EZER: LİSELERE GİRİŞ SINAVI KALDIRILSIN « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 16:33

EZER: LİSELERE GİRİŞ SINAVI KALDIRILSIN

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Hatay Şube Başkanı Deniz Ezer, LGS sınavının kaldırılmasını istedi.

reklam
EZER: LİSELERE GİRİŞ SINAVI KALDIRILSIN
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 13:59

157 views

EZER: LİSELERE GİRİŞ SINAVI KALDIRILSIN

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Hatay Şube Başkanı Deniz Ezer, LGS sınavının kaldırılmasını istedi.

reklam

Ezer, konuyla ilgili yayınladığı açıklamada, “Her çocuğun nitelikli, fırsat eşitliğine dayalı eğitim görme hakkı vardır. Devletin en önemli görevi çocuklara eşit, parasız ve hepsine nitelikli eğitim sunmaktır. Çocukları dayanışmadan çok rekabete zorlayan,  küçücük yaşta hayal kırıklıklarıyla baş başa bırakan LGS’ye, Okulların nitelikli-niteliksiz dolayısıyla öğrencilerinde küçük yaşta nitelikli-niteliksiz şeklinde ayırımın içine sokulmasına hayır diyoruz!

Öte yandan yarışa, rekabete ve içinde elemenin olduğu sınavlar Eğitimin piyasalaştırılmasını hızlandırmış yoksul halk çocuklarının eğitim öğretim sürecinin dışında kalmalarına neden olmuştur. Bölgeler arası farklılıklar, gelir düzeyleri arasında net keskin ayırım maalesef eğitimin sınıfsal bir ayrıcalığa dönüştüğüne şahit oluyoruz. TÜİK’in son verileri hane halkının eğitim harcamalarının % 3,2’sini yoksul halk; yüzde 64,5’ini ise en zengin kesiminin yaptığını ortaya koyuyor. Başka bir ifade ile en zengin ailelerle en yoksul ailelerin eğitim harcamaları arasında 20,5 kat fark bulunuyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ailelerin yaptığı harcama kalemlerinin hepsine yansımış durumda. Yoksul halk çocuğu dengeli beslenme ve iyi eğitim imkânlarına ulaşmada sorunlar yaşıyor. Zenginlerin nitelikli eğitim imkânına çok kolay ulaştığı görülüyor. Öğrenciler, iyi eğitim almış bir azınlık ve iyi eğitim imkânından yararlanamamış çoğunluk olarak ikiye ayrılmış durumda.   Sadece bu neden bile LGS’ye hayır dememiz gerektiğini bize ne şekilde göstermektedir.

Hepimizin bildiği gibi 06.06.2021 tarihinde kısa adı LGS olan Liselere Giriş Sınavı yapıldı. LGS sınavına toplam kaç kişinin başvurduğu MEB tarafından açıklanmadı fakat sınava 1.243.801 öğrenci katılmıştır. Bu öğrencilerin %14’ü yani 174 bin 160’ ı; merkezi sınavla öğrenci alan(MEB’in deyimiyle nitelikli) okullara yerleşebilecek. 174 bin 160 kontenjanın 70 bin 642’ si ise meslek liseleri ve imam hatip liselerine ayrılmış durumda.1 milyon 100 bin öğrencide MEB’in ifade ettiği gibi NİTELİKSİZ! Okullara veya özel okullara kayıt yaptıracak. Sistemin bir başka yönü MEB’in okul açma politikasının meslek lisesi ve imam hatip liselerini arttırmak üzerinden gerçekleşmesidir.

2021 LGS SINAVININ ŞAİBELİ OLDUĞU KONUSU ARAŞTIRILMALI VE GEREKİRSE SINAV İPTAL EDİLMELDİR.

06.06.2021 tarihinde yapılan LGS ile ilgili; soruların bir yayınevinin hazırladığı kitaplarla paralellik gösterdiği, sosyal medyada soruların paylaşıldığı ve soruların çok zor olduğu en başta tartışılan konular oldu. Matematik başta olmak üzere genel olarak soruların çok zor olduğu, özellikle bazı soruların TYT sorularını aratmadığı tespitleri öğretmenler tarafından yapıldı. Bu kadar zor sorunun neden sorulduğu hangi gerekçelerden yola çıkarak soruların bu şekilde hazırlandığı konusu gündemini korumaktadır. MEB şaibeleri giderecek araştırmayı ve açıklamayı yapmak zorundadır. MEB kamuoyunun vicdanında kendini aklamalıdır. Aksi halde daha önce soruları çalınan KPSS gibi, taşeron işçilere okutulan TEOG sınav sonuçları gibi 2021 LGS’de şaibeli bir hal alacaktır. Bizler daha önceden olduğu gibi yıllar sonra bu sınavın şaibeli olduğunun ortaya çıkarılmasını değil zamanında, derhal sınavın araştırılmasının yapılmasını talep ediyoruz. MEB’in verilerine göre 2 milyon 339 bin gerçekte 4 milyon öğrenci EBA’ya erişememiş. Son 2 yıldır yüz yüze eğitim neredeyse hiç yapılamamış. İhtiyaç sahibi 2 milyon öğrenciden sadece 650 binine tablet dağıtılabilmiş. Hal böyle iken TÖB SEN olarak soruyoruz;

1-2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile sadece rakamlar değiştirilerek aynı olduğu iddiaları doğru mudur?

2- Söz konusu sınavda kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir?

3-Kamuoyunda bu kadar açık tartışılan sınavda iptal edilmesi düşünülen soru var mıdır?

4- Güvenirliği tartışılan sınavda 1 çocuğun bile hakkının gasp edilmesi kabul edilemez. Bu konuda herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

5.Geçmiş yıllara göre daha kolay olması gereken LGS sorularının hangi nedene dayandırılarak, zorluk derecesi arttırılmıştır?

  1. Ayrıca sayın bakan Selçuk, “Bunu iddia eden her kimse bu iddiaları ispatlaması gerekiyor. Ortada somut delil yok. Biz hiç kimseden soru almayız, kimsenin de sorusunu yayımlamayız” diye açıklamada bulunmuş, başka bir açıklamasında ise, “İtiraz yolları belli, müracaat yolları belli. Delil olmayan konularda daha dikkatli olunmalı” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Bu açıklamaya istinaden bakanımıza kamuoyunun vicdanını rahatlatmak için; Eğitimin en tepesinde olanların soruşturmayı yürütmesi gerekmektedir. Çocuğu sınava giren velilerin, her şeyden ödün verip sınava giren çocukların ve kamuoyunun kafasındaki bulanıklığı gidermek ilgililerinin görevidir.

TÖB SEN olarak konunun takipçisi olduğumuzu belirtir, bu konuda somut adımların atılması konusunda ısrarcı olacağımızı kamuoyunun bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.