Muhtarlar HATSU’ya sahip çıktı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

26 Nisan 2024 - 07:09

Muhtarlar HATSU’ya sahip çıktı

Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü öncülüğündeki muhtarlar ana malzemelere zam gelmesine rağmen HATSU’nun su fiyatlarını güncelleyememesinden dolayı HATSU’ya sahip çıktılar.

reklam
Muhtarlar HATSU’ya sahip çıktı
Son Güncelleme :

31 Ağustos 2022 - 23:08

221 views

Muhtarlar HATSU’ya sahip çıktı

Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü öncülüğündeki muhtarlar ana malzemelere zam gelmesine rağmen HATSU’nun su fiyatlarını güncelleyememesinden dolayı HATSU’ya sahip çıktılar.

Reklam

HATSU’nun su fiyatlarına zam yapamamasından dolayı zor durumda olduğunu belirten muhtarlar çimentodan akaryakıta kadar çok sayıda kaleme gelen fahiş zamlardan dolayı HATSU’nun kaçınılmaz olarak zam yapması gerektiği, ancak HATSU meclisinde bu zamma onay verilmemesinden dolayı HATSU’nun hizmet üretemediği belirtildi. Gülcü öncülüğündeki muhtarlar tarafından yapılan açıklamada; “23.08.2022 tarihinde HATSU Genel Müdürü Muhammed Ikbal Polat, Genel Müdür Yardımcıları Hüsna KARAYAZGAN ve Ramazan BOZKURT ile yapılan toplantı sonucunda halkımızı bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması yapma gereği doğmuştur. Toplantıda HATSU’nun içinde bulunduğu ekonomik sorunlar, elektrikten akaryakıta, HATSU’nun en temel malzemelerinden biri olan demir ve çimentoya baktığımızda; Ocak 2017- Ağustos 2022 yılları arasında demir %719,67, çimentoda ise %315,25 oranında bir artış olmuştur. Ocak 2017 Ağustos 2022 yılları arasında içme suyu döşeme birim fiyatlarında %345 oranında bir artış oluşmuştur. Ocak 2017 – Ağustos 2022 yılları arasında kanalizasyon döşeme birim fiyatlarında %221 oranında bir artış yaşanmıştır.

Reklam

HATSU VATANDAŞIN TALEPLERİNİ KARŞILAYAMIYOR
Bu üç haneli artış oranlarına baktığımız zaman su birim fiyatının çok düşük olduğunu ve kurumu hizmet noktasında ciddi derecede etkilediğini, bu su fiyatları ile HATSU’nun hizmet yapmasının ve bizim taleplerimizi karşılamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtmek isteriz. HATSU çalışanına maaş ödemede zorlanırken, yatırım yapması veya vatandaşın taleplerini karşılaması beklenemez. Toplantıda, HATSU’nun kredi, personel, vergi, akaryakıt, elektrik, araç kiralama, su bakımı için kullanılan kimyasallar, Büyükşehir’den önce gerçekleşmiş ve HATSU’ ya devredilen borçlar, faiz, kur farkı ödemeleri sadece 2022 Temmuz ayındaki bu sabit ödemesi 116 milyon 225 bin TL. Sahadaki diğer giderleri de ekleyerek bu ödemenin 140 milyon TL seviyelerine ulaştığını Sayın Genel Müdürümüzden öğrendik. Sonuç biz muhtarlar olarak şunu belirtmek isteriz ki, HATSU hepimizin kurumu, bu ülkenin kurumu, HATSU siyasi bir kurum olmadığı gibi HATSU siyasilerin güçlerini sergileyecekleri bir alan değildir ve olmamalıdır. Bu nedenle HATSU Genel Kurul üyelerini ve siyasileri HATSU’nun içinde bulunduğu ekonomik sorunu nazara alarak gerçekçi, akla yatkın ve günümüz ekonomisine uygun bir tavır almalarını beklediğimizi belirtmek isteriz. Vergi giderlerinden demir ve çimento zamlarına kadar genel bir değerlendirme yapılmıştır. HATSU bir kamu kurumudur. HATSU’nun tek gelir kaynağı su iletim bedellerinden oluşmaktadır. Buna rağmen Kasım 2021 Genel Kurulu’nda su fiyatlarında %20’lik bir indirime gidilmesinin bir talihsizlik olduğunu ve bu indirimin vatandaşlarımız açısından yararı olmadığını, aksine vatandaşlarımızı ve biz muhtarları zor durumda bıraktığını belirtmek isteriz. Özellikle sahada yapılması gereken çokça taleplerimiz varken, bu koşullarda taleplerin yerine getirilememesinin HATSU açısından anlaşılır olduğunu düşünmekteyiz.
HATSU HER GEÇEN GÜN ZARARA UĞRAMAKTADIR
Şöyle ki, işletme giderlerindeki artışa karşılık yapılan bu su indirimi ile birlikte kurumun zarara girmesinin yanı sıra vatandaşlardan biz muhtarlara gelen talepleri HATSU karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu fiyat artışlarını sadece HATSU’da değil, hayatımızın her alanında derinden hissettiğimiz de ayrı bir gerçekliktir. Her geçen gün zamlarla uyandığımız bir ekonomide ve HATSU’nun borçlarla boğuştuğu bir ortamda % 20’lik indirimin hiçbir açıklaması olamaz. 1 m² su maliyetinin 13.00 TL olduğu bir yerde 4,08 TL üzerinden satışının yapılması HATSU’nun her geçen gün daha da zarara uğradığının kanıtıdır. Ve bizler bunu üzülerek gözlemlemekteyiz. Örneklendirecek olursak bugün bir markete girdiğimizde bugün aldığımız ürün yarın aynı fiyatta kalmıyor. Hepimiz bunu somut olarak yaşıyoruz. Yaptığımız araştırmada Hatay’ın, su fiyatlarında 30 Büyükşehir arasından en son sırada olduğu tespit ettik. Suyun fiyatlarını etkileyen unsurlara baktığımızda; Ocak 2017 Ağustos 2022 yılları arasında elektrik fiyatlarında %597 artış gerçekleşmiştir. Sadece 2021 Aralık ayından bugüne %270 oranında artış gerçekleşmiştir. Ocak 2017-Ağustos 2022 yılları arasında Dolarda %169, 12, Avroda ise %195,69’luk bir artış olmuştur. Sadece Kasım ayından bugüne kadar dolar %66,84, Avro ise %51 oranında artış göstermiştir. Ocak 2017- Ağustos 2022 yılları arasında benzinde %343, motorinde ise %385 oranında bir artış gerçekleşmiştir. 2021 yılından bu yana benzin %175, motorin ise %173,61 oranda artmıştır” denildi.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.