Büyükbozkırlı: Sulak alanlar korunmalı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 00:07

Büyükbozkırlı: Sulak alanlar korunmalı

Samandağ Çevre ve Turizm Derneği ve Antakya Çevre Koruma Derneği İklim adaleti Çukurova kervanı koalisyonu adına Levent Büyükbozkırlı başta Mileyha Sulak Alanı olmak üzere tüm sulak alanların korunmasını istedi.

reklam
Büyükbozkırlı: Sulak alanlar korunmalı
Son Güncelleme :

10 Kasım 2022 - 23:24

272 views

Büyükbozkırlı: Sulak alanlar korunmalı

Samandağ Çevre ve Turizm Derneği ve Antakya Çevre Koruma Derneği İklim adaleti Çukurova kervanı koalisyonu adına Levent Büyükbozkırlı başta Mileyha Sulak Alanı olmak üzere tüm sulak alanların korunmasını istedi.


Büyükbozkırlı yaptığı açıklamada; “Sulak Alan Nedir? Sulak Alanların tanımı, ilanı, korunması, yönetimi ve bu konuda görevli kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonun esasları ile ilgili yasal düzenleme, 04/04/2014 tarihli ve 28962 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’dir.
MADDE 4-(ü): Tabii veya suni, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikler kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler” olarak tanımlanmıştır.


MADDE 6-(1): Sulak alanların korunmasında aşağıdaki ilkelere uyulması zorunludur.
a) Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Her türlü araz ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir.
b) Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için ilgili idaresince gerekli tedbirler alınır veya aldırılır.
c) Sulak alanların koruma kullanma dengesine ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler desteklenir ve teşvik edilir.
ç) Ekolojik karakter bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır.
d) Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır.
e) Sulak alanlarda su kuşları popülasyonlarının korunmasına ve arttırılmasına itina gösterilir.
f) Havzada yapılacak proje ve faaliyetlerin sulak alana etkisi dikkate alınır.
g) Sulak alanların korunması, tescil, planlaması ve yönetiminde 21/3/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümler dikkate alınır.
MADDE 7-(1): Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yasaktır. Bu yolla arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak araz kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir.


Sulak Alanlar Neden Önemlidir?
Sulak alanlar hassas ve özel alanlardır. Bu alanlarda yaşayan canlıların çoğu başka yerlerde yaşamlarını sürdüremezler. Sulak alanlar canlı çeşitliliği açısından en zengin ekosistemlerin başında gelir. Burada üretilen enerji komşu ekosistemleri besler. Sulak alanlar suyun depolandığı alanlardır. Yeraltı sularını belerler. Kurak mevsimde tüm canlılar için depo görevi görür. Sulak Alanlar aşırı yağışlarda suyu depolar ve taşkınları önler.


Milleyha Sulak Alanı Neden Önemlidir?
Hatay ili Samandağ ilçesi sınırlarında, Deniz Mahallesi ile Asi Nehri arasında yer alan Milleyha Sulak Alanı yaklaşık 100 hektarlık (yaklaşık 50 hektarı sulak alan ilan edildi) bir alana sahiptir. Alan çok zengin bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Eski bir lagün yatağı olan ve tuzlu bataklık karakterinde bir alan olan Milleyha Sulak Alanı, Hatay ilindeki sulak alanlar arasında farklı vejetasyon tipleriyle ayrı bir öneme sahiptir. Yapılan çalışmalarda alanda 231 bitki türünün yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Kuş türleri açısından zengin olan alanda 282 kuş türü saptanmıştır. Bölgede gerçekleştirilen gözlem ve çalışmalarda 24 kelebek türü belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonrasında 6 memeli, 12 Sürüngen, 3 Kurbağa türü gözlenmiştir.

Daha sonra yapılacak araştırmalarda bu sayılar artacaktır. Dünyanın en önemli kuş göç rotalarının birinin üzerinde yer alan Milleyha Sulak Alanı, göç döneminde, göçmen kuşların dinlenip beslendiği önemli bir bölgedir. Bu alanlar aynı zamanda pek çok faaliyet amacıyla insanlar tarafından da tercih edilmektedir. Özellikle yapılaşma ve tarım arazisine dönüştürme faaliyetleri alanı geri dönüşümsüz bir şekilde yok etmektedir. Milleyha Sulak Alanının ilimizin yüzölçümünün çok küçük bir kısmını kaplıyor olması bu alanın önemini bir kat daha artırmaktadır. Alan üzerinde yapılaşma, tarım arazisine dönüştürme, organik ve inorganik atık dökmek, otlatma ve yasak avcılık sonucunda meydana gelen insan kaynaklı pek çok olumsuz etki bulunmaktadır.


Ne Yapmalı?
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre: ‘Madde 6-a: Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur’, ‘Madde 16-a: Bu alanlara katı atık, moloz, hafriyat, proses atığı çamurları dökülmesi yasaktır’ ve ‘Madde 6-ç: Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır’ hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümler gereğince; Sulak alan ilanını takiben, alanını ikiye bölen yolun kaldırılması, yol ve tarla yapmak amacıyla dökülen toprak ve molozlar alandan uzaklaştırılması, Sulak Alan sınırının alanın doğal sınırlarına genişletilmesi gerekmektedir. Alandaki insan kaynaklı olumsuz etkilere izin verilmemelidir. Sulak Alan ilanından sonra en önemli konu alanın Yönetim Planının hazırlanarak uygulamaya konulmasıdır. Kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle, çalışma alanındaki biyoçeşitliliğin önemi ve korunmasının gerekliliği konusunda yerel halkı bilinçlendirmek amacıyla eğitim ve farkındalık çalışmalarının düzenlenmesi, alanın sürekli olarak denetlenmesi ve alanın sürdürülebilir kullanımı ve korunmasının sağlanması son derece önemli olacaktır. Ekosistemler bir insan ya da bir kelebek gibi yaşayan organizmalardır. Bu alanların bütüncül olarak değerlendirilmesi ve korunması gereklidir.

Reklam

İnsan faaliyetleri sonucunda ekosistemlere açtığımız yaralar çok derin değilse ekosistemlerin kendini iyileştirme şansı vardır. Tıpkı bir insanda oluşan ölümcül olmaya n kesikler gibi. Fakat ekosistemlere açtığımız yaralar çok derin olursa maalesef bu alanları geri dönüşümsüz olarak kaybederiz. Çok geç olmadan Milleyha Sulak Alanına kendini ve geleceğimizi iyileştirmesi için bir şans vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Reklam

 

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.