Tedavileri Tamamlanan Kaplumbağalar Samandağ’dan Denize Bırakıldı « Hatay Yeni Haber Gazetesi

24 Nisan 2024 - 03:35

Tedavileri Tamamlanan Kaplumbağalar Samandağ’dan Denize Bırakıldı

reklam
Tedavileri Tamamlanan Kaplumbağalar Samandağ’dan Denize Bırakıldı
Son Güncelleme :

01 Ağustos 2017 - 19:19

194 views

          Deniz Kaplumbağaları Doğal Ortamlarına Bırakıldı

      Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM)  üç aydan beri devam eden tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan iki Caretta Caretta ve bir Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağası Samandağ Sahilinden doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ Mustafa Kemal Üniversitesi olarak 2005 yılından beri deniz kaplumbağası ile ilgili faaliyetlere devam ettiklerini belirtti.

Chelonia mydas deniz kaplumbağaları için Doğu Akdeniz çevresindeki en önemli yumurtlama alanının Samandağ olduğunu söyleyen Aktuğ, Akdeniz Bölgesindeki oranın dörtte birinin Samandağ kumsalına geldiğini ifade etti.

Faaliyetlerini Samandağ Kaymakamlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile koordinasyonlu şekilde yaptıklarını belirten Enes Aktuğ: “ Mustafa Kemal Üniversitesi olarak yaralı kaplumbağaların rehabilitasyonu için 2010 yılında ilk yardım ve tedavi merkezi kurduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezini Üniversitemiz bünyesinde kurarak üniversitemizdeki mevcut merkezle birleştirdik. Üniversitemizdeki birimi yoğun bakım ünitesi diğer birimi rehabilitasyon ünitesi haline getirdik. Hastane ortamında modern tıbbın gerektirdiği koşullarda gerekenleri yapıyoruz. Ultrasonlu tedavi, ultrasonlu muayene, radyografik, bilgisayarlı tomografi muayene yöntemlerini kullanıp hastalığın teşhisine göre tedaviyi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde tedavi ve rehabilitasyon süreçleri devam eden 4 kaplumbağanın daha bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Altuğ tedaviye getirilen kaplumbağalar çoğunlukla kafa travmalı olarak getirildiğini, balıkçılıkla uğraşan vatandaşların ağlarına takılan bu hayvanlara zarar vermeden ilgililere haber vermeleri gerektiğini, bu davranışın neslin devamı için elzem olduğunu söyledi. (Haber Merkezi)

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.