ekonominin can damarı, kültürümüzün mayası esnaf ve zanaatkarımız; yıkım görüntüsünün hafızalardan silindiği, hayatın normalleştiği, haksız rekabetin önlendiği, eşit şartlarda ticari faaliyetlerini yapabildiği, altyapısı düzgün ve sağlıklı işyerlerinde hizmet verecekler. Hatayımız’ın sahip olduğu ülkemizin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış insan kaynaklarını cezbedecek bilim ve teknoloji alanlarının oluşumu için gerekli şartları sağlayacağım” ifadelerini kullandı.

Nusret Cömert, “Emeklilerimiz için gündüz bakım evleri, dar gelirli hemşehrilerimiz için ise maliyetine satış yapan sosyal marketler açacağım. Gençlerimiz için mesleki eğitim merkezleri, sosyal, kültürel ve spor alanları oluşturacağım. Kadınlarımız için eğitim merkezleri ve sosyal alanlar, çocuklarımız için kreşler yapacağım. Hemşehrilerimin sağlığa erişimini kolaylaştıracağım. Eğitim kurumlarının sağlıklı gelişimi için gerekli altyapı desteğini vereceğim” dedi.

“Zengin doğal gaz rezervlerine sahip Doğu Akdeniz bölgesinin enerji üssü oluşumuna Hatay’ı entegre edeceğim”

Hataylı sanayiciler ve iş insanları ile birlikte, katılımcı bir anlayışla ve proje finansmanı şartlarını oluşturarak ilerleyeceğini vurgulayan Nusret Cömert, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hatay’a geçireceğimiz projeler, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisinin gelişimine katkıda bulunurken beraberinde istihdamı da getirecektir. Karma organize sanayi bölgeleri ile ihtisas organize sanayi bölgelerinin şehrimize kazandırılması, küçük sanayi sitelerinin kurulması için çok yönlü çalışacağım. Zengin doğalgaz rezervlerine sahip Doğu Akdeniz bölgesinin enerji üssü oluşumuna Hatay’ı entegre edeceğim. Bütün bunları yaparken dünyamızın en büyük sorunu olan karbon salımına bağlı iklim değişikliği tehdidini dikkate alarak Net Karbon Sıfır ilkelerini ve uygulamalarını dikkate alacağım. Hatay’ı yeniden inşa ederken projelerin finansmanı için yerel ve ulusal kaynakları değerlendirirken uluslararası kurum ve kuruluşların finans ve bilgi kaynaklarını harekete geçireceğim.”

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.