Mimarlar Odası Hatay Şubesi: Mimar Sinan’ı Saygı ile Anıyoruz « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 08:21

Mimarlar Odası Hatay Şubesi: Mimar Sinan’ı Saygı ile Anıyoruz

TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi 9. Dönem Yönetim Kurulu, Mimar Sinan’ı andı.

reklam
Mimarlar Odası Hatay Şubesi: Mimar Sinan’ı Saygı ile Anıyoruz
Son Güncelleme :

11 Nisan 2022 - 14:29

251 views

Mimarlar Odası Hatay Şubesi: Mimar Sinan’ı Saygı ile Anıyoruz

TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi 9. Dönem Yönetim Kurulu, Mimar Sinan’ı andı.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

Mimarlar Odası Hatay Şubesi’nden yapılan açıklamada; “Mimarlar Odası olarak; eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 434.yılında saygıyla anıyoruz. Sinan’ın bıraktığı miras, mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı, yapılı çevre kültürünü modern çağa taşıyamayan kamusal politikalar aracılığıyla tahrip edilmekte, kent kültürü ve kent mirası hızla yok olmaktadır. Tarihi ve kültürüyle dünya mirasında önemli bir birikime sahip olan kentimiz de bu tahribat sürecinden büyük zarar görmektedir. Kentimizde yaşanan bu yıkıcı değişime ancak kültürel, doğal, çevresel kaynakların korunması, yapılı çevrenin bilimsel şehircilik ilkelerine ve planlama süreçlerine bağlı, kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır. Bunun için hepimizin bu değerlere sahip çıkması gerekmektedir. Kent merkezimizde sağlıklı ve yaşanılabilir bir kentin ihtiyacı olan yeşil alanlarımız “yoğun yapılaşma sebebiyle” yok denecek kadar azdır. Kentimizin geleceği açısından önemli gördüğümüz yıkılan stadyum alanında; yapılaşma olmadan, kent dokusuyla bütünleşen, yeşil alan sürekliliğini sağlayan, gündelik yaşamın bir parçası haline gelecek kamusal mekân oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Yaşam kalitesini ve insan sağlığını yıllardır olumsuz yönde etkileyen, Defne ilçemizde yer alan arıtma tesisinin çevresinde yoğun bir yapılaşma mevcut olup; arıtma tesisinin taşınması zorunluluğunu TMMOB Raporu; her tür teknik, bilimsel ve şehircilik ilkeleri çerçevesinde ortaya koymuştur.

HERKESİ ÇEVREMİZE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ

Arıtma tesisinin taşınmasından sonra, bu alanın kent yaşamına dâhil edilerek, birlikte yaşam senaryosu oluşturmasını önemsemekteyiz. Kentimizde çok ciddi depremlerin beklendiği bilimsel bir gerçektir. Bu hususta somut adımlar atılması gerekmekte olup, şehrimizin yapı stokunun belirlenmesine, deprem master planının yapılmasına ve adamahalle bazında kentsel projelerin uygulamaya geçirilmesine ihtiyaç vardır. Kaynakların verimli kullanabilmesi için kentin öncelikleri ve ihtiyaçları doğru planlanmalı, kentin ve kentlinin gelişebilmesi için yeni kaynaklar üretilmesi gerekmektedir. Ayrıca kentle ilgili her tür konuda karar üretilirken, bütün kentlilerle beraber katılımcı, demokratik ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla, düzenli olarak, her konuda kamuoyu bilgilendirilerek, planlamanın temel ilkesi olan “Kamu Yararı” anlayışının her koşulda uygulanması gerektiğini belirtmek isteriz. Tarihi mirasımızı korumak için gerekli bütün önlemlerin alınmasını, bu mirasımızın kent yaşamı içinde yaşatılarak korunmasını sağlayacak çalışmaların yapmasını bekliyoruz. Mimarlar Odası olarak bizler, bu anlayışla çalışacak bütün yerel yönetimlerin yanında ve destekçisi olacağımızı, birlikte çalışmak ve üretmek için kentin bir paydaşı olarak her tür katkıyı vereceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Büyük Usta Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkılarından dolayı saygıyla anarken, tarihsel süreç içerisinde mimarlık ve şehircilik bakımından ilkler gerçekleştirmiş, özgün ve tarihsel öneme sahip kimlikli mimarlık uygulamaları ve kentler oluşturmuş kültürlerin beşiği olarak bilinen coğrafyamızda başta karar vericiler olmak üzere herkesi kültür mirasımıza, kentlerimize ve çevremize sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

reklam

 

 

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.