Kavak: Rusya en taze, doğal ve kaliteli Türk meyve sebzelerini alıyor « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 16:02

Kavak: Rusya en taze, doğal ve kaliteli Türk meyve sebzelerini alıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya pazarına şu anda hangi tarım ürünlerinin tedarik edildiğini anlattı.

reklam
Kavak: Rusya en taze, doğal ve kaliteli Türk meyve sebzelerini alıyor
Son Güncelleme :

13 Ağustos 2022 - 15:28

752 views

Kavak: Rusya en taze, doğal ve kaliteli Türk meyve sebzelerini alıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya pazarına şu anda hangi tarım ürünlerinin tedarik edildiğini anlattı.

Reklam

Kavak yaptığı açıklamada; “Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Türk yaş meyve ve sebze ihracatı için en önemli ve en büyük pazar Rusya Federasyonu’dur. Gelecekte de en büyük pazarımız Rusya olacaktır. Çünkü yaş meyve sebze sektörü için Rusya çok önemli. Toplam yaş sebze meyve ihracatımızın büyük bir kısmını Rusya Federasyonu’na gerçekleştiriyoruz. Narenciye ürünleri birinci sırada yer alıyor. Rusya pazarını hem önemsiyor hem de bu pazarın gelişmesi, Türk ürünlerinin payının artması için Rusya’daki tüketici alışkanlıklarını sürekli takip ediyor ve tüketicilerin istekleri doğrultusunda üretimimizi, ihracatımızı, lojistiğimizi sürekli geliştiriyoruz. Rus halkının taleplerini hep dikkate alarak üretimimizi revize ediyoruz.
RUSYA’NIN NE KADAR GÜZEL BİR ÜLKE OLDUĞUNU HEP ANLATIYORUM
2020 yılında 2 milyar 729 milyon dolar olan yaş sebze meyve ihracatında 2021’de %13 artış kaydedildi. 2021’in ilk 6 ayında 472 milyon dolar olan yaş sebze meyve ihracatı, bu yılın aynı döneminde 455 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya’ya ihracatımız devam ediyor. Rusya’nın kota koyduğu biber, üzüm, nar, greyfurt gibi bazı ürünler vardı. Girişimlerimiz üzerine yapılan çalışmalar ve incelemeler sonucunda, şu anda ihracatta yasaklı ürün kalmadı. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Enerji fiyatlarındaki artışa paralel olarak lojistik maliyetlerinin artmasına rağmen, ülkemizin Rusya’ya coğrafi yakınlığı nedeniyle, artan lojistik maliyetleri ülkemizi diğer ülkeler karşısında avantajlı konuma getirecektir. Haliyle bu durum, ihracat rakamlarımıza önümüzdeki aylarda katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. 2022 yılında amacımız, Rusya’ya gerçekleştirilen yaş sebze meyve ihracat rakamlarını 2021 yılındaki seviyenin üzerine çıkarmak. Yani 1 milyar dolar bandında gerçekleşen ihracatımızı 1,5 milyar dolar seviyesinde görmek istiyoruz. Türkiye Rusya ilişkileri hem siyasi hem ekonomik açıdan çok iyi gidiyor. Biz de ihracatçılar olarak Türkiye ile Rusya arasındaki yıllardır süregelen güzel ilişkilere ve işbirliğine katkı vermek, destek olmak için yoğun biçimde çalışıyoruz. Ben sektördeki iş insanlarına Rusya’nın ne kadar güzel bir ülke olduğunu hep anlatıyorum.

Reklam

GÜNDEMİMİZ KRİZ
Türkiye’de tarım son yıllarda yeniden yapılandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile birlikte, İhracatçı Birlikleri olarak üreticilerin üretim bilincinin geliştirilmesi için çok yoğun çaba gösterdik. Tarımın modernizasyonunda, üreticinin bilinçlendirilmesinde çok iyi bir noktaya geldiğimize inanıyoruz. Bu çalışmalar Rusya’da da takdir görüyor. Antalya’daki bir toplantıda bir Rus yetkili, kimyasalların kullanımında Türkiye’nin Avrupa’ya örnek gösterilmesi gerektiğini belirtti. Küresel ölçekte tarım ürünleri açısından nihai tüketici için en önemli gündem maddesi küresel gıda krizidir. Ufukta beliren bu kriz bağlamında, önümüzdeki yıllarda üzerinde durulması gereken iki önemli sorun bulunuyor: tarım ürünlerinin fiyatları ve bu ürünlerin israfı. Özellikle yaş sebze ve meyveler, çok sayıda el değiştirerek, birçok aracı yoluyla tüketiciye ulaştırılıyor. Bu nedenle ürün fiyatlarında yaşanan fiyat artışı veya düşüşü sonraki yıl üretimini de doğrudan etkilerken, üretim eksikliği veya fazlalığı ortaya çıkıyor. Ürün fiyatlarından kaynaklanan dalgalanmayı engellemek, dolayısıyla üretim dengesini korumak için, üreticiden tüketiciye kurulan tedarik zincirinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Küresel üretimin üçte biri gibi çok yüksek miktarda gıdanın tüketilmeden çöpe gittiği düşünüldüğünde, nihai tüketicinin ve üretici dahil hizmet sağlayıcıların eğitim ve bilinç düzeylerinin arttırılması, tüketicilerde gıda israfının önlenmesine yönelik davranış değişikliklerinin sağlanması büyük önem taşıyor. Bu bilgiler ışığında yeni dönemde, ürünlerimizin nihai tüketiciye ulaşım ağlarına, dijital pazarlama teknikleri başta olmak üzere yeniliklerle ve iyileştirmelerle katkıda bulunmayı ve hem üreticilerimize hem de tüketicilerimize gıda israfı konusunda farkındalık kazandıracak çeşitli çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN