Dönmez: Genelgeyi Uygulayan Polis Suç İşler « Hatay Yeni Haber Gazetesi

23 Nisan 2024 - 14:11

Dönmez: Genelgeyi Uygulayan Polis Suç İşler

Emniyet Genel Müdürlüğü, eylemlerde ses ve görüntü almanın engellenmesine ilişkin bir genelge yayımladı. Eski Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez hukuka aykırı genelgeyi Yol TV’ye değerlendirdi.

reklam
Dönmez: Genelgeyi Uygulayan Polis Suç İşler
Son Güncelleme :

30 Nisan 2021 - 23:40

150 views

Dönmez: Genelgeyi Uygulayan Polis Suç İşler

Emniyet Genel Müdürlüğü, eylemlerde ses ve görüntü almanın engellenmesine ilişkin bir genelge yayımladı. Eski Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez hukuka aykırı genelgeyi Yol TV’ye değerlendirdi.


“KANUNLARIN ÜZERİNDE GENELGE OLMAZ”
Hiçbir genelgenin Anayasa’ya aykırı olamayacağını belirten Av. Ekrem Dönmez, yurttaşın eylemde görüntü ve ses kaydı alma hakkının Anayasa ile korunduğunu belirtti.
“Herkes, kamuya açık her yerde, her türlü eylemi yapabilir. Eğer polis suç işliyorsa, yurttaşın polise yakalama yapma hakkı bile vardır. Yakalama yapabilen bir kişi bu suçu kayıt altına da alabilir.”
Genelgede dayanak olarak gösterilen özel hayatın gizliliği hakkının toplumsal olaylarda polis müdahalesini kayıt altına almayı kapsamayacağını belirtti.
“Kimse sizi kendi evinizde veya bahçenizde otururken gelip kayıt altına almıyor. İnsanlar toplumsal bir olayda, kamuya açık bir yerde yasadışı bir faaliyeti görüntülemek ve yaymak için ses ve görüntü alabilir.
Hatta Ceza Genel Kurulu, bir suçu başka türlü delillendirme imkanı yoksa özel görüşmelerin kaydedilmesini yasaya aykırı bulmaz. Yani genelge özel hayatın gizliliğini sağlamak değil, polisin kamuoyuna yansıyan ciddi ihlallerinin baskılanması ve örtülmesi amacını taşıyor. Bundan bir gün önce İzmir polisi Amerika’da George Floyd’a yapıldığı gibi bir vatandaşın boğazına bastırdı. Görünmesini istemedikleri şeyi gizlemeye çalışıyorlar. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, benzer vakalarda suçu soruşturan değil gizleyen taraf olarak hareket ettiler. Emniyet Genel Müdürü, bu tip uygulamalarla ilgili hemen soruşturma başlatması gerekirken “yapın, arkanızdayım” anlamına gelen bir izin gösteriyor.”

reklam


“GENELGEYİ UYGULAYAN POLİS SUÇ İŞLER”
Dönmez, genelgenin kanuna aykırı olduğunu ve yurttaşın ses ve görüntü alması önünde hiçbir engel olmadığını belirtti.
“Genelge kesinlikle kanuna aykırı olduğu için yurttaşın ses ve görüntü alması önünde hiçbir yasal engel yok. Bu genelgeyi esas alarak müdahale yapan her kamu görevlisi insanların özgürlüklerini engelliyor, bu nedenle görevini kötüye kullanmış olacak. Yurttaşlara bu genelgeyi esas alarak müdahale eden her kamu görevlisi suç işlemiş olacak. Anayasada açık hüküm var: Kanunsuz hüküm yerine getirilmez.”
“Bu genelgenin ceza kanununda karşılığı suçun gizlenmesi, suçun izlerinin değiştirilmesidir. Bu anlamda bu genelge suçu gizleme çabasının bir ürünüdür. Zaten polisin soruşturulduğu durumlarda mobeseler veya güvenlik kameraları yok oluyor, arıza yapıyor veya çalışmıyor. Bu genelge de toplumsal gösterilerde gaz fişeği ile bir çocuğun vurulması, göstericilerin işkence ile gözaltına alınması, 8 Mart veya Boğaziçi eylemlerindekine benzer uygulamaların kamuoyundan gizlenmesi için yayımlandı. Kamusal güvenliğe tamamen zıt bir uygulama. “Suç işleyenin arkasında ben varım” demek istiyorlar”

reklam

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.