Glokom Nedir? « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 17:07

Glokom Nedir?

Özel Defne Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yusuf Kibar, Göz Tansiyonu” veya Karasu hastalığı adıyla da bilinen glokom ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

reklam
Glokom Nedir?
Son Güncelleme :

28 Mart 2022 - 11:00

414 views

Glokom Nedir?

Özel Defne Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yusuf Kibar, Göz Tansiyonu” veya Karasu hastalığı adıyla da bilinen glokom ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

reklam

Kibar, açıklamasında; “Halk arasında “Göz Tansiyonu” veya Karasu hastalığı adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler.  Bu süre içinde glokomlu kişilerin bir bölümünde de hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur. Bazı hastalarda göz tansiyonu ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkabilir. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile kendini gösterir. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenengöz tansiyonunda gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.

GLOKOMA NE SEBEP OLUR?

Normalde bazı göz dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda süreki olarak da bazı yollarla gözü terk eder. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölümüne neden olur. Bazı hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri aynı şekilde tahrip olur . Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı oluşur.

GLOKOM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru:

-Tonometre adı verilen bir aletle göz içi basıncınızı ölçer. Göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler.

-Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar.

-Görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri yöntemler de uygulanabilir.

Hatırlayın ki glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Görme alanında glokoma bağlı belirgin hasar olmadıkça hasta bu kayıpların farkına varamaz. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenelerinin ve  göz tansitonu ile ilgili testlerin  yapılması önemlidir.

KİMLER DE GÖZ TANSİYONU OLUŞABİLİR?

Göz Tansiyonu her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilir.

Glokom riskini arttıran faktörler şunlardır:

-İlerleyen yaş

-Ailede glokom öyküsü (Genetik yatkınlık)

-Sigara

-Şeker hastalığı

-Yüksek-Düşük kan basıncı

-Miyopi

-Uzun süreli kortizon tedavisi

-Göz yaralanmaları

-Migren

Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden göz muayenelerini yaptırmaları uygun olur.

GLOKOM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse cerrahi ve laser girişimleri de uygulanabilir. Bu tedavilerin amacı hastanın kalan görmesinin korunması. Kriz ile ortaya çıkan tipinde tedavi çok acildir. Doğuştan glokomda ise tedavi esas olarak cerrahidir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

Glokom ancak göz doktorunun düzenli kontrolü altında olduğu zaman başarılı olarak tedavi edilebilir” ifadelerini kullandı.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.