Hatay Barosu: Çocuk hakları için mücadele edeceğiz « Hatay Yeni Haber Gazetesi

4 Mayıs 2024 - 11:17

Hatay Barosu: Çocuk hakları için mücadele edeceğiz

Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. İhsan Yılmazlar, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı açıklama ile mücadele çağrısı yaptı.

reklam
Hatay Barosu: Çocuk hakları için mücadele edeceğiz
Son Güncelleme :

22 Kasım 2021 - 12:01

202 views

Hatay Barosu: Çocuk hakları için mücadele edeceğiz

Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. İhsan Yılmazlar, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı açıklama ile mücadele çağrısı yaptı.

REKLAM

Yılmazlar, yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler ’in kararı doğrultusunda 1989 yılından beri “Dünya Çocuk Hakları Günü” 20 Kasım tarihinde kutlanıyor. Bu özel gün vesilesiyle çocuk hakları alanında çalışanlar olarak çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımaya ve gruplara çocuk haklarını anlatmaya çalışıyoruz. Çocuk hakları dediğimizde devletlerin yaşam hakkını temel hak kabul etmemeleri gerekmektedir. Devletler çocuğun kendini geliştirecek ve var edecek hakları bütüncül olarak çocuklara sağlayıp insan onuruna yaraşır bir hayat sürmeleri için gelişim basamaklarını sağlıklı şekilde tamamlamaları için gerekli imkânları sağlaması gerekmektedir. 2020 – 2021 yılı çocuk hakları ve istatistiklerine baktığımızda özellikle pandemi sürecinin etkisiyle çocukların haklarına erişemediğini ve çocuk hak ihlallerinin arttığını görüyoruz. Mülteci nüfusun yoğun olduğu ilimizde mülteci çocukların uğradığı hak ihlalleri de artmaktadır. Uzaktan eğitimin devam ettiği süreçte başta mülteci çocuklar olmak üzere öğrencilerin %15,79’u yani 2,4 milyon öğrenci EBA’ya erişemedi. Türkiye’de ilkokuldan ortaokula geçişte net okullaşma oranı bu bir yılda azaldı.

reklam

ÇOCUK HAKLARINI ÇOCUKLARDAN DİNLEMELİYİZ

Toplamdan 400.000 kadar çocuk okul dışında kaldı. Geçici koruma kimliği olmadığı için okula kaydı yapılmayan, dil bariyeri ve akran zorbalığından kaynaklı okul hayatından uzaklaşan mülteci çocuklar erken yaşta zorla evliliğe, çocuk işçiliğine zorlandı. Suriye ve Türkiye’de refakatsiz kalan çocukların geçici koruma altına alınmalarında yaşanan sorunlar çocukların evrensel ve bölünmez olan haklarına ulaşmasını engelledi. Pandemi süreciyle yaşanan eğitime erişememe, ailelerin yaşadığı ekonomik zorluklar çocuk işçiliğini arttırdı. Başta mülteci çocuklar olmak üzere ucuz iş gücü görülen çocuklar yasal yaptırımların düşük kalması aileleri uzaktan eğitim sürecini fırsat bilmeleriyle çocukları mevsimlik tarım ve sanayi olmak üzere yaşlarına ve bedenlerine uygun olmayan, gelişim basamaklarını olumsuz etkileyecek ve en önemlisi eğitimden uzaklaştıracak uzun saatli işlerde çalışmaya zorladı. Son sekiz yılda en az 512 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuğa karşı cinsel suçlar da bir yıl içinde önlenemedi. Türkiye çocuk istismar vakalarında dünyada 3. Sırada. Çocuğun uğradığı hak ihlali bildirim ve yargılama süreci çocuğun yüksek yararı ilkelerine uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Başta öğretmen ve okul yöneticilerinin kişisel kaygı yaşamalarını önleyecek şekilde bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri için düzenlemeler yapılmalıdır. TÜİK evlenme istatistiklerine göre 2019 yılında 16-17 yaşında bulunan 17.047 kız ve 940 oğlan evlendi. Hatay’da bu sayı 778 kız çocuğu oldu. TÜİK verilerine göre 2018 yılında 11.803 çocuk doğum yaptı. Bu çocuklardan 167’si 15 yaşından küçük çocuklardı. Dünya Çocuk Hakları Gününün 32. Yılında resmiyete yansıyan bu verilerle dahi çocuk hakları için çocuğun katılımıyla daha çok emek vermemiz gerektiğini gösteriyor. Çocuk haklarını çocuklardan dinlediğimiz gün geldiğinde biz yetişkinlerin de kutlamaya katılma hakkı olacaktır” ifadelerini kullandı.

reklam

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.