HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: ” ROSA KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 05:23

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: ” ROSA KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN”

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: ” ROSA KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN”

HATAY’DA KADIN CİNAYETLERİNE SERT TEPKİ

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, ülke genelinde Covid-19 virüsü kapsamında gerçekleşen sokağa çıkma yasağının sonucunda kadın cinayetlerinin arttığını, buna tepki gösteren aktivistlerin de tutuklandıklarını belirterek kadın cinayetlerine ve tutuklamalara sert tepki gösterdi.

reklam
HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: ” ROSA KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN”
Son Güncelleme :

27 Mayıs 2020 - 18:41

181 views

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: ” ROSA KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİ VE ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN”

HATAY’DA KADIN CİNAYETLERİNE SERT TEPKİ

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, ülke genelinde Covid-19 virüsü kapsamında gerçekleşen sokağa çıkma yasağının sonucunda kadın cinayetlerinin arttığını, buna tepki gösteren aktivistlerin de tutuklandıklarını belirterek kadın cinayetlerine ve tutuklamalara sert tepki gösterdi. Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ergül Sayın, “Dünya’da 11 Mart 2020 yılında Pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler, ne yazık ki hem kadına hem de çocuğa karşı, her türlü şiddet tehlikesini de beraberinde taşıyor. Sağlık açısından alınması gereken önlemler (evde veya kapalı barınma mekanlarında kalma, okulların kapatılması vb.) şiddet uygulayanla, şiddete uğrayanı aynı mekanlarda kalmaya zorlamaktadır. Bu durum kadınların ve çocukların şikayet mekanizmalarına ulaşmasını da engellemektedir. Bu nedenle ev içi şiddetin arttığı ancak kayıt altına alınmadığı, dolayısıyla da bu şiddetle mücadele edilemediği zamanlar yaşamaktayız. 11 Mart tarihinden beri tespit edilebildiği kadarıyla 37 kadın erkekler tarafından katledilmiş, 26 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur” dedi.

OPERASYONLAR HUKUKSUZDUR

Sayın, açıklamasının devamında, “Tüm bunların yaşandığı bu süreçte kadın çalışmalarına yönelik baskılar da artmaktadır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 22.05.2020 tarihinde eş zamanlı baskınla çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi 18 kişi gözaltına alınmıştır. 23.05.2020 tarihinde sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği’nce 12 kişi hakkında tutuklama, 6 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. Kadına yönelik şiddet ve diğer hak ihlalleri konusunda çalışma yürüten Rosa Kadın Derneği’nin başkanı ve üyeleri bayram arifesinde gözaltına alınmış ve akabinde tutuklanmıştır. Rosa Kadın Derneği’nin adresinde soruşturma aşamasında arama yapılmış, derneğe başvuruda bulunan kadınlara ait başvuru formlarına dahi el konulmuştur. Gelinen bu noktada sivil toplum örgütlerinin hareket alanı sınırlanmakta, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve tüm muhalifler hedef alınmakta akabinde yargı eliyle sesleri kesilmeye çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bu korku atmosferinde, düzenlenen hukuksuz operasyonlara karşı oluşacak toplumsal dayanışma ve desteği engellemek hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMALARI KINIYORUZ

Sayın, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Rosa Kadın Derneği’nin yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, aynı zamanda tutuklama gerekçesi de sayılmıştır. Soruşturma ve tutuklama “delilleri” sivil toplum faaliyetlerinin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla soruşturma bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır. Şiddete ve diğer hak ihlallerine uğrayan kadınlara destek ve dayanışma faaliyetleri yürüten Rosa Kadın Derneği’nin başkan ve üyeleri, yargı mağduru hatta kurbanı haline gelmiştir.  Tutuklanan kadınlardan birisinin üç buçuk yaşındaki çocuğu da kendisiyle birlikte cezaevine gitmek zorunda kalmıştır. Biz HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ olarak kadın çalışmalarını kriminalize eden bu soruşturmaları kınıyoruz. Tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.(Haber/Fotoğraf/Kamera: Levent AŞKAR)

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.