MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR « Hatay Yeni Haber Gazetesi

18 Nisan 2024 - 03:04

MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR

reklam
MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR
Son Güncelleme :

28 Şubat 2018 - 11:24

140 views

MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR

Hatay SMMMO Başkanı Tahsin KIRIK, Muhasebe Haftası nedeniyle Hatay SMMMO adına bir basın bildirisi yayınladı.

Basın bildirisinde Başkan Tahsin KIRIK: ‘’Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin topluma tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalık yaratılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır.

13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden 109 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile 18 bin stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası üst birliğimiz olan TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir.

Muhasebe ve mali müşavirlik hizmetleri, ülke ekonomisine ve işletmelerin gelişimine önemli katkılar sunmaktadır. 28 yıl önce yasal statüsüne kavuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline gelmiştir. Kaliteli hizmet sunarak, işletmelerimizin gelişimine katkı vererek, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet veriyoruz.

Ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek olarak ülkemizin ve işletmelerimizin gelişimi için çalışıyoruz.
Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olmamız sebebiyle, toplumsal sorumluluklarımız da bulunmaktadır.

Ülkemizin yaşadığı her sıkıntı ve sorun bizlerin de sorunu ve sıkıntısıdır. Mali müşavirler barıştan, demokrasiden, adaletten yanadır. Barışı, demokrasiyi, adaleti yok etmek isteyen teröründe dimdik karşısındadır.

Ülkemizin sınır güvenliği için tehdit oluşturan terör oluşumlarına karşı başlatılan Zeytin Dalı Operasyonu’nun başarıyla sonlanması, bölgeye ve ülkemize barış ve huzur getirmesi en büyük temennimizdir. Şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz.

Üst birliğimiz TÜRMOB ve Odalarımız toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak çağdaş dünyada ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemekte; yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmaktadır. Ekonomimizin gelişmesi ve iş dünyasının küresel dünyada hak ettiği yeri alması için katkı sunuyoruz. Çözüm bulmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları ve çözüm yollarını gündeme getiriyoruz.

Ülkemizde Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği ve meslek örgütü, Anayasamızın 135’inci maddesine istinaden kurulmuştur.  Üst birliğimiz TÜRMOB, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.

Kamu Kurumu niteliğinde meslek örgütü olması, yapılan çalışma ve sunulan hizmetlerin kamusal özellik göstermesindendir. TÜRMOB çatısı altında,
Odalarımıza üye olan mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler kamu hizmeti niteliğindeki görevlerini mesleğin genel ve özel şartlarına uygun olarak yerine getirmektedirler. Meslek örgütleri demokrasinin temel taşlarından biridir. Bu yapının bozulması meslek örgütlerinin kamusal hizmet sunmalarının zedelenmesine ve mesleğin kural ve standartlar bütünü içinde hizmet sunmasına engel oluşturur. Bundan ise sunulan hizmetlerden fayda sağlayan başta kamu ve özel kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere ülkemiz zarar görecektir.

Başta Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ve diğer mali bildirimler ile ilgili veri akışı, beyanların düzenlenmesi ve gönderimi ve denetimi meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Sistemin başarılı çalışmasında kamu görevlileri kadar meslektaşlarımızın payının en yüksek düzeyde olduğu bütün kamuoyunca bilinmelidir. Meslek mensupları olarak yaptığımız görevler, kamu maliyesine ve ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sağlamaktadır.
TÜRMOB ve Odalarımız; kamu yararına, sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelerine paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi noktasında, gerekse mesleğin uygulanmasına yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır.

İşletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunmaktadır.

Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.

Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız sorunların, diyalogla ve işbirliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz.

Tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı bilinmelidir ki ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine koyulmuş bir tuğla olacaktır.

Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran, eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz.

Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz.

Ülkemizde ve mesleğimizde yaşanan sorunların dayanışmayla, iş birliğiyle ve anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. Yarınlara umutla bakacağımız bir geleceği hep birlikte hazırlayacağız.

Bu inançla meslektaşlarımızın, stajyerlerimizin ve muhasebe mesleği emekçilerinin Muhasebe Haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için aydınlık yarınlar diliyoruz’’ dedi.

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.