Ezer: Halk çocuklarının barınma hakkı engellenemez « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 15:40

Ezer: Halk çocuklarının barınma hakkı engellenemez

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Genel Başkanı Deniz Ezer, hükümete seslenerek öğrencilerin barınabileceği miktarda yurt yapmalarını istedi.

reklam
Ezer: Halk çocuklarının barınma hakkı engellenemez
Son Güncelleme :

23 Eylül 2021 - 16:23

214 views

Ezer: Halk çocuklarının barınma hakkı engellenemez

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Genel Başkanı Deniz Ezer, hükümete seslenerek öğrencilerin barınabileceği miktarda yurt yapmalarını istedi.

reklam

Başkan Ezer açıklamasında, “Yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla beraber üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ortaya çıktı. Barınma sorunundan bahsetmek bir yana basına öyle bir sorunun olmadığını iddia eden devlet, öğrencilerin kalacağı yer konusunda hiçbir adım atmış değildir. İktidar yeterli yurt yapmayarak öğrencileri tarikat-cemaat yurtlarına mecbur bırakmakla birlikte fahiş miktarda kira ödemeye mahkum etmektedir. Üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10’u Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) yurtlarında kalabilmektedir. İktidar plansız biçimde her ilde üniversite kurarken buna karşın barınma sorununu ortadan kaldıracak bir girişimde bulunmamıştır. Bunların gerçek sebepleri araştırıldığında yurtların yapılmadığı illerde öğrencilerin cemaat/tarikat yurtlarına ve dini vakıf yurtlarına mahkum edildikleri görülebilir. Çocuğunun üniversiteyi kazanmasına sevinen aileler, başka illerde olan çocuklarının nasıl ve hangi koşullarda öğrenim göreceği konusunda kaygılı bir bekleyiş içerisindeler. Yurt çıkmadığı için neredeyse bütün şehirlerde çok yüksek olan konut kiralarını karşılamakta güçlük çeken öğrenciler; eğitimlerini terk etmek durumuyla karşı karşıya kalmışlardır.

YAŞASIN; BİLİMSEL, PARASIZ, LAİK VE HALK İÇİN EĞİTİM!

Geldiğimiz noktada,  birçok gencimiz ev ve öğrenci yurdu bulamadığı için kayıtlarını dondurmakta, hatta sokakta çaresizce yetkililerin bir çözüm bulmasını beklemektedir. Sokakta kalmak zorunda kalıp tepki gösteren gençlerin yasal haklarını bile kullanmalarına tahammül edemeyen AKP hükümeti kolluk kuvvetlerine müdahale emri vermekten de geri kalmamaktadır. Bir genç için çaresizlik tarifi olmayan bir duygudur. Asgari ücret ile çalışan bir ailenin çocuğunun 1000 liraya 1500 liraya ev tutma ya da yurtta kalma imkanı yoktur. Bu çaresizliğin çözümünü sağlayacak olan mevcut iktidardır. Durumu olmayanı okumamaya iten bir hükümet, insan haklarını ve insanın en temel haklarından olan eğitim hakkını, ihlal ediyor demektir. Gençler bu ülkenin geleceği ve teminatıdır. Siyasi iktidara açık çağımızdır! Bir an önce yüksek kira fiyatları ve yetersiz öğrenci yurdu problemine çözüm bulunmalıdır. KYK yurtları kontenjanları yeniden düzenlenmelidir. Yurtlarda kalacak öğrencilerin belirlenmesinde torpilden, siyasi kayırmacılıktan vazgeçilmelidir. Vatandaşa farklı kira bedeli, öğrenciye farklı kira bedeli biçen mülk sahipleri denetlenmeli ve cezalandırılmalıdır. Fırsatçılık ve enflasyon, eğitimi ve barınma hakkını engelleyemez! Acilen yurt kapasiteleri artırılmalı, öğrenci evlerine destek programları sağlanmalı, kira ve apart fiyatları denetlenmeli, düzene sokulmalıdır. Bunların hiçbiri yapılmıyorsa öğrencilere kira bursu sağlanmalıdır. Bu hükümetin bir lütfu değil zorunlu bir görevidir. Üniversite yurtları kamusal bir hizmettir; kar-zarar mantığı çerçevesinde hareket edilmemelidir. TÖB SEN olarak belirtmek isteriz ki üniversitedeki kadrolaşma gibi üniversiteleri şirketleştiren, yoksul ve emekçi aileleri çocuklarını eğitim dışına iten politikalar siyasi iktidarın bilinçli yapılan politikalarıdır. TÖB SEN olarak halkımıza ve eğitim emekçilerine çağrımız bilimsel, laik, parasız ve halk için eğitim mücadelemizde bize destek vermeleridir. Yaşasın; Bilimsel, Parasız, Laik ve halk için Eğitim!” ifadelerini kullandı.

reklam

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.