Kurt: “Atatürk’e Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılı kutlu olsun « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 07:55

Kurt: “Atatürk’e Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılı kutlu olsun

Sarı Zeybekler Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, Atatürk’e 5 Ağustos günü başkomutanlık yetkisini verildiğini ve bu yetkinin verilmesinin 100. Yılını kutladığını ifade etti.

reklam
Kurt: “Atatürk’e Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılı kutlu olsun
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 20:34

172 views

Kurt: “Atatürk’e Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılı kutlu olsun

Sarı Zeybekler Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, Atatürk’e 5 Ağustos günü başkomutanlık yetkisini verildiğini ve bu yetkinin verilmesinin 100. Yılını kutladığını ifade etti.

REKLAM

Atatürk’e 5 Ağustos 1921 tarihinde başkomutanlık yetkisin verilmesinin 100. Yılında Sarı Zeybekler Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, yazılı açıklama yaptı. Başkan Kurt yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sevr Antlaşması sonucu parçalanan yurdumuzu yeniden yaşatmak için Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919 tarihinde kuruluş ve kurtuluş mücadelesi başlamıştır. 1921 yılında düzenli orduya geçiş ile başlayan Kurtuluş Savaşında I. II. İnönü ve Sakarya Muharebeleri kazanıldı. Eskişehir- Kütahya Savaşları’nın ardından Türk Ordusunun Sakarya’nın doğusuna çekilmesi ise Mecliste tartışmalara neden oldu. Kütahya, Eskişehir ve Afyon’un kaybedilmesi sonucunda Mecliste M. Kemal Paşa’ya karşı muhalefet arttı. Meclis’te bulunanlar orduyu ve memleketi bu durumdan kurtaracak çareler aramaya başladılar. TBMM üyeleri bu yenilginin sorumlularını bulmaya çalışıyordu. Mustafa Kemal Paşa’ya karşı olan üyeler bu kötü durumun sorumlusu olarak O’nu görmüşler ve suçlamaya başlamışlardı.
BAŞKOMUTANIMIZ ATATÜRK’Ü, ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİ ANIYORUZ
Ancak, Mustafa Kemal Paşa’nın Meclisin yetkilerini kullanma isteğine karşı olan vekiller itiraz ettiler. Meclisin yetkilerinin bir kişi tarafından kullanılmasının söz konusu olamayacağını ileri sürdüler. Fakat düşman karşısındaki cephede vakit geçirilmeksizin en hızlı, en doğru kararları verebilmek, ancak Meclisin yetkilerini anında kullanmakla mümkündü. Zaten Mustafa Kemal Paşa’nın da bu kadar geniş yetkileri üstlenmesinin nedeni, bu olağanüstü durumda çabuk karar alarak yine bu kararları çabuk bir şekilde uygulamak istemesidir.
Sonunda Meclis, Mustafa Kemal Paşa’nın bu isteğini de haklı buldu. 5 Ağustos 1921 tarihinde, meclisin sahip olduğu yetkileri kullanmak koşuluyla Mustafa Kemal Paşa’ya üç ay süreyle Başkomutanlık yetkisini veren kanunu kabul edildi.
Kurtuluş Savaşı’mızda Mustafa Kemal Paşa’ya geniş yetkilerle ve üç ay süreyle Başkumandanlık veren bu Kanun daha dört kez uzatılmıştı. Sarı Zeybekler Genel Merkezi Yönetim Kurulu olarak, 5 Ağustos 1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılının tüm ulusumuza kutlu olmasını diliyor, başta ulu önderimiz, ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Kurtuluş Mücadelesinde emeği geçen, canlarını veren şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnet anıyoruz.”

REKLAM

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.