Çinçin:  ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldık « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 16:17

Çinçin:  ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldık

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldıklarını açıkladı.

reklam
Çinçin:  ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldık
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 15:58

198 views

Çinçin:  ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldık

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, ’Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldıklarını açıkladı.

ATSO’da bir basın toplantısı yapan Çinçin, açıklamasında, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetleri ve yöresel ürünlerin tescillerini yaparak Hatay’ı Ülkemize ve Dünya’ya tanıtmak için büyük yol kat ettik. Bu yolculukta bu güne kadar

1) 27.12.2007 tarihinde Künefe” tescili,

2) 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,

3) 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,

4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”nın tescili

5) 10.09.2020 tarihinde “ANTAKYA TUZLU YOĞURDU”

6) 23.11.2020 tarihinde “SAMANDAĞ NEY-İ”

7) 18.02.2021 ‘’ANTAKYA CARRA PEYNİRİ’’

  1. Ürün olarak ‘’SAMANDAĞ BİBERİ’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir.

KISACA SAMANDAĞ BİBERİ ÖZELLİKLERİ

Samandağ biberi (Capsicum annum L), Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak üretilen, henüz acılığı ile ünlenmiş, uzun ve sivri yapılı hem yeşil olum döneminde hem de kırmızı olum döneminde tüketilen bilinen bir yerel biber çeşididir. Samandağ’da üretilen biberin yaklaşık olarak %85’ni ‘Samandağ Biberi’ oluşturmaktadır.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden

1) Antakya Künefelik Peyniri

2) Hatay Biber Salçası

3) Hatay Kabak Tatlısı

4) Hatay Nar Ekşisi

5) Hatay Ceviz Reçeli

6) Hatay Halhalı Zeytini

7) Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR

Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ’na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

reklam

SAMANDAĞ BİBERİ:

Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetiştiği için Samandağ biberi olarak bilinmektedir.

Samandağ biberin en belirgin farkı çok acı olmasıdır. Dış yüzeyi sert, etli ve suludur. Biber, yetişmeye başladığı ilk dönemlerde yeşil, ilerleyen zamanda alaca rengini alır. Dalında kaldıkça ve zaman geçtikçe kırmızılaşır Açık alanda üretilen Samandağ biberinin esas sezonu Mayıs ayında başlar Ağustos ayının sonunda biter. Sera içerisinde 12 ay boyunca üretilmektedir. Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Toplam 3.200 dekarlık alanda yetiştirilen Samandağ biberi yılda 6.000 – 7.000 ton arasında verim alınmaktadır. Tercihen taze, sofralık olarak tüketildiği gibi pul biber ve salça olarak da tüketilmektedir. Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Daha çok yerelde tüketildiği için ihracatı yapılmamaktadır. Samandağ biberi sadece Hatay’da üretiliyor olup, iç piyasada tüketilmektedir” ifadelerini kullandı.

reklam

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.